Hoe Onderhoud Je Een Teakhouten Dek


Wie zou het niet willen hebben: een eigen schip met een schitterend teakhouten dek. Ben je de trotse eigenaar van een schip met een teakhouten dek, dan vraag je je natuurlijk af hoe je dit dek zo mooi houdt.

Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat je teakhouten dek langer meegaat en er deze er altijd keurig uitziet. Regelmatig zal je met een zachte borstel met schoonmaakmiddel aan de gang moeten om het teakhouten dek schoon te houden. Verder is het optimaal om tweemaal per jaar een grondige schoonmaakbeurt te houden en eenmaal per 5 jaar het door experts te laten controleren.

Bij het onderhouden komt echter veel meer kijken. Teakhout is namelijk gevoelig voor bepaalde schoonmaakmiddelen en heeft dus een zorgvuldige aanpak nodig. In dit artikel ga ik hier dieper op in.

Hoe Onderhoud Je Een Teakhouten Dek Het Best

Een teakhouten dek staat schitterend bij iedere boot. Het heeft een luxe uitstraling en het is ook nog eens erg praktisch.

Waar een geschilderd dek erg warm kan worden bij goed weer, blijft een teakhouten dek meestal koel.

Teak is duurzaam, sterk en scheurt en krimpt niet. Het dek heeft zeer goede antislip eigenschappen, zowel bij een droog dek als bij een nat dek.

Wanneer een dek nat is komen er zachtere vezels vrij, maar het dek blijft toch stroef. Maar dit prachtige dek moet echter wel goed worden onderhouden om het zo prachtig te houden.

Ons advies is wekelijks het dek schoon te spoelen met ruimschoots water. Dit is de makkelijkste manier en dit wordt ook aangeraden aan iedereen om te doen.

Het water laat echter wel bepaalde algen achter. Deze algen houden zich dan vast aan het hout en geeft het een groenige kleur.

Hierom zal het dek 2 maal per jaar grondig moeten worden schoongemaakt.

Gebruik hiervoor een zachte borstel, want een harde borstel beschadigt het oppervlak van het teakhouten dek (teak vezels kunnen loslaten wanneer het dek nat is) en zorgt voor een ruwer oppervlak waar later weer meer vuil aan kan hechten.

Voor het schoonmaken van je teakhouten heb je het volgende nodig:

  • Groene zeep (ook wel zachte zeep genoemd)
  • Een zachte borstel
  • Warm water

Neem een emmer met warm water en voeg hier de groene zeep toe. Probeer een verhouding van 1% zeep en 99% water aan te houden.

Je hoeft het natuurlijk niet helemaal uit te meten, maar te veel zeep gebruiken is niet goed.

Vervolgens pak je de zachte borstel en kan je beginnen met schoonmaken. Ga hierbij mee met de richting van het hout of maak een draaiende beweging.

Zet ook niet teveel druk op de borstel. Bij het schoonmaken van een teakhouten dek is het belangrijkste dat je het voorzichtig doet.

Vergeet na het schoonmaken ook niet om het dek nog even goed af te spoelen!

Verder zijn er ook diverse duurdere producten op de markt om schoon te maken. Deze producten zijn speciaal door een fabrikant hiervoor ontwikkeld en zullen ongetwijfeld betere bestandsmiddelen hebben dan gewone groene zeep.

Het lijkt misschien een wat commercieel verhaal, maar werkt het, dan verdien je de aanschaf van zo’n product ruimschoots terug.

Ook al zijn deze producten niet vereist bij het onderhouden van een teakhouten dek, het is iets om te overwegen. Wij raden in dat geval deze teakreiniger van Dulon Marine aan (link gaat naar bol.com).

Spuit eerst het dek goed nat en ga dan vervolgens met een zachte borstel met zeep het hele dek langs. Zorg ervoor dat het dek niet droog wordt tijdens je werk, spuit het dus regelmatig goed schoon.

Daarnaast is het advies om een teakhouten dek om de 5 jaar te laten controleren door een expert. Hij kan zien of er mogelijk lekkages zijn en of de kitvoegen nog wel goed zijn.

Preventief onderhoud is altijd beter dan achteraf voor grotere problemen komen te staan.

Teakhout heeft bij aanleg een bruinige kleur. Deze kleur verandert door de tijd heen. Dit is een natuurlijk proces, waarbij de kleur richting zilver grijs gaat.

Mocht je je teakhouten dek dus in kleur zien veranderen, geen paniek, dit is natuurlijk. De zilvergrijze kleur is overigens ook het uiterlijk dat teakhout zo luxe en afgewerkt maakt.

De grijze kleur wordt veroorzaakt doordat onder invloed van zon er natuurlijke oliën naar boven komen. De kalk die in het hout aanwezig is in combinatie met de oliën zorgen voor de vergrijsde kleur.

Waar Moet Je Een Teakhouten Dek Absoluut Niet Mee Behandelen

Het onderhouden van een teakhouten dek is dus niet erg lastig. Water en groene zeep brengt je al heel ver. Wel zijn er enkele dingen waar je een teakhouten dek absoluut niet mee moet behandelen.

Zo moet je bijvoorbeeld nooit een hogedrukspuit gebruiken. Een teakhouten dek is gemaakt van hout en het gebruik van een hogedrukspuit kan kleine houtdeeltjes eraf spuiten. Hierdoor wordt het oppervlakte van het dek wat ruwer, en dat wil je natuurlijk niet.

Hetzelfde geldt dan ook voor een harde borstel. Ook deze kan kleine houtdeeltjes verwijderen en een ruwer oppervlakte achterlaten. Gebruik dus altijd een zachte borstel om dit te voorkomen.

Verder is het belangrijk om je teakhouten dek niet schoon te maken met afwasmiddel. Afwasmiddel heeft namelijk een ontvettende werking en dit tast de lak van het dek aan. Dit geldt overigens ook voor vele andere reinigings- en schoonmaakmiddelen.

Als laatste zijn er ook nog professionele reinigingsmiddelen. Het nadeel aan deze professionele reinigingsmiddelen is dat de meeste reinigers zijn gemaakt om niet alleen schoon te maken, maar ook om de kleur van het teakhout weer terug te brengen naar de bruine kleur.

Dit werkt meestal maar voor eventjes en de zilvergrijze kleur keert meestal snel weer terug. Verder tasten de chemische stoffen het dek ook erg aan en dat is het niet waard voor een korte tijd een bruin dek.

Waarom Kiezen Mensen Voor Een Teakhouten Dek?

Smaken verschillen maar de meeste mensen zijn het er wel over eens dat een teakhouten dek schitterend op een boot staat.

Teak op een boot is een combinatie die al honderden jaren wordt toegepast. Naast dat het er schitterend uit ziet, heeft een teakhouten dek ook nog praktische voordelen.

Zo is een teakhouten dek vaak wat stroever en ruwer, waardoor je veel minder snel uitglijdt. Op boten zonder teakhouten dek zie je vaak een laag verf over het dek.

Deze verf is ‘korrelig’ en zorgt dan voor grip. Een teakhouten dek bezit dit uit zichzelf al.

Daarnaast blijft een teakhouten dek van zichzelf redelijk koel en dat kan je van een geschilderd dek niet zeggen.

Zo kan ik me nog de nodige keren herinneren dat we met een hittegolf continu het dek met de puts moesten koelen omdat hier anders eenvoudigweg niet op te lopen was.

Onvoorstelbaar hoe warm een lichte kleur dek al warm kan worden in de zon, laat staan dat je een donker geschilderd gangboord zou hebben. Gelukkig blijft een teakhouten dek lekker koel.

Verder is het zo dat een teakhouten dek een goede isolerende werking heeft. Het hout isoleert de binnenkant van de boot erg goed. Dit reguleert de temperatuur binnen en voorkomt onnodig gebruik van verwarmingen.

Hoe Voorkom Je Verkleuring

Een nieuw teakdek is van nature bruin van kleur. Teak is een tropisch hardhout en deze goudbruine kleur zal na verloop van tijd verkleuren naar een definitieve zilvergrijze kleur.

Deze verkleuring is natuurlijk en zal ook niet voorkomen kunnen worden. Regen, zon en vervuiling zorgen onder andere voor dit proces.

Wel zijn er enkele schoonmaakmiddelen die de oorspronkelijke kleur voor een tijdje terug kunnen brengen, maar uiteindelijk kunnen deze het dek juist meer schade toebrengen.

Wanneer je het dek nooit schoon maakt, dan kan je een groen en grauw dek gaan verwachten. Dit ziet er een somber en een stuk minder mooi uit. Als je dan zo’n prachtig dek hebt, houd het dan ook bij!

Deze groene kleur komt door bacteriën die zich in het hout nestelen. Maar ook algen kunnen zorgen voor een groenige kleur.

Wanneer je bijvoorbeeld de boot afspoelt met water uit een rivier of een meer, dan kunnen hier algen en bacteriën inzitten.

Deze hopen zich na verloop van tijd op en gaan in het hout zitten. Vandaar ook het belang van 2 keer per jaar grondig schoonmaken en het 1 keer per 5 jaar laten controleren door een expert.

Verkleuring kan ook sneller voorkomen wanneer het dek onjuist behandeld wordt. Teveel zeep of een te sterke zeep, bijvoorbeeld, kan het hout aanvreten en het oppervlakte ruwer maken.

Hetzelfde geldt voor een hogedrukspuit of een te harde borstel. Ook deze maken het oppervlakte ruwer, waardoor het makkelijker wordt voor de bacteriën om zich in te kunnen nestelen.

In Het Kort

Het onderhouden van een teakhouten dek is erg belangrijk. Teakhout kan namelijk snel beschadigd worden en dat is zonde van zo’n mooi dek.

Zorg daarom dat je het juist aanpakt met groene zeep en water of professionele reinigingsmiddelen. Laat het daarnaast ook eens in de 5 jaar controleren door een expert.

Wees je er ook van bewust dat een natuurlijke verandering van kleur onvermijdbaar is. Dit hoort zo en er is niets mis met je dek. Met de juiste aanpak kan je je teakhouten dek erg mooi houden!

Mocht een teakhouten dek je nou net iets te veel werk zijn? Dan zijn er gelukkig ook nog enige alternatieven. Hieronder zal ik er een paar noemen.

Wat Zijn De Beste Alternatieven Voor Een Teakhouten Dek

Een teakhouten dek is een kostbare investering, maar er zijn gelukkig ook alternatieven. Denk bijvoorbeeld eens aan kunststof of kurk.

Een dek op basis van kunststof voelt koud en hard aan en heeft een egale structuur. Het is duurzaam, lichter in gewicht en onderhoudsvriendelijk.

Ook dit dek heeft goede antislip eigenschappen en het verkleurt niet. Mocht je toch graag gaan voor de vergrijsde kleur, dan is dit kunststof dek ook leverbaar in grijs.

Wat ook een voordeel kan zijn is dat je een kunststof dek wel mag schoonmaken met een hogedrukreiniger. En dan natuurlijk de prijs, kunststof is een stuk goedkoper dan teak!

Dan hebben we ook nog een dek op basis van kurk. Ook kurk is licht van gewicht en warmte- en geluidisolerend en duurzaam.

Hier geldt hetzelfde als voor kunststof, namelijk dat het goede antislip eigenschappen heeft en niet vergrijst.

Kurk is een volledig natuurlijk product en het is veel zachter dan een teakhouten dek, dus het voelt prettig aan om over te lopen. En ook hier weer, het is een stuk goedkoper dan echt teak.

En ook heb je ook nog een mogelijkheid om op je dek “teak look vinyl” te leggen. Dit is een dikke PVC vloerbedekking die je binnen kunt gebruiken.

Deze PVC vloer heeft een print die hetzelfde is als een echte teak vloer. Het is waterdicht en heel slijtvast en heeft ook zeer goede antislip eigenschappen. Ook is het goed bestand tegen vlekken en extreme temperaturen.

Een Teakhouten Dek Renoveren

Het kan zo zijn dat je teakhouten dek er niet mooi meer uit ziet. In principe kan het wel tientallen jaren mee, maar met de tijd kunnen de rubber naden los komen of zijn er beschadigingen of erge vlekken in het hout gekomen.

Een optie is om het dek te vervangen. Dan wordt eerst het oude rubber uit de naden gesneden, daarna worden de losse teakproppen vervangen en dan de beschadigde of gebarsten delen.

Wanneer dit allemaal gedaan is worden de naden weer gevuld met een urethrae dekrubber en is het dek klaar om geschuurd te worden. Dit is uiteraard een klus die met uiterste voorzichtigheid wordt gedaan.

Als een teakdek scheuren gaat vertonen moet je er onmiddellijk iets aan doen. Je moet proberen er voor te zorgen dat je dit voor bent en je het dek dicht houdt, want als het eenmaal gaat lekken ben je ver van huis.

Er komt namelijk dan vocht onder het dek met als gevolg dat het staal er onder gaat roesten. Als het dek na een regenbui of na schoonmaken slecht opdroogt zou er kans kunnen zijn op lekkage.

De kitnaad moet kunnen meebewegen met het teak, want teak zet uit als het nat wordt en krimpt als het teak weer droog wordt.

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen