Hoe Hard Kan Je Varen Met Een Sloep


Varen met een sloep is altijd leuk. Of je nou zomerse temperaturen hebt of dat het wat kouder is, je zal het altijd wel naar je zin hebben. Meestal vaar je met een sloep niet super hard, maar hoe hard kan een sloep eigenlijk varen?

Hoe hard kan je varen met een sloep? De snelheid die een sloep kan halen verschilt per boot, sommige gaan sneller dan anderen. Gemiddeld kan een sloep zo’n 20 kilometer per uur gaan. Wel is het zo dat de gemiddelde sloep niet gemaakt wordt om heel snel te kunnen varen, ook al is de vraag naar snellere sloepen de laatste tijd vergroot.

Over het algemeen worden sloepen niet gemaakt om snel mee te kunnen varen. Toch kunnen ze dit wel en de laatste jaren wordt er ook steeds meer gevraagd naar snellere sloepen. In dit artikel bespreken we alles over de snelheden van sloepen en de regels daaraan.

Hoe Hard Kan De Gemiddelde Sloep Varen

Een sloep is de ultieme relax boot. Een bootje van heerlijk formaat, wendbaar en ook krachtig. Wat is er nou fijner dan een heerlijke zomerdag doorbrengen op een sloep. En dit is een belangrijk punt om op te brengen aangezien de meeste sloepen gemaakt worden voor dit doeleinde. Ze zijn bedoeld om het water over te gaan in een relaxte setting, niet om topsnelheden mee te halen.

Toch kan een sloep best wel wat power hebben. Afhankelijk van de motor en het pk kan een sloep toch wel ‘grote’ snelheden behalen. Gemiddeld kan een sloep echter zo’n 20 kilometer per uur gaan, ook al wordt dit meestal niet gehaald. Voor pleziervaart zal de gemiddelde sloep zo’n 10 kilometer per uur gaan. Dit is een prima tempo voor op het water aangezien snelheden op het water sneller lijken dan ze werkelijk zijn.

Verder zit er nog een voordeel aan het 20 kilometer per uur maximum. Boten die langer zijn dan 15 meter en sneller gaan dan 20 kilometer per uur mogen namelijk alleen bestuurd worden wanneer je een vaarbewijs bezit. Een sloep is natuurlijk niet langer dan 15 meter en bij het gemiddelde maximum van 20 kilometer per uur voldoe je dus aan alle eisen en mag je je sloep gewoon besturen zonder het bezitten van een vaarbewijs!

Wat Is Een Snelvarende Sloep

Zoals ik al eerder vermeldde is de vraag naar snellere sloepen in de laatste jaren gestegen. Als reactie hierop zijn er een aantal nieuwe sloeptype’s ontworpen. Deze combineren de snelheid van sportboten met het gemak van de sloep en worden snelvarende sloepen of tendersloepen genoemd.

Een snelvarende sloep heeft zo zijn voordelen. Je kan natuurlijk een stuk sneller varen doordat er een krachtigere motor in zit. Zo zal de motor minimaal 20pk moeten hebben om onder het ‘snelvarend’ kopje te vallen. Met deze motor kan je dan ook gemakkelijk sneller dan 20 kilometer per uur varen. Houd er echter wel rekening mee dat met deze snelheden een vaarbewijs verplicht is!

Een ander voordeel aan het sneller kunnen varen is dat je er wat leuke dingen mee kan doen. Je kan bijvoorbeeld waterskiën of iets dergelijks.

Het fijne aan een snelvarende sloep is dat je de perfect combinatie hebt tussen comfort en snelheid. De boot zelf is nog steeds een sloep, hij vaart alleen wat harder. Dit maakt de snelvarende sloep de perfect boot voor de sportieve watersporter!

Gebieden Waar Je Wel Hard Mag Varen

Hard kunnen varen is wat anders dan hard mogen varen. In Nederland mag je niet overal even hard varen, zeker als je hele hoge snelheden wil behalen. Mocht je dus zo’n snelvarende sloep hebben of wil je het limiet van je normale sloep ontdekken, zorg dan dat je dat doet in een gebied waar het mag.

Naast de regels omtrent het hard varen is het natuurlijk ook een stukje beschaafdheid. Je gaat natuurlijk niet met 20 kilometer per uur door een slootje of haven varen. Dit is niet netjes en moet je dus ook niet doen.

Gelukkig zijn er wel gebieden in Nederland waar je wel hard mag varen. Vaak zijn dit de grotere meren en wateren, want hier ben je niemand tot last als je hard vaart.

Om deze gebieden te herkennen zie je vaak gele tonnen op het water. Dit is een indicatie dat je hier dus hard mag varen. Als er geen tonnen aanwezig zijn kan je altijd op een vaarkaart kijken. Wanneer een gebied hier geel is mag je ook hier hard varen.

Zorg dat je je goed aan de regels houdt. Een gezegde is dat alles op het water 3 keer zo duur is en dat geldt helaas ook voor de boetes:

  • 6 kilometer per uur te hard: €90
  • 6 tot 15 kilometer per uur te hard: €130
  • 15 tot 25 kilometer per uur te hard: €200
  • meer dan 25 kilometer per uur te hard: Strafbeschikking

Deze boetes wil je natuurlijk niet hebben. Houd je daarom altijd aan de regels en zeker wanneer je hard gaat varen. Ben je niet 100% zeker of je in dit gebied hard mag varen, dan kan je altijd even Googelen of het wel of niet mag!

Vanaf Wanneer Is Een Vaarbewijs Verplicht

Zoals ik al eerder had vermeld zullen de meeste sloepen gewoon door iedereen bestuurd mogen worden. Pas wanneer een boot langer dan 15 meter is of sneller dan 20 kilometer per uur gaat, is een vaarbewijs verplicht.

Zo is een sloep natuurlijk een heel stuk kleiner dan 15 meter en zullen de meeste niet harder dan 20 kilometer per uur gaan. Heb je bijvoorbeeld een snelvarende sloep of een sloep die wel harder dan 20 kilometer per uur gaat, dan is een vaarbewijs wel verplicht.

In Nederland zijn er 2 verschillende vaarbewijzen; Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Vaarbewijs 1 is voor de meeste mensen wel genoeg. Deze gaat over het sneller dan 20 kilometer per uur varen en over de lengte van de boot.

Vaarbewijs 2 gaat over het varen over grote meren en zeeën. Dit zijn wateren die je niet vaak met een sloep zal bevaren. Als je meer wil lezen over vaarbewijzen en de regels eromheen, dan kan je dit artikel van ons lezen!

Regels Voor Het Varen In Een Sloep

Bij het varen met een sloep zijn er een aantal regels. Deze regels zijn echter niet heel veel anders dan die voor normale boten en de meeste zal je ongemerkt al toepassen.

Zo moeten kleinere boten voorrang geven aan grotere boten. In je sloep zal je vaak de kleinere boot zijn, dus houd hier rekening mee. Vaar verder ook aan de rechterkant en kijk om je heen. Het zijn allemaal eigenlijk hele simpele standaardregels die je niet snel overtreed.

Een andere regel waar je misschien mee te maken krijgt gaat over het ankeren. Als je tijdens het varen een mooi plekje hebt gevonden waar je even stil wil liggen, dan kan je je anker uitgooien. Doe dit echter niet bij bruggen of sluizen of drukke waterwegen. Doe dit liever bij een rustig plekje waar je niemand in de weg zit.

Mocht je nou een lekkere zomermiddag aan het varen zijn, dan kan je wel eens zin hebben in een muziekje. Ook hier gelden regels voor die heel makkelijk te volgen zijn. Zorg niet voor geluidsoverlast.

En bij zo’n lekkere zomermiddag komen vaak drankjes van te pas. Als je de schipper bent is het verstandig om alcoholvrij te blijven. Ook al mag je wel een drankje op hebben, je kan snel te veel drinken. Je kan dit artikel van ons lezen om meer te leren over alcohol drinken op het water!

Over het algemeen zijn er hele simpele regels bij het varen met een sloep. Als je je gewoon netjes gedraagt en je gezonde verstand gebruikt dan gaat er niets mis!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen