Mag Je Een Boot Overal Aanmeren


Varen met een motorboot op het water is een heerlijke bezigheid, wij kunnen het weten, maar eens moet je weer aanmeren aan de vaste wal. Maar mag dat wel overal?

Over het algemeen mag je een boot op veel plaatsen aanmeren. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Ten eerste is het natuurlijk verboden daar waar borden aangeven dat het niet mag. Tevens is het  belangrijk dat je de scheepvaart niet in de weg ligt. Ook onder bruggen is niet toegestaan.

Over het algemeen is aanmeren geen probleem, zolang je maar weet waar het wel en niet mag. Gelukkig ga ik in dit artikel kort door alle regeltjes, zodat je goed voorbereid bent en niet in de problemen komt!

Een Boot Aanmeren; Waar Mag Het Wel En Waar Mag Het Niet

Zoals gezegd mag je niet overal aanmeren of voor anker gaan. Elke gemeente bepaalt zelf waar dit is toegestaan.

Uiteraard is overnachten in een jachthaven of gemeentehaven een optie, maar wat veel watersporters ook graag willen, is een plek op het water te zoeken en daar voor anker gaan liggen. En dit is nu dus afhankelijk van een aantal regels.

Ook midden in een stad gaan liggen omdat dit zo gezellig is kan niet zomaar overal. Dit wordt onder andere aangeven door middel van borden. Hoe zien die borden er dan uit?

Welke Borden Geven Aan Waar Je Wel Of Niet Mag Aanmeren

Er zijn diverse borden op het water die aangeven waar je wel en waar je niet mag aanmeren of ankeren.

Het bord met een rode streep door de “p” zegt eigenlijk genoeg, hier mag je je schip niet  “parkeren”. Dit geldt aan de oeverzijde waar dit bord is geplaatst en geldt zowel voor aanmeren als ankeren.

Is het bord met de “p” er op in het blauw, dan mag je juist daar wel meren of ankeren. Een bord met een rode streep door een anker betekent dat ankeren hier verboden is. Eigenlijk spreekt dat voor zich…

Een rode streep door een getal betekent dat het verboden is om binnen de aangegeven meters een ligplaats in te nemen.

Je moet dan van de positie van het bord uit gaan en dan het aantal meters dat op het bord staat vrij te houden.

Ook hier geldt weer dit bord in het blauw betekent dat je wel toestemming hebt om een ligplaats in te nemen binnen de aangegeven meters.

Bij een blauw bord met een afbeelding van een anker heb je toestemming om te ankeren aan de oeverzijde waar dit bord geplaatst is.

Kortom, het is erg duidelijk en overzichtelijk, volg de borden op en alles komt goed!

Voor Anker Op Het Water

Niets is zo rustgevend om stil te liggen op een mooie plas met alleen maar water om je heen. Gelukkig mag dit in Nederland op vele plaatsen. Er zijn wel regels hieraan verbonden.

Allereerst is de meest logische regel dat je ander scheepvaart niet hindert. Dus niet in een vaargeul voor anker, niet bij haveningangen en niet op kruispunten. Ook onder bruggen ankeren is uit den boze.

Zorg altijd dat je een plek uitzoekt waar je voldoende ruimte hebt ten opzichte van andere boten en het land, zwaairuimte heet dit. Al deze regels zijn terug te vinden in het Binnenvaartpolitiereglement.

En als je dan een prachtplek hebt gevonden, vergeet dan niet je zwarte (verplichte) ankerbol in je mast te hangen en ‘s avonds je ankerlicht aan te zetten! Zorg natuurlijk ook dat je daadwerkelijk vast ligt.

De eerste stap hiervoor is het hebben van het juiste anker. Zelf zijn wij erg fan van deze parapluanker die je hier kan vinden op bol.com. Deze heeft een gewicht van 8 kilo wat genoeg is voor zo goed als elke sloep!

Overnachten In Een Jacht- Of Gemeentehaven

Na een heerlijke dag varen ga je op zoek naar een plek om te overnachten. Hiervoor kan je gebruik maken van de vele havens die Nederland rijk is. Dit kan een jachthaven zijn of een gemeentehaven.

Bij een jachthaven moet je je bij binnenvaren melden bij de havenmeester. Deze zal je dan een ligplaats toewijzen.

De meeste jachthavens beschikken over een sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en douches. Veelal zijn er tegen betaling ook wasmachines aanwezig. Handig als je al een tijdje onderweg bent!

Gemeentehavens hebben vaak aanlegplaatsen in het centrum. Hier lig je natuurlijk ontzettend gezellig. Niet altijd zijn er toiletten en douches, maar meestal wel drinkwatervoorzieningen en elektra.

Het kan zijn dat er in drukke tijden geen ligplaatsen meer beschikbaar zijn. Dan kan de havenmeester besluiten om boten dubbel te laten liggen.

Ons is wel eens overkomen dat we zeven dik lagen. Je moet dan dus altijd over andermans boot naar de vaste wal. Het hoort dat men dan over de voorkant van de boot loopt.

Op zich allemaal geen probleem, maar als je bijvoorbeeld een hond hebt kan het lastig zijn, of als je je fietsen aan de kant wilt tillen en je moet eerst vijf boten over is het ook niet erg handig.

Ook als je de volgende dag erg vroeg op pad weer wil gaan, moet je van te voren dit wel melden aan de andere boten anders slapen ze nog of zijn ze misschien niet aan boord en heb jij een probleem.

Dit kan klinken als een gedoe, maar in praktijk gaat dit meestal goed, hoor!

Bepaalde gemeenten zullen liggeld vragen, sommige gemeenten bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld maximaal 3 x 24 uur gratis te liggen.

Hier wordt zeker op gecontroleerd. Lig je te lang, dan kan je een brief op je boot verwachten met het verzoek om onmiddellijk de plaats vrij te maken.

Doe je dit dan nog niet, dan riskeer je dat je boot wordt weggesleept en de kosten op jou worden verhaald. Dit moet je niet willen….

In de wateralmanak (haal hier de meest recente versie bij bol.com!) staan jachthavens overzichtelijk per plaats beschreven, zo kan je altijd een dichtstbijzijnd haven vinden. Kortom, in een haven liggen biedt gezelligheid en comfort.

Aanleggen Midden In De Natuur

De provincie Friesland biedt de watersporter een unieke mogelijkheid om 3 dagen gratis midden in de natuur te overnachten. Dit noemen we Marrekriteplaatsen.

Hier kan je genieten van de rust en ruimte. Vaak liggen deze mooie plaatsen aan eilandjes die keurig onderhouden zijn.

Nette steigers, vuilnisbakken, gemaaid gras. Wat kan een mens zich nog meer wensen.

Wij hebben dit met grote regelmaat gedaan met onze kinderen. Zwemmen, vissen, bbq aan, genieten van de natuur, dat is het goede leven!

Je mag 3 dagen gratis hier overnachten, maar het is zeker toegestaan om daarna naar een andere plek te varen en dan ook daar weer 3 dagen te blijven.

Zo zijn er wel honderden Marrekriteplekken. Een mooie manier om Friesland te ontdekken!

Even ter info, er bestaat een mogelijkheid om een wimpel te kopen. Hiermee worden deze prachtige plekken en activiteiten gefinancierd. Doen dus!

Tijdelijk Aanmeren

Het zou je maar gebeuren dat je net lekker op een eilandje wil overnachten, maar je hebt niks meer te eten aan boord…

Tja, dan maar even snel naar een dorpje of stad varen en daar wat boodschappen halen. Er bestaan hiervoor de zogenaamde boodschappensteigers.

Heel handig om hier, gratis, even aan te leggen en dan snel spullen inslaan. Overnachten is hier niet toegestaan.

Ook diverse gemeentehavens bieden de mogelijkheid om voor korte tijd aan te leggen. Soms mag je er voor twee uur gratis liggen, soms mag je gratis liggen tot bijvoorbeeld 16.00 uur.

Deze boodschappensteigers liggen veelal in de nabije omgeving van diverse supermarkten. Ideaal dus!

In Het Kort

Aanmeren is in het algemeen iets wat vaak overal wel kan. Voor hoelang dit mag is weer een andere vraag, maar zolang je geen regels overtreed zijn er weinig plaatsen waar je niet even snel op land kan gaan.

Aanmeren voor langere tijd kan wat moeilijker zijn, maar met de grote hoeveelheid havens in Nederland zal ook dit geen probleem opleveren.

Zoals je kan zien zijn de regels omtrent aanmeren vrij soepel en geven ze je de ruimte om je tijd op het water volop te genieten.

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen