Is Varen met Onweer Gevaarlijk?


Wanneer je aan het varen bent, hoop je natuurlijk op mooi, zonnig weer. Vaak is dit ook het geval, maar af en toe begint het dan toch wat minder te worden. Het zou zelfs kunnen beginnen met onweren wanneer je aan het varen bent. Maar is dit eigenlijk wel veilig?

Varen met onweer is over het algemeen niet heel gevaarlijk. De kans om geraakt te worden tijdens het varen is niet heel groot. Mocht de boot wel geraakt worden door de bliksem, dan vallen de schade en gevolgen reuze mee. Toch is het niet de meest fijne weesomstandigheid om mee te varen.

Varen met onweer is dus niet erg gevaarlijk. Toch is het geen pretje en zeker voor onervaren schippers is het af te raden. Mocht je toch in de onweer belanden, dan zijn er een aantal tips die het je wat aangenamer en gemakkelijker maken!

Wat Zijn De Gevolgen Van Onweer Tijdens Het Varen

Stel je eens voor; je bent gezellig aan het varen en opeens slaat het weer helemaal om. Een harde regen bui, donkere wolken en jahoor, ook onweer.

Daarnaast ben je ook nog eens een eindje van een ligplaats verwijderd. Dit kan even stressvol zijn, maar gelukkig is er verder niet heel veel aan de hand.

Het varen tijdens onweer is relatief ongevaarlijk, maar het is zeker geen pretje.

De kans dat de boot geraakt wordt door de bliksem is gelukkig erg klein, en mocht het toch gebeuren, dan is er meestal niet veel aan de hand.

Wel zal er waarschijnlijk een zichtbaar plekje van inslag zijn.

Wel zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om eventuele schade te voorkomen of beperken.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de inslag van bliksem niet alleen de plaats van inslag aantast.

De inslag van bliksem kan schade leveren tot wel 10 meter van de inslag. Vaar je bijvoorbeeld naast een ander schip die geraakt wordt door de bliksem, dan is er dus een kans dat ook jou schip beschadigd kan zijn.

Daarnaast kan de inslag van bliksem ook apparaten in de buurt aantasten.

Apparaten zoals je mobiele telefoon, bijvoorbeeld, kan je daarom het best bewaren in een metalen kistje.

Voor het beschermen van de grotere apparaten is het schip meestal al gebouwd. Zo wordt mogelijke inslag van bliksem geleid naar de kiel van het schip en slaat het de belangrijke, grote apparaten over.

Verder zijn de meeste moderne schepen ook gebouwd met bliksem in het achterhoofd.

Zo wordt er gezorgd voor goede geleiding in de masttop en is er soms zelfs nog een extra bliksemgeleider aanwezig op de mast.

De bliksem wordt vanaf hier geleid door het schip in de minst schadelijke route. Toch is het natuurlijk mogelijk dat door de enorme hoeveelheid stroom er alsnog schade is.

Tips Voor Het Varen Met Onweer

Zoals eerder is uitgelegd is het varen op zee niet erg gevaarlijk. Toch is het geen pretje. Wat nu van belang is is allereerst dat de rust wordt bewaard.

Stressen op het water is nooit handig en al helemaal niet wanneer de weersomstandigheden tegen zitten.

Verder is het ook aan te raden om niet meer buiten te gaan sturen, maar om dit binnen te vervolgen.

Ook is het verstandig dat de rest van de bemanning ook lekker binnen blijft.

Met onweer op het water is niet alleen het weer slecht, maar ook het water kan erg ruig zijn. Met de hoge, onvoorspelbare golven is het maar beter om lekker binnen te zitten.

Houd verder ook lekker de motor draaien. Zo blijf je gewoon vooruit bewegen en voorkom je dat hij later niet wil starten.

Ook is het verstandig om te kijken naar een dichtstbijzijnde aanlegplaats. Leg hier aan en vervolg je reis onder betere weersomstandigheden.

Mocht je je op een zeilboot bevinden en begint het te stormen, strijk dan de zijlen. Dit verlaagt mogelijk brandgevaar en is ook beter in verband met de sterke, harde windvlagen.

Onweer Op Rivieren En Andere Rustige Wateren

Varen met onweer op kleine, rustige wateren is eigenlijk niet heel veel anders dan varen met slecht weer.

Over het algemeen zal het water hier niet compleet te keer gaan zoals op zee, maar zal het wel wat wilder zijn.

Ook is het zicht wat minder goed, gezien het regent en er een donkere lucht is. Houd hier dus vooraf rekening mee en besluit zelf of je liever de bui even afwacht of dat je er gewoon voor gaat.

Het bevaren van deze kleinere wateren met onweer is ook goed te doen.

Het is zoals eerder gezegd misschien niet het fijnst, maar dit zijn toch wel de beste wateren om je in te bevinden met onweer.

Ook is het lastig om bijvoorbeeld uit koers te raken, aangezien de kans groot is dat je je bevindt op een rivier of kanaal met maar één richting!

Onweer Op Grote Wateren En De Zee

Varen op grotere wateren of op zee met onweer is echter wel een vervelende situatie. Op grotere wateren is het water veel ruiger, zeker als het dan ook nog eens onweert.

Voor beginnende schippers is het dan ook af te raden om te gaan varen met slechte weersvoorspellingen. Mocht je onverhoopt toch in een storm terechtkomen, blijf dan rustig en vervolg je vaart terwijl je binnen stuurt.

Zoek ook zo snel mogelijk een plaats om aan te kunnen leggen.

Veel ervaren schippers vinden storm op zee echter geen probleem. Je hebt misschien wel eens beelden gezien van enorme schepen op wilde oceanen.

Nou zal dit niet een situatie zijn waar jij of ik snel terecht in gaat komen, maar het schetst wel een beeld van hoe ruig sommige wateren kunnen zijn.

Persoonlijk zijn wij wel eens in een storm terecht gekomen op het IJsselmeer. Hier ging het water, en onze boot, enorm te keer en ik kan met zekerheid zeggen, het is geen pretje.

Daarom is het aan te raden dat als je op grotere wateren gaat varen, je eerst de weersvoorspellingen bekijkt.

Dit geeft natuurlijk geen garantie, maar je hebt in ieder geval een indicatie.

Wordt het weer slecht, dan is het op het water nog slechter. Vanaf hier kan je zelf de beslissing maken om toch het water op te gaan, of om toch eventjes te wachten.

Voor Welke Boot Is Het Het Gevaarlijkst Om Te Varen met Onweer

Voor welke boot het het gevaarlijkst is om te varen met onweer, is lastig te beantwoorden. Zit je op een sloep met onweer op zee, dan is dit natuurlijk erg gevaarlijk.

Niet zozeer door de onweer, maar meer door het weer in het algemeen. De golven en wind zullen een kleine sloep veel meer aantasten dan een stevig, stabiel schip.

Verder zijn de meeste moderne boten ook zo gemaakt dat onweer zo min mogelijk schade levert.

Vaak zal men denken dat zeilboten met grote masten het meeste risico lopen om geraakt te worden door bliksem.

Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar bliksem slaat niet per se in op het hoogste punt, maar op het punt dat het meest geleidt.

Over het algemeen is het varen tijdens onweer helemaal niet gevaarlijk.

Als je de juiste maatregelen neemt en een fatsoenlijke boot hebt is er weinig te vrezen. Verder is er natuurlijk ook geen schaamte in het uitstellen van je tocht.

Je moet vooral doen wat voor jou het fijnste voelt. Zo voorkom je ongemakkelijke en nare situaties en houd je het varen leuk!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen