Hoe Lang Mag Een Boot Zijn Zonder Vaarbewijs


Nederland is een bekend vaarland, vooral tijdens de zomer, als het lekker warm is. Er zijn veel vaargebieden die dus ook elke zomer erg druk zijn, maar mag je zomaar met elke boot varen zonder vaarbewijs?

Hoe lang mag een boot zijn zonder vaarbewijs? Je mag op een boot varen zonder vaarbewijs als de boot korter dan 15 meter is, en niet sneller dan 20 kilometer per uur gaat. Om een vaarbewijs te behalen moet je een minimale leeftijd hebben van 18 jaar. Als je een boot korter dan 15 meter wilt besturen, heb je geen ervaring nodig. Iedereen mag een boot besturen zonder vaarbewijs, zo lang de boot voldoet aan deze eisen.

Er zijn zo z’n voordelen en nadelen aan een vaarbewijs. Een vaarbewijs is het enige officiële rechtmatige vaardocument dat in Nederland en Europa wordt geaccepteerd. Er zijn ook twee soorten vaarbewijzen, genaamd Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2.

Wat Zijn De Voorwaarden Voor Een Boot Zonder Vaarbewijs

Voor het besturen van een boot zijn er een aantal regels die gehanteerd moeten worden. Om een boot te besturen zonder vaarbewijs, moet de boot aan deze eisen voldoen:

 • De boot mag niet langer dan 15 meter zijn. Vele botenmakers maken boten van 14.99 meter. Dit doen ze zodat je geen vaarbewijs nodig heb voor de boot. Voor boten die langer dan 15 meter zijn is ervaring nodig. Een boot besturen is niet simpel. Daarom is het verstandig om bij de eerste keer varen een ervaren persoon er bij te hebben.
 • Verder mag de boot niet sneller gaan dan 20 kilometer per uur. De snelheid van een boot is afhankelijk van het type boot. Zo gaat een rubberen speedboot gaat al bijna 20 kilometer per uur met 4PK, terwijl een grotere boot van 13 meter net vooruit komt met 4pk. Over het algemeen is een buitenboord motor met 4pk het maximale om te besturen zonder vaarbewijs.

Op het water lijkt het of je sneller gaat dan op de weg. Dat is ook de reden voor het limiet van 20 kilometer per uur. Als je harder wilt varen moet je naar bepaalde gebieden gaan waar dat wel toegestaan is. Deze gebieden liggen vooral in het Noorden van het land en bij het IJsselmeer en Markermeer.

Verder is ook beleefd om in de haven rustig te varen. Als er andere boten in de buurt stil liggen wordt er verwacht dat de snelheid aangepast wordt. Op het water wordt er niet vaak harder dan 20 kilometer per uur gevaren.  

De Voor- En Nadelen Van Een Boot Zonder Vaarbewijs

Ben je nog niet zeker bent of je een vaarbewijs moet halen of niet? Als je een boot wil besturen die harder dan 20 kilometer per uur kan gaan en/ of langer dan 15 meter is, dan ben je verplicht om een vaarbewijs te halen. Als je een boot wil besturen die hier niet aan voldoet, heb je geen vaarbewijs nodig. 

Er zijn nadelen voor een boot die niet harder dan 20 kilometer per uur gaat. Een motor met minder vermogen maakt meer geluid. Een motor met weinig vermogen moet meer toeren maken om de gewenste snelheid te behalen. Meer toeren zorgt voor een harder geluid. Ook is het moeilijk om snel te kunnen handelen met minder vermogen. Vooral op grote wateren is het niet handig om met weinig vermogen te gaan varen. Met grote schepen kan je moeilijker uitwijken in gevaarlijke situaties.

Een boot met minder vermogen heeft ook zijn voordelen. De aanschafprijs van de motor is wat goedkoper. Het is nu niet verplicht om met een vaarbewijs te gaan varen. Nu heb je ook de optie om een boot te huren die zonder vaarbewijs te besturen is.

Besluit je toch het vaarbewijs te halen dan is de minimale leeftijd 18 jaar. Om je vaarbewijs te halen, moet je al de regels leren. Je kunt zelf de lessen nemen die bij je past. Als je je goed hebt voorbereid voor het examen kan er niet veel meer fout gaat. Het examen wordt op een computer afgenomen. Er worden 40 meerkeuze vragen gesteld die je binnen één uur moet beantwoorden. Een vraag heeft 1, 2 of 3 punten. Het maximale aantal punten die te halen is is 80. Om te slagen moet je minimaal 56 punten hebben.

Boot, Schip, Of Jacht. Wat Is Wat?

Er is veel verwarring over de naam van een boot. Over het algemeen wordt boot door iedereen gebruikt. Toch zit er een verschil in de verschillende soorten schepen en hun namen.

Een boot wordt beschouwd als een klein en open vaartuig. Hiermee verwijs je naar een sloep, kleine speedboot en alle kleine vaartuigen. Deze zijn vaak niet langer dan 6 meter. Een boot is vaak niet overdekt.

Bij een schip heb je het over grotere boten die wel overdekt zijn. Een schip heeft dus wel een overdekte plaats waar je binnen kan zitten. 

Een jacht is een verwarrend begrip. Men heeft een eigen mening over een jacht of schip. Over het algemeen denk je bij een jacht aan een grote boot met meerdere verdiepingen. Er zijn echter geen meters aan de naam verbonden. 

Vaarbewijs 1 Of Vaarbewijs 2

In Nederland heb je de keuze om vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 te halen. Om vaarbewijs 2 te halen, moet je eerst vaarbewijs 1 hebben gehaald. Met vaarbewijs 1 heb je de keuze om boten te besturen die langer dan 15 meter zijn of harder dan 20 kilometer per uur gaan. Je mag door bijna heel Nederland varen.

Er zijn echter een paar uitzonderingen. Je mag pas met vaarbewijs 2 grote wateren op. Hier vallen de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJmeer, het Markermeer en het IJselmeer onder. Dit zijn grote wateren en het is daarom verstandig om met ervaring deze wateren op te gaan.

Met vaarbewijs 1 mag je door Europese wateren varen. Het is toegestaan om door kanalen, meren en rivieren door heel Europa te gaan. Dit opent een enorm groot, nieuw gebied om te ontdekken met de boot.

Mocht je besluiten om een vaarbewijs te willen halen, dan moet je je hier goed op voorbereiden. Het is eigenlijk net zoals een rijbewijs. Om je extra goed voor te bereiden kan je dit theorieboekje aanschaffen op Bol.com. Deze heeft ons goed geholpen met het behalen van ons vaarbewijs!

Sancties En Boetes Voor Het Overtreden Van De Regels

Op het water zijn alle boetes schikbarend hoog. Het is daarom belangrijk dat je je altijd aan de toegestane snelheid houdt. Neem altijd je vaarbewijs mee als je in bezit bent van één. Als je geen vaarbewijs hebt, is het belangrijk om alleen de juiste boten te besturen. Zo voorkom je de dure, onnodige boetes. Hier volgen de boetes die belangrijk zijn voor snelheid en het hebben van een vaarbewijs.

Snelheidsovertredingen Voor Boten Tot 20 Meter

 • Tot 6 kilometer per uur te snel: € 95
 • 6 tot 15 kilometer per uur te snel: € 140
 • 15 tot 25 kilometer per uur te snel: € 210
 • 25 tot 35 kilometer per uur te snel: € 300

Snelheidsovertredingen Met Een Groot Schip (Lengte 20 Meter Of Meer)

 • Tot 2 kilometer per uur te snel: € 280
 • 2 tot 3 kilometer per uur te snel: € 420
 • 3 tot 4 kilometer per uur te snel: € 600
 • 4 tot 5 kilometer per uur te snel: € 900
 • Meer dan 5 kilometer per uur te snel: € 1400

Varen Zonder Vaarbewijs

 • Varen zonder vaarbewijs met groot schip: € 1000
 • Niet kunnen tonen van vaarbewijs € 85

Conclusie

Over het algemeen zijn de regels omtrent varen erg soepel. Zonder evaring mag je al het water op met een groot deel van de boten. Zo zijn zo goed als alle sloepen, rubberbootjes en een groot deel van alle motorboten toegankelijk voor iedereen, zelfs als je geen vaarbewijs hebt.

Toch zitten er ook enkele voordelen aan het hebben van een vaarbewijs. Zo mag je grote wateren ook bevaren, maar mag je ook Europese wateren bevaren, wat een hele nieuwe wereld voor je kan openen.

Tegenover de soepele regels staan echter ook hoge boetes. Zo kan je al snel een paar honderd euro’s kwijt zijn voor simpele, kleine overtredingen. Probeer deze overtredingen altijd te voorkomen door netjes te varen en je gewoon aan de regels te houden. Want is met plezier varen niet de reden dat we het water op gaan?

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recent Content