Hoeveel PK Kan Er Achter Een Rubberboot


Een klein rubberbootje is ontzettend handig om mee te nemen tijdens je vaartrip. Het rubberen bootje is makkelijk te besturen en erg handig voor korte afstanden. Er zit wel een verschil in het vermogen van de motor achter het bootje. Maar hoeveel PK kan er eigenlijk achter een rubber bootje?

Bij een rubberen bootje moet je kijken naar het gewicht, de lengte en de vorm van het bootje. Dit bepaalt het maximale vermogen van de motor die mogelijk is voor uw rubberen bootje. Voor ieder bootje zal het aantal PK anders zijn.

Er zit nogal veel verschil tussen de soorten bootjes en de soorten motoren die erachter gaan. Over het algemeen is het niet al te lastig, maar toch is er een aantal zaken die handig zijn om te weten. Daar gaan we in dit artikel wat dieper op in, zodat je niet een verkeerde motor koopt!

Hoe Kom Je Erachter Hoeveel PK Er Achter Je Bootje Kan

Je moet goed weten wat voor PK er achter jouw bootje mag hangen. Het is belangrijk om op te letten hoeveel vermogen er nou echt achter mag komen.

Als je een buitenboord motor koopt moet je op het gewicht en het aantal PK’s letten. Ook is een verschil tussen langstaart en een kortstaart buitenboordmotor.

Het enige echte verschil tussen deze twee is dat bij de ene de staart langer is dan de andere. Heel logisch eigenlijk.

Dit verschil is er omdat bij bijvoorbeeld een zeilboot de staart wat langer moet zijn om onder het water te komen dan bij bijvoorbeeld een rubberbootje.

Want om de motor de laten werken en de boot vooruit te krijgen, moet hij wel volledig onder water zijn. Let dus op wat voor buitenboordmotor jij nodig hebt!

Deze punten moeten goed passen bij het rubberen bootje dat je hebt of van plan bent te gaan kopen.

Bij je rubberbootje moet je er op letten dat de lengte, vorm en het gewicht en belangrijke rol spelen.

De lengte van je rubberbootje zegt al snel wat het doel van dit bootje is. Kleine bootjes onder de 5 meter zijn vaak geschikt voor een maximum van ongeveer 10 PK.

Bij de buitenboordmotoren zal je dan 9.9  PK vinden. Dit is expres gedaan omdat alles boven de 10 PK harder gaat dan 20 kilometer per uur, waardoor een vaarbewijs verplicht zou zijn.

Zelf gebruiken wij deze motor van Yamaha:

Verder is het belangrijk dat het bootje stevig genoeg is om een sterke buitenboordmotor aan te kunnen.

Je zal ergens op het bootje een plaatje vinden met informatie over het maximum gewicht, het maximale vermogen dat er achter pas en nog wat extra veiligheidsregels.

Dit zal bij aankoop ook aangegeven worden. Dan speelt het gewicht ook nog een belangrijke rol. Het is logisch dat met veel gewicht er ook meer vermogen nodig is.

Het ligt er dan ook aan hoeveel personen er vervoerd moeten worden. 

Wanneer Is Een Vaarbewijs Verplicht

Als je een rubberbootje wilt besturen is er geen vaarbewijs nodig. Er zit hier geen bepaald aantal PK’s aan verbonden. Het heeft te maken met de snelheid die het bootje maximaal kan halen.

Haalt het bootje meer dan 20 kilometer per uur, dan is het verplicht om een vaarbewijs te hebben.

Ook mag de boot die bestuurd wordt niet langer zijn dan 15 meter, maar dit is niet heel relevant voor rubberboten.

Een grote rib zal niet langer dan 15 meter zijn en daarom is hier alleen de snelheid een belangrijk punt om op te letten.

Beste Motoren Voor Kleinere Bootjes

Voor kleine bootjes is er al een buitenboordmotor met 2 PK verkrijgbaar. Dat is niet heel veel, maar kan zeker een klein rubberbootje vooruit krijgen

. Dit is handig voor erg kleine bootjes, maar je zal geen snelheden behalen hiermee. 

Dan is er een mogelijkheid om een buitenboordmotor te kopen met meer vermogen. Dat zou 4, 6 of 8 PK kunnen zijn.

Als er 6 PK achter zit, kan je met een redelijke snelheid varen. 4 tot 6 PK is nog te realiseren als je geen vaarbewijs hebt.

Alles wat meer dan 6 PK heeft zou waarschijnlijk harder dan 20 kilometer per uur gaan in een klein rubberbootje. Als je harder dan 20 kilometer per uur gaat is er een vaarbewijs nodig.

Als je in het bezit van een vaarbewijs bent is er altijd de mogelijkheid om meer vermogen te nemen. Om te weten wat het maximaal toelaatbare vermogen is moet je bij het bootje zelf kijken.

Hier is vaak een plaatje te vinden met de informatie erop. Daar staat het maximale toelaatbare vermogen ook op.

Het is absoluut niet verstandig om de maximale toelaatbare vermogen te overschrijden, aangezien dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Verder raden wij altijd aan om een gevulde jerrycan bij je te hebben. Je wil niet midden op het water opeens zonder brandstof zitten.

Daarom hebben wij altijd deze jerrycan bij ons zodat we altijd kunnen bijvullen als dat nodig is! Er kan 12 liter in deze, dus dan zit je wel eventjes goed!

Beste Motoren Voor Grotere Bootjes

Bij grote rubberboten is meer vermogen nodig. Grote rubberboten liggen dieper in het water waardoor je meer vermogen nodig heb om het water weg te duwen.

In feite is tot 10 PK het maximale vermogen wat je kan besturen zonder vaarbewijs. Maar in de praktijk kan dit natuurlijk verschillen.

Een klein rubberbootje met 10 PK gaat namelijk al snel harder dan 20 kilometer per uur. 

Als je wel een vaarbewijs heb, dan kan er meer vermogen achter de boot. Dit hangt af van de wensen die jij hebt. Grotere speedboten zijn vaak gemaakt voor hogere snelheden.

Daarom is de vorm van de boot anders waardoor die stabieler in het water ligt en makkelijker te besturen is. Het is niet te vertellen hoeveel PK je nodig hebt zonder te weten wat voor boot je hebt.

Het ligt er ook aan welke snelheid je wilt bereiken. De buitenboordmotoren variëren van 2 PK tot wel 350 PK. Dit kan in de loop van de tijd nog hoger worden.

Als je serieuze snelheden wilt bereiken, is dat zeker al mogelijk met 50 PK. Er kan dan al een snelheid van 50 kilometer per uur worden bereikt.

Dat is al ontzettend snel, zeker voor op het water. Op het water voelt alles ook sneller omdat je buiten bent, de wind voelt en dicht tegen de waterlijn aanzit.

Een goede buitenboordmotor met 15PK is deze van Yamaha:

Waar Mag Je Allemaal Snel Varen

In Nederland geldt een landelijke regel waar de maximale snelheid 20 kilometer per uur bedraagt. Het kan ook anders zijn als dat wordt aangegeven.

Dit wordt via borden weergegeven, waar een maximale snelheid staat waar je je aan moet houden.

Er zijn ook speciale gebieden waar je rustig moet varen. Het is altijd beleefd om rustig te varen als er boten stil liggen aan de wal.

Dit is een deel respect van boot bestuurders naar elkaar. Er zijn ook regels voor mensen die gebruik willen maken van een jetski, waterskiën, kitesurfen en wakeboarden.

Hier is een interactieve kaart die je zal laten zien waar je snel mag varen en andere informatie over waterskien, jetski’s, enzovoort.

Elektrische Buitenboordmotor Of Benzine Buitenboordmotor

Tegenwoordig bestaan er elektrische buitenboordmotoren, ook wel fluistermotoren genoemd. Dat is natuurlijk beter voor de natuur dan een benzine motor.

Toch heeft het zo zijn voor- en nadelen. Er wordt hier gebruik gemaakt van een accu die de motor stroom geeft waardoor de motor gaat draaien.

Dan zit je altijd met het probleem of de accu het wel volhoudt tot je eindbestemming.

En als je daar dan afhankelijk van bent, wil je natuurlijk weten hoe lang zo’n accu mee gaat. Dit hangt af van meerdere factoren.

Hierbij moet je denken aan de grootte van de accu, de grootte van je boot en hoeveel passagiers, de snelheid en zelfs de temperatuur speelt een rol.

Het is logisch dat je langer kan varen met een grotere accu. Het is wel belangrijk dat de boot niet te veel water moet verplaatsen om vooruit te komen.

Verder heb je het aantal passagiers dat het bootje moet vervoeren.

Hier gaat het vooral om het gewicht wat in het bootje zit, hoe meer gewicht de motor voort moet duwen, hoe meer vermogen en batterij nodig is. De snelheid bepaalt ook of de batterij snel of langzaam leeg gaat.  

Een benzine buitenboordmotor heeft geen last van een lege accu. Als je ooit in de situatie komt dat de benzine op is, kan je hem zo bijvullen.

Veel bestuurders van een rubberbootje hebben een jerrycan in de boot liggen die gevuld is met benzine.

Tegenwoordig zijn er ook extra grote tanken die gekoppeld kunnen worden aan de buitenboordmotor.

Wat Is Het Verschil Tussen Een Rubberboot En Een Rib

Er wordt overal gebruik gemaakt van rubberbootjes of een rib. Maar het verschil is nog niet heel duidelijk en zeker niet goed te zien. Beide worden veel gebruikt bij de watersport en pleziervaart.

De afkorting rib staat voor “rigid inflatable boat” wat betekent dat de boot gevuld is met lucht.

Een rubberbootje is vaak wat zachter van materiaal en een opblaasbare bodem. Bij een rib wordt gebruik gemaakt van wat sterkere materialen.

De bodem van een rib is dan ook hard in tegenstelling tot een rubberbootje. Dit zorgt voor een verschil in het besturen van de boot.

Met grote snelheden is het makkelijker om een rib met een harde bodem te besturen dan een rubberbootje.

Door de harde bodem worden de golven beter opgevangen. Het voelt natuurlijk steviger dan een opgeblazen rubberbootje.

Dit geldt wel alleen voor golven die zeker een hoogte van 1 meter hebben.

Welke soort boot het best voor jou is ligt toch aan het doel van het bootje. Een rib is minder makkelijk op te bouwen en af te breken.

Daarom maken veel mensen de keuze voor een rubberbootje. Die kan je zo oppompen en hij is klaar om te gaan.

Het gewicht is ook aanzienlijk minder dan bij een rib. Veel eigenaren van een boot kiezen er voor om een rubberbootje er bij te doen.

Een rubberbootje is klein en makkelijk wendbaar. Omdat het materiaal zacht is, kan de boot niet makkelijk beschadigd worden of andere boten beschadigen.

Een rubberbootje kan ook makkelijk mee worden genomen tijden de vaart. Hij kan hangen aan de davit achter op de boot.

Ook zie je vaak dat mensen het rubberbootje achter de boot aan slepen. Dit is toegestaan zolang het rubberbootje goed vast zit en niet te ver achter de boot hangt.

Verschillende Merken Voor Een Buitenboord Motor

Er zijn heel veel merken die buitenboordmotoren aanbieden. Een aantal bekende merken zijn Yamaha, Suzuki, Mercury en Honda.

Deze merken zijn vooral bekend in de watersport wereld. Deze merken zijn goed met elkaar te vergelijken. Prijs-kwaliteit verhouding is hier bijna gelijk. Bij deze merken heb je aardig wat verschillende opties.

Een optie die makkelijk te bepalen is, is de keuze tussen een langstaart of kortstaart motor. Deze keuze wordt bepaald door de vorm van je rubberbootje.

Als het bootje een v-vorm heeft, heeft die een langstaart nodig. Dit wil zeggen dat de lengte van het gehele motortje langer is dan de kortstaart.

Een kortstaart is nodig bij boten die een platte bodem hebben. De kortstaart is dan lang genoeg om volledig onder water te staan. Dit is nodig om de boot vooruit te krijgen.

Er is ook een optie om een 2-takt motor of 4-takt motor aan te schaffen. Tegenwoordig worden de motoren 4-takt gemaakt. Dit is zuiniger en beter voor de natuur.

Bij een 2-takt motor moet je olie bijvoegen. De 4-takt motor heeft alleen benzine nodig en kan dan varen. De 4-takt is een stuk stiller dan een 2-takt.

Ook worden er tegenwoordig elektrische buitenboordmotoren aangeboden. 

Er is ook een keuze om een motor te halen met of zonder stuurknuppel. Hier wordt het bestuur punt van de motor mee bedoeld.

Je kan een bootje hebben waar een stuur en gashendel in is gebouwd, dan is er geen stuurknuppel nodig.

Bezit jouw bootje niet over een stuur en/of gashendel, dan is een stuurknuppel nodig.

De stuurknuppel zorgt ervoor dat je de motor kan draaien waardoor het bootje bestuurbaar is. De stuurrichting via de knuppel is in tegengestelde richting.

Dat is logisch als je bedenkt dat je de schroef bijvoorbeeld naar een richting duwt, waardoor het bootje in de tegengestelde richting zal gaan varen.

Verder zit het gas ook op de stuurknuppel. Dit is te bedienen door de knuppel te draaien. 

Elk motortje heeft een neutrale stand waar die altijd in gestart moet worden.

Het werkt net zoals bij een auto, je start de motor in neutraal en zodra die gestart ik kan je de gewenste richting aanklikken via een hendel op het motortje. Dit kan vooruit of achteruit zijn.

Welke Snelheden Zijn Gebonden Aan Het Aantal PK’s

De snelheid wordt bepaald daar een aantal factoren. Wat voor bootje er bestuurd wordt, het gewicht dat voortgeduwd moet worden en het vermogen van de motor.

Neem bijvoorbeeld een kleine rubberbootje waar 4 PK achter zit. Als niet veel gewicht meeneemt kan dit bootje oplopen tot ongeveer 20 kilometer per uur. Dit is alleen met de omstandigheden waar er weinig gewicht aan boord is.

Als een volwassen man in een rubberbootje zal zitten en vol gas geeft, zal hij pas met 6 PK de grens van 20 kilometer per uur halen.

Als je in het bezit van een vaarbewijs bent mag je meer vermogen achter je bootje hangen. Dan zal je tot ongeveer 9.9 PK kunnen gaan met een rubberbootje. Deze zal erg snel gaan als je dit bootje alleen bestuurt.

Met ongeveer 5 personen in dit bootje zal die niet snel de 20 kilometer per uur halen. Daarom is de 9.9 PK het uiterste vermogen voor een buitenboordmotor die je kan halen zonder vaarbewijs.

Bij een rib wordt meestal wat meer vermogen gebruikt. Een rib is vaak groter en heeft meer gewicht. Meestal heeft de bestuurder van een rib wel een vaarbewijs.

Hierdoor kan de bestuurder op de toegestane plekken hard kunnen varen. 

Wat Zijn De Consequenties Voor Het Te Hard Varen

Het is toch verstandig om je altijd aan de regels te houden. De boetes op het water zijn schrikbarend hoog.

Bij het te hard varen zonder vaarbewijs, bijvoorbeeld, kan de boete al €550 bedragen. Zorg er dus altijd voor dat je de snelheid van 20 kilometer per uur niet overschrijdt.

De minimum leeftijd voor het besturen van een rubberbootje met 4 tot 6 PK is 16 jaar. Dan mag je tot de 20 kilometer per uur varen.

Vanaf je 18e mag je pas in bezit van een vaarbewijs harden dan 20 kilometer per uur varen op de toelaatbare plekken.

Als je niet precies weet wat de snelheid van jouw bootje is kan je tegenwoordig makkelijk een app downloaden die dit voor jou zal aangeven.

Vertrouw niet blind op de app, maar het geeft je wel een indicatie van jouw snelheid.

In Het Kort

Varen met een rubberbootje is enorm fijn. Het is een klein en behendig bootje, perfect voor korte ritjes. Ook is af en toe ermee hard varen erg leuk, zolang je je maar aan de regels houdt.

Er zijn heel veel verschillende soorten buitenboordmotoren. Sommige hebben een korte staart, andere weer een lange. Sommige zijn 2-takt, andere 4-takt en andere weer elektrisch.

Wat voor motortje het best bij jou past, is afhankelijk van het gebruik en het soort boot. Met de tips in dit artikel kan je in ieder geval goed voorbereid op zoek gaan naar de perfect buitenboordmotor!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen