Mag Je Je Eigen Boot Verhuren? (Regels En Tips)


Een boot kan soms best een dure aankoop zijn en statistieken zeggen dat een boot gemiddeld 93% van de tijd stil ligt. Als je hem dan een tijdje niet kan gebruiken wil je hem misschien wel doorverhuren om wat van de kosten terug te verdienen. Maar mag je eigenlijk wel je eigen boot verhuren?

Het verhuren van je eigen boot is zeker toegestaan. Ook zitten er niet echt regels aan vast, wat het een toegankelijke zaak maakt.

Bij het verhuren zijn er echter wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Tevens moet je ook wel een huurder kunnen vinden. In dit artikel gaan we op deze punten in en vergemakkelijken we het huurproces wat voor je!

Waarom Eigenlijk Je Boot Verhuren

Zoals eerder genoemd, gemiddeld staat een boot zo’n 93% van de tijd stil. Dit houdt in dat de boot niet gebruikt wordt.

Eigenlijk ook wel logisch als je er bij nadenkt. De meeste mensen varen met mooi weer en laten we wel wezen, dat is niet altijd het geval in Nederland.

Verder is een gemiddeld persoon ook niet elke mooie dag op de boot. Zo staat de boot toch ongemerkt erg lang stil zonder gebruikt te worden.

En dat is erg zonde, want een boot kan best een flink prijskaartje hebben. Daarmee komen we meteen bij de meest bekende reden om de boot te verhuren, je verdient een extra centje bij.

Als je de boot dan toch niet gebruikt, waarom zou je hem niet wat geld laten verdienen voor je. Verhuren is een erg makkelijke manier om te verdienen en vergt weinig inspanning.

Er is echter een leukere reden om de boot te verhuren. Je maakt anderen er namelijk erg blij mee. Niet iedereen kan of wil een boot kopen, maar wil wel zo nu en dan kunnen genieten op het water.

De beste optie is dan om een boot te huren voor een bepaalde tijd. Het blij maken van mensen met het verhuren is minstens zo fijn als het extra centje dat je ermee verdient.

Let er overigens wel op dat als je professioneel boten gaat verhuren, je een exploitatievergunning nodig hebt!

Waar Moet Je Rekening Mee Houden Bij Het Verhuren

Bij het verhuren van je eigen boot komt het een en ander kijken. De meeste zaken hebben te maken met de verzekering van je boot.

Zo moet je altijd eerst kijken of je boot nog verzekerd is in de periode dat je hem verhuurt en is het ook niet onbelangrijk om te weten of de verzekeraar een bepaald tijdslimiet zet op het verhuren.

Bij iedere verzekeraar ligt het wat anders, dus neem vooral contact op met jouw verzekeraar. Als je dan antwoord krijgt op je vragen, vergeet ook niet te informeren of je te maken hebt met eigen risico of iets dergelijks.

Weet ook dat je bij het verhuren niet de controle verliest. Je mag bijvoorbeeld huurders weigeren met een geldige reden. Het blijft uiteindelijk ook gewoon jouw boot. Aan de regels houden geldt echter wel voor beide kanten.

Een ook niet onbelangrijke vraag; waar kan je eigenlijk je boot verhuren? Dit kan natuurlijk via via, waarbij je alles zelf regelt.

Maar je kan ook terecht bij bepaalde websites.

Enkele voorbeelden zijn Click And Boat, waarbij particulieren terecht kunnen om een boot te huren. Verder is er ook een site als Nautal waarbij dezelfde soort service is.

Bij dit soort services betaal je wel een commissie aan de site aangezien ze huurder en verhuurder in contact brengen, echter is dit het meer dan waard gezien al het werk je uit de handen wordt genomen.

Je zou ook kunnen kiezen om bij meerdere in te schrijven om zo meer bekendheid te vergaren.

Een Aantal Tips Voor Het Verhuren Van Je Boot

Het verhuren van je boot is niet altijd even makkelijk. Er zijn natuurlijk meerdere grote verhuurbedrijven die alle ogen lijken te trekken.

Toch heb je als individuele verhuurder een aantal voordelen. Als individuele verhuurder heb je namelijk maar één boot te verhuren en kan je veel beter contact onderhouden met de huurder.

Maar dan moet je wel eerst die huurder zien te vinden. Hieronder beschrijven we een aantal tips voor het verhuren van je boot!

Zorg Voor Een Goede Beschrijving

Bij het verhuren van een boot is een goede beschrijving toch wel het belangrijkst. Net zoals bij ieder ander produkt of service moet je gevonden kunnen worden.

Zoekmachines werken met zoektermen en met een goede beschrijving word je dus veel beter gevonden.

Met een goede beschrijving bedoelen we een uitgebreide beschrijving van de boot, inclusief foto’s. Hoe meer informatie je over de boot beschrijft hoe meer termen je op gevonden kan worden en hoe beter beeld de huurder krijgt bij de boot.

Ook de foto’s helpen voor een beter beeld, maar dat spreekt voor zich.

Vaak ziet een uitgebreide beschrijving er ook een stuk aantrekkelijker en professioneler uit. Hier zou je als huurder toch eerder op klikken dan op een matige beschrijving met weinig foto’s en uitleg.

Iets wat niet helemaal onderdeel is van je beschrijving, maar wel vaak naar gekeken wordt zijn ervaringen van anderen.

Vele sites waar je je boot kan verhuren hebben de optie om een review achter te laten. Hierin kan de huurder zijn/haar ervaring vertellen.

Zoals je natuurlijk wel snapt, een goede review zorgt voor een positiever beeld. Ook worden ‘listings’ met betere reviews vaker aangeraden en komen ze sneller omhoog in zoekmachines.

Kies Een Redelijke Prijs

Een van de grootste factoren in het verhuren van je boot is de prijs. Een perfect gekozen prijs is misschien wel belangrijker dan je denkt.

Zet hem te hoog en je schrikt huurders af. Niemand betaalt een te hoge prijs, tenzij je natuurlijk een superjacht hebt.

Echter kan een te lage prijs ook huurders afschrikken. Bij een erg lage prijs komen vaak de vragen; is er iets mis? Hoe kan de prijs zo laag zijn? Dan moet er wel iets niet kloppen.

Dit is natuurlijk niet altijd zo. Er zijn ook genoeg mensen die een lage prijs met beide handen aanpakken, maar dit geldt niet voor iedereen.

De prijs moet eigenlijk precies er tussen in zitten. Hij moet de waarde van de boot reflecteren en mensen aantrekken, niet afschrikken.

Neem eens een kijkje naar de prijs die andere verhuurders hebben staan.

Houd natuurlijk ook rekening met de tijdsduur. Huren voor één dag kan relatief duurder zijn, dat is ook verwacht.

Huren voor bijvoorbeeld een maand zal de prijs wat minder hoog kunnen maken, gezien het bedrag al een stuk hoger ligt.

Reageer Goed Op Tijd

Mocht je dan een geïnteresseerde huurder hebben die je contacteert, zorgt dan dat je snel op tijd reageert.

Je hoeft natuurlijk niet elke minuut op je mobiel te zitten wachten op een bericht, maar reageren binnen de dag is wel zo netjes.

Wacht je langer, dan loop je het gevaar dat de potentiële huurder geen interesse meer heeft. Dit zou natuurlijk zonde zijn.

Maak Duidelijke Afspraken

Als laatste is het erg belangrijk om goede afspraken te maken met de huurder. Spreek een datum af waarop de boot weer terug moet en maak afspraken over eventuele schade, etc.

Als je aan onbekende mensen verhuurt is het verstandig om een contractje op te stellen waarin alle regels staan.

Mocht er onverhoopt wat gebeuren, dan is de verantwoordelijkheid bij de huurder en niet bij jou. Houd hierbij ook rekening met de regels die verbonden zijn aan het verhuren van je eigen boot (zoals verzekeringen etc).

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen