Hoeveel Kost Een Jacht (Personeel, Benzine, Etc)


Het bezitten van een megajacht is de droom van zo’n beetje elke bootliefhebber. Genieten op het water in pure luxe, wat wil je nog meer? Maar het bezitten van een jacht brengt enorme kosten met zich mee.

De kosten verschillen per jacht, maar gemiddeld kost een jacht ongeveer €1.000.000 per meter. Hiernaast zijn er nog variabele kosten zoals personeel, brandstof en onderhoud. Ook zijn er afschrijvingskosten. Naast de aanschafkosten, kost het bezitten van een jacht ieder jaar nog zo’n 10% van de aanschafprijs, ongeacht of de jacht wordt gebruikt. 

Het bezitten van een jacht is een droom voor menig vaarliefhebber. Maar wanneer je de kosten ziet blijft het al snel bij een droom. In dit artikel gaan we wat dieper in op de werkelijke kosten van een jacht. Zo krijg je een duidelijk beeld van het daadwerkelijk kost!

Wat Zijn De Werkelijke Kosten Van Een Jacht

Een jacht is een enorme aankoop. En ook al verschillen de kosten per jacht, je kan uitgaan van een bedrag van zo’n €1.000.000 per meter.

Nou is 1 miljoen euro al enorm veel, maar dit gaat ook nog eens per meter. Daarbij komt dan ook kijken dat een jacht niet kleiner dan 25 meter is. En met 25 meter heb je nog een ‘kleine’ ook.

De gemiddelde jacht is meestal zo’n 75 tot 100 meter lang. Hier betaal je dan gauw €75.000.000 voor. Een enorm bedrag, maar dan heb je ook wat.

Een jacht met zo’n lengte heeft meerdere verdiepingen en is dé betekenis van luxe.

Maar naast de aanschafprijs komen nog veel meer kosten kijken. Zo kan je een jacht van 75 meter niet zelf besturen en aanleggen.

Hierbij komt personeel kijken. Het personeel moet betaald worden, maar ook moeten ze zelf eten en drinken. Zo kunnen de personeelskosten flink oplopen.

Een jacht gebruikt ook enorme hoeveelheden brandstof. Daarbij komt ook kijken dat een jacht van zo’n formaat ook nog jetski’s en andere kleinere bootjes met zich meebrengt, die ook brandstof nodig hebben.

Verder heeft een jacht ook hoge onderhoudskosten en afschrijvingskosten. Al met al telt dit op tot ongekende bedragen die nog veel hoger kunnen liggen dan alleen de aanschafprijs.

Personeelskosten

Wanneer je een megajacht bezit, ga je natuurlijk niet zelf varen, aanleggen, koken, schoonmaken, of wat dan ook. Dan ga je gewoon lekker achteruit liggen en genieten.

Dit is natuurlijk erg fijn, maar dit brengt wel personeelskosten met zich mee.

Gemiddeld verdient het personeel op het dek zo’n €2.700 per maand. Dit hangt wel een beetje af van de grootte van de boot. Wat ook afhangt van de grootte van de boot is hoeveel personeel je nodig hebt op het dek.

Dit kan toch wel snel oplopen naar minimaal 10 personeelsleden, wat alweer €27.000 per maand aan dekpersoneel kost.

Verder heeft een megajacht een kapitein, die al snel €15.000 per maand kan verdienen. Gelukkig is er maar 1 kapitein per schip nodig, maar hier houden de personeelskosten niet op.

Op een megajacht zijn vaak ook nog meerdere koks, schoonmakers en een technische staf aanwezig.

Al met al kunnen de personeelskosten behoorlijk oplopen. Er is berekend dat de gemiddelde personeelskosten per jacht zo’n €2.000.000 per jaar zijn.

Benzinekosten

De motor van zo’n megajacht moet natuurlijk erg krachtig zijn om zo’n grote boot vooruit te krijgen. Zo’n grote en krachtige motor slurpt dan ook liters brandstof weg.

Gemiddeld gaat er voor zo’n €500.000 per jaar aan brandstof doorheen per jacht.

Hieronder vallen de brandstofkosten voor de jacht zelf, maar ook voor alle accessoires. Vaak heeft de eigenaar van een jacht ook leuke speeltjes mee, zoals een jetski of een speedboot.

Ook deze hebben brandstof nodig, en afhankelijk van hoe vaak ze gebruikt worden, kunnen ook aan grote getallen geld kosten.

Onderhoudskosten

Het onderhouden van een jacht kost de eigenaar ook nog eens een flinke som geld. Een jacht mag er natuurlijk niet onverzorgd uitzien. Gelukkig zijn de onderhoudskosten van een jacht in de eerste jaren nog relatief laag. Zo kan je verwachten om ongeveer 2% van de aankoopwaarde te betalen aan onderhoud. Dit lijkt natuurlijk niet veel, 2%, maar onthoud dat dit 2% van tientallen miljoenen zijn.

Naarmate de jacht ouder wordt, stijgen de onderhoudskosten. Hoe ouder de jacht, hoe meer er bijgewerkt kan worden.

Wanneer een jacht richting de 10 jaar oud gaat, kunnen onderhoudskosten stijgen naar tussen de 7% en 10%. Dit is zo’n vijf keer zoveel als in de eerste jaren en kan opeens flink oplopen.

Ook is het gebruikelijk dat om de ongeveer 5 jaar de jacht een gehele onderhoudsbeurt krijgt. Hierin wordt alles tot in de puntjes opgeknapt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opnieuw verven en het opknappen van het houtwerk.

Naast de onderhoudskosten van de jacht zelf, zijn er ook onderhoudskosten voor de motor. Deze moet net zo goed worden bijgehouden.

Zonder werkende motor heb je namelijk niet erg veel aan een jacht. Deze kosten kunnen erg uitlopen, maar ook deze zullen flink kunnen oplopen.

Overige Kosten Die Er Ook Nog Zijn

Naast de aanschafprijs, personeelskosten, benzinekosten en onderhoudskosten zijn er ook nog andere kosten aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een ligplaats.

Een jacht moet natuurlijk ergens kunnen liggen, en meestal zal dat niet in de goedkope plaatsen zijn.

Ligplaatsen in de duurste jachthavens, zoals Monaco, Portofino of Ibiza, kan al snel oplopen tot zo’n €1.500 per dag.

Dat is ongeveer €45.000 tot €50.000 per maand oftewel €540.000 tot €600.000 per jaar. Sommige havens kosten zelfs €3.000 per dag, dus dan kan je de getallen van net wel verdubbelen.

Zo’n grote aankoop als een jacht wil je natuurlijk ook verzekeren tegen van alles. En zoals je kan raden, kost dat ook nog eens een hele hoop geld.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de jachtclubs, waar je als miljonair met een jacht natuurlijk lid van wil zijn.

Ga er maar van uit dat ook dat weer een aantal duizenden euro’s per jaar gaat kosten.

Daarnaast heb je natuurlijk al je benodigdheden aanwezig. De nodige flessen whiskey, champagne en alle andere soorten dranken zijn aanwezig.

Verder lust menig miljonair ook een sigaar en, natuurlijk, de meest luxe en dure maaltijden.

Ongebruikt Kost Een Jacht Nog Steeds Veel

Een megajacht kost dus enorm veel geld. En dan te bedenken dat je hier niet eens het hele jaar gebruik van maakt. Ongeacht of het jacht wordt gebruikt, kost deze wel geld.

Als de jacht niet wordt gebruikt, heb je natuurlijk de kosten voor de ligplaats, die enorm hoog kunnen zijn. Daarnaast moet de jacht onderhouden blijven worden.

Ongebruikt kan hij stof verzamelen, en dit moet ook weer opgeruimd worden. Naast de vaste kosten die elke jacht heeft, zijn er ook nog afschrijvingskosten.

Bij aankoop van een jacht koop je het voor een bepaald bedrag, een bepaalde waarde. Naarmate de jacht gebruikt word, of niet, zal hij in verloop van tijd minder waard worden.

Ongeacht of je de jacht gebruikt, zal de jacht minder waard worden.

Dit zijn echter geen kosten die je moet betalen, maar de waardevermindering kan toch wel invloed hebben.

Zo zorgt de waardevermindering voor een lagere ‘net worth’ en misschien wel erger, bij verkoop krijg je er minder voor dan je hebt betaald.

Wanneer Is Een Boot Een Jacht

We hebben de kosten van een jacht doorgenomen, maar er zijn vele bedrijven die menen ‘jachten’ te verkopen.

Een boot kan al een jacht zijn vanaf 10 meter. Vaak denkt men echter aan een zogeheten superjacht, een boot van minimaal 24 meter. Ook bestaat er een megajacht, met een lengte van minimaal 50 meter. 

De term ‘jacht’ is een Nederlandse term, die vroeger refereerde naar snelle boten die gebruikt werden om te ‘jagen’.

Deze oude jachten werden bijvoorbeeld in de oorlog gebruikt om langzamere boten te onderscheppen. Later is de term jacht in het Engels opgenomen als het woord ‘yacht’.

Tegenwoordig wordt het woord jacht geassocieerd met hele grote boten. Een boot kan echter al een jacht zijn wanneer deze 10 meter is.

Officieël heet zo’n boot ook een jacht, maar vaak wordt het een cruiser of cabin cruiser genoemd.

Bij grotere boten van zo’n 24 meter is de juiste benaming een superjacht. Deze boten worden komen al dichterbij het plaatje dat de meeste hebben bij het woord jacht.

Een superjacht is een boot met een lengte tussen de 24 en 50 meter.

Nog een stapje daarboven is de megajacht, een boot van minimaal 50 meter lang. Dit zijn de echte grote kerels en dat is ook terug te zien in het prijskaartje.

Deze megajachten zijn dan ook vaak het plaatje dat men in gedachte heeft bij het woord jacht.

Een Jacht Kan Je Ook Huren

Het aanschaffen van een jacht zal voor menig persoon onmogelijk zijn. Er zitten zulke enorme kosten aan vast dat het overgrote deel van de bevolking dit niet kan betalen.

Gelukkig zijn er ook jachten te huur, maar pas op, ook met enorme prijzen.

Een jacht kan, zoals net besproken, een boot zijn van maar zo’n 10 meter. Dit soort boten zijn vaak te huur voor goede prijzen. Vaak worden zulk soort boten ook verhuurd aan de normale bevolking.

Het huren van zo’n boot is leuk, maar voor de meeste mensen valt zo’n boot niet in het plaatje van een jacht.

Bij het huren van een jacht denkt men snel aan het huren van een superjacht of megajacht. Deze kosten echter ook wel enorm veel geld.

Om maar eentje als voorbeeld te geven, een 60 meter lange Benetti jacht met bemanning, in het gebied rond Monaco en Italië, kost zo al €300.000 tot €350.000 per week.

Gelukkig zijn er ook goedkopere jachten te huur, maar je kan uitgaan van minimaal €100.000 per week.

Dit lijkt natuurlijk veel duurder dan als je gewoon een jacht koopt, maar je moet rekening houden dat deze uitgave eenmalig is.

Wanneer je van plan bent om vaker gebruik te maken van een jacht is het aanschaffen wellicht goedkoper.

Waar Mag Je Allemaal Varen Met Een Jacht

Wanneer je aan het varen bent met een jacht moet je waarschijnlijk meer rekening houden met waar je kan varen. Een jacht is namelijk erg breed en groot en kan dus niet varen in de gebruikelijke rivieren.

Daarom zie je de meeste jachten vaak varen op zee, voornamelijk de Mediterraanse Zee in Europa of de Caribische Zee in Amerika. Hier mag je met een jacht gewoon varen waar je wil en heb je de ruimte ervoor.

Mocht een jacht toch ergens door de smalle rivieren gaan, is het belangrijk dat dit vooraf word aangegeven. Zo kan de route worden uitgestippeld en word overal rekening mee gehouden.

Zelf heb ik wel eens een jacht zien varen door Alphen aan den Rijn. Om dat te kunnen moet je wel een enorm goede schipper zijn, aangezien er aan beide zijden maar zo’n 5 centimeter aan ruimte over was.

Over het algemeen zullen de meeste jachten in de grote wateren liggen. Dit is niet alleen praktischer, maar vaak zijn deze locaties ook veel mooier en dichterbij de havens. Denk aan plaatsen als Italië, Monaco of Spanje.

Hoeveel Kost Het Grootste Jacht Ter Wereld

Een gemiddelde jacht kan al enorm veel kosten, maar hoeveel kost het grootste jacht ter wereld?

De naam van het grootste jacht ter wereld is de Azzam, een 180,6 meter lange megajacht. Deze jacht is bezit van de president van de Verenigde Arabische Emiraten en Seikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, een van de rijkste mannen ter wereld.

De Seikh beschikt over zo’n 13 miljard euro’s, dus een megajacht is wel op z’n plaats.

De kosten van de jacht Azzam is zo’n €344.000.000. Verder zijn er dan alle bijkomende kosten die we eerder hebben besproken.

Dit jacht heeft dan wel alles wat je hartje begeert. Een prachtig exterieur en een net zo prachtige interieur. Een jacht, volgeladen met alle luxe snufjes en twee gasturbines en 2 dieselmotoren, voor een snelheid van zo’n 30 knopen.

Deze jachten zijn voor de meeste mensen onbetaalbaar, maar toch maken ze mooie objecten om over te dromen. Wie weet, misschien schop je het ooit zover!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen