7 Mooiste Havens In Kroatië


 

Kroatië is een prachtig land met een enorm lange kustlijn. Dit zorgt ervoor dat Kroatië talloze haven heeft. De havens zijn erg verschillend van wat wij in Nederland gewend zijn. Ik laat hier 7 mooie havens zien die zich in Kroatië bevinden. 

 

In Kroatië liggen ongeveer 45 haven verspreid over de kustlijn. Kroatië is een erg populair land om in te varen vanwege alle eilanden. De grootste haven van Kroatië ligt in Punat. Deze haven biedt voor zo’n 800 boten plek aan. De boten die hier liggen kunnen tot 45 meter lang zijn. 

 

Havens in Kroatië

 

Kroatië biedt ongeveer 25.000 plekken aan om met je boot aan te meren. De ligplaatsen variëren tussen aanmeren aan wal en voor anker gaan. 

In het laagseizoen is er meestal genoeg plek voor iedereen om aan te kunnen meren. Maar als je in het hoogseizoen een plek wil bemachtigen, dan moet je vroeg zijn. Je kan tegenwoordig ook online een ligplaats boeken.

Kroatië investeert veel geld voor de toeristen waaronder ligplaatsen. Er zijn in de laatste 4 jaar bijna 2x zoveel ligplaatsen beschikbaar. 

Kroatië beschikt over 1185 eilanden. Al deze eilanden zijn omringd met de mooiste kliffen, koraalriffen en zeeën. Elk eiland heeft zijn eigen verhaal, zo staan er veel bekend als vissers eilanden, maar ook een aantal door beeldhouwen. 

De grootste eilanden van Kroatië zijn Cres, Brac, Hvar en Krk.

 

Pučišća

Op het eiland Brač ligt de haven Pučišća. Dit eiland staat bekend om  beeldhouwen. De haven is een van de grotere havens die je in Kroatië vindt. In de haven Pučišća is in 2019 een nieuwe pier aangelegd voor grote jachten. Deze pier ligt achter de muren van de haven. In deze haven zal je veel lokale vissersboten vinden. Verder is een groot deel van de haven gereserveerd voor rondvaartboten. Het is daarom best moeilijk om als gast hier een plekje te bemachtigen. 

 

Marina Bilo Idro 

De haven Marina Bilo Idro ligt op een eiland genaamd Hvar. Marina Bilo Idro is een zeer kleine, maar mooie haven. Er is niet veel plek om een grote boot hier aan te meren. Boten tot ongeveer 13 meter kunnen gemakkelijk hier aanmeren. Er is buiten de haven plek voor een grote boot die wel 40 meter kan zijn. Echter, je ligt dan niet beschut in de haven. De eigenaar van de haven is een bekende wijnmaker die the sun of Zlatan Plenkovic maakt. 

 

Aci Cres

De haven is gelegen op een van de vele eilanden van Kroatië. Het eiland genaamd Cres heeft zijn eigen haven. In deze haven zal je veel locale beroeps boten vinden. De haven ligt goed beschut ten opzichte van de ruwe zee. De binnenplaats van de haven is alleen beschikbaar voor de lokale bevolking. De haven kan alle soorten boten ontvangen tot een diepgang van 4 meter. In de zomertijden is de kans groot dat er een cruiseschip aan wal ligt. Dat gebeurt hier vaak. Rondom de haven heb je veel winkels en restaurants. 

 

Cavtat

Cavtat is een haven die tussen Dubrovnik en de zuidelijke luchthaven van Kroatië ligt. Cavtat is een hele drukke haven. Heel het jaar door zal je hier veel mensen vinden. Vooral in de zomer is het een bekende plek voor iedereen die van water houdt. Omdat het zo druk is, is het niet gemakkelijk om in de zomer hier een plek te vinden. Je zou dit vroeg van te voren moeten boeken om geluk te hebben. De haven ligt goed beschut van de ruwe zee en zal het wilde water tegen houden.  Het is hier normaal om voor anker te gaan liggen. Je kan de kant bereiken via de achterkant van je boot. Er wordt vereist om een goed werkende anker te hebben met de juiste benodigdheden. 

 

Rogać

Rogać bevindt zich op het eiland Šolta. Šolta is sinds kort in bezit van een nieuwe poort voor de veerboot. Hierdoor zijn de nodige aanpassingen gedaan aan de haven. De haven zelf is vrij ondiep en biedt daarom plek aan kleine boten. Er wordt ook aangeraden om met je punt voor anker te gaan om ondiep water te vermijden. Vrij direct naast de haven vind je van allerlei leuke winkels en restaurants. Er bevindt zich ook een tankstation om de boot te tanken.

 

Orebić

De haven Orebić ligt in een zee resort wat het gehele jaar te bezoeken is. Dit is een kleine haven. De haven is vrij ondiep wat het onbegaanbaar maakt voor boten met een diepgang van meer dan 2 meter. De plekken die beschikbaar zijn hebben allemaal water een stroom. Naast de mooie haven zijn er veel shopgelegenheden. Je kan hier van alles vinden, van een bakker tot een kledingwinkel. De restaurants bieden de verste vissen aan. In het stadje bevindt zich ook een museum. Hier zul je alle oude mappen, navigatie, en alle middelen vinden die vroeger op zee gebruikt werden. 

 

Luka

De haven Luka Vis, ook bekend als Bay Vis is een grote haven. De haven is erg populair onder de zeilers en toeristen. Het is hier dan ook ontzettend druk tijdens de zomerdagen. De haven bestaat uit meerdere delen, waardoor de haven wordt opgedeeld. Het westerse gedeelte van de haven is bekend als Luka, het oosten staat bekend als Kut. Beide havens bieden water en elektriciteit aan. Bij Luka bevinden zich nog douches en wc’s. Bij de haven Luka staat een prachtige kerk die zeker de moeite waard is om te bekijken. In de buurt van de kerk is tevens ook de beste zwemplek. Omdat het een drukke haven is mag je niet zomaar overal zwemmen.

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recent Content