Kan Je Zakelijk Een Boot Kopen


Disclaimer: Wij zijn geen experts op dit gebied. Raadpleeg altijd een bevoegd persoon voor zaken als deze!

Een boot kopen is voor de meeste mensen een grote aankoop. Als je deze grote aankoop zakelijk kan doen, zou dit natuurlijk een hele hoop schelen. Maar mag dit eigenlijk wel?

Zakelijk een boot kopen is niet toegestaan, tenzij de boot wordt gekocht voor verhuur of voor reclame doeleinden. Hier moet echter wel aangetoond kunnen worden dat de boot ook daadwerkelijk hier voor wordt gebruikt. Denk hierbij aan het bijhouden van de verhuur; aan wie en wanneer.

Over het algemeen is het dus niet mogelijk om zakelijk een boot te kopen. Mocht je een boot echter voor zakelijke doeleinden kopen, dan mag het wel. Maar waar zit hier de grens?

Wanneer Mag Je Een Boot Zakelijk Aanschaffen

Stel je eens voor: je hebt een goedlopend bedrijf en je hebt geld over. Je bent watersportliefhebber en denkt kom, laat ik eens een boot op de zaak kopen.

Dan kan ik de btw verrekenen en kan ik alle kosten zakelijk verrekenen. De zakelijke winst gaat omlaag en kan ik lekker zonder privé kosten van mijn boot genieten.

Als er vragen over komen dan zeg ik wel dat ik met zakenrelaties vaar, deals sluit en de boot als vergaderruimte gebruik.

Nou helaas gaat dit dus niet lukken, de belastingdienst gaat met zo’n constructie niet akkoord.

Er zijn maar weinig redenen waarmee een boot zakelijk aangeschaft mag worden. De meest voorkomende reden dat een boot zakelijk wordt gekocht is om het daarna weer door te verhuren.

Hiermee genereer je inkomsten die belast zijn en zijn de kosten ook aftrekbaar.

Verder kan een boot zakelijk gekocht worden voor reclamedoeleinden. Ook al is dit een van de weinige mogelijkheden om een boot zakelijk te kopen, ook dit wordt niet altijd goedgekeurd.

Tenslotte kan een boot soms ook zakelijk aangeschaft worden om zakelijke contacten te onderhouden, meetings te hebben, of zelfs voor bedrijfsuitjes.

Maar ook hier is het niet altijd mogelijk. Wat je reden ook is, het is altijd belangrijk dat je dit bespreekt met een ervaren en betrouwbare belastingadviseur.

Waarom Zakelijk Een Boot Aanschaffen

Het aanschaffen van een boot kan best een behoorlijke aankoop zijn. Omdat een boot best duur kan zijn, lijkt het natuurlijk voordelig om een boot dan via de zaak te kopen.

Zo kan de btw verrekend worden en kan het bedrag van de omzet worden afgetrokken.

Dit brengt grote financiële voordelen met zich mee. Ten eerste is het geen prive-aankoop, dus zal je prive-vermogen niet dalen. Verder kan alle btw verrekend worden met de fiscus.

En het grootste voordeel is misschien wel het feit dat je de aankoopwaarde kan aftrekken van de omzet.

Wanneer een boot zakelijk gekocht wordt zal dit ook als een zakelijke post gezien worden. Dit houdt in dat het bedrag wat je voor de boot hebt betaald afgetrokken mag worden van de omzet.

En aangezien een boot best prijzig kan zijn, kan dit de winst van de zaak flink verminderen, wat weer inhoudt dat er minder winst is dat belast kan worden.

Zakelijk een boot kopen kan dus enorme financiële voordelen met zich meebrengen. Er zijn echter maar weinig situaties waarin je ook daadwerkelijk een boot op de zaak mag kopen.

Hieronder gaan we in op de bekendste manieren. Mocht je twijfelen of jij een boot wel of niet zakelijk mag kopen, raadpleeg dan een bevoegd persoon.

Een Boot Kopen Voor Verhuren

Wanneer je als bedrijf boten verhuurt, is de aankoop van een boot natuurlijk een legitieme reden.

De boten worden verhuurd aan derden en dus kan je bedrijf niet vooruit wanneer er geen boten gekocht worden.

Om deze reden wordt de aankoop van een boot op de zaak vaak goed gekeurd.

Wel moet je goed bijhouden hoe vaak de boot wordt verhuurd en ook aan wie de boot wordt verhuurd.

Omdat dit een gevoelig onderwerp is is het maar beter om alles netjes bij te houden, voor de zekerheid.

Door alles netjes bij te houden kan je later ook aantonen dat de boot ook daadwerkelijk zakelijk wordt gebruikt. Je wil niet achteraf nog in de problemen komen.

Verder is het ook van belang dat de boot op naam van het bedrijf staat, en niet wordt gekocht op de naam van de persoon.

Een Boot Kopen Voor Reclamedoeleinden

Een boot kopen voor reclamedoeleinden is ook vaak een legitieme reden voor de zakelijke aankoop van een boot.

Een scheepswerf, bijvoorbeeld, die zelf boten fabriceert en verkoopt, heeft natuurlijk baat bij een boot die gebruikt kan worden voor een proefvaart.

In dat geval zou de boot zakelijk gekocht kunnen worden, puur omdat het het bedrijf bevordert. Ook hier geldt dat er goed moet worden vastgelegd wanneer deze boot word gebruikt, zodat je kan aantonen dat het ook daadwerkelijk zakelijk wordt gebruikt.

Wederom moet de boot op naam van de zaak staan en niet op naam van de persoon of eigenaar van de zaak.

De Boot Gebruiken Voor Zakelijke Meetings

De meest voorkomende reden waarvoor men denkt een boot zakelijk aan te kunnen schaffen is om hem te gebruiken voor zakenrelaties.

Men denkt dan een boot op de zaak te kunnen kopen om vervolgens aan te geven dat hij gebruikt wordt voor zakelijke meetings en het onderhouden van zakelijke contacten.

Dit is echter vaak niet een goede reden om een boot zakelijk aan te kunnen schaffen. Er geldt namelijk een aftrekbeperking, wat inhoudt dat de kosten van de boot alleen zakelijk verrekend kunnen worden als de boot uitsluitend commercieël gebruikt wordt (zoals het verhuren of gebruik voor reclamedoeleinden).

Om hier meer over te lezen, kan je dit artikel van de ondernemingsdatabank lezen!

Je kan dit onderwerp natuurlijk altijd ter sprake stellen met een belastingadviseur.

Waarom Een Boot Zakelijk Kopen Niet Altijd Even Handig Is

Het zakelijk aanschaffen van een boot lijkt natuurlijk perfect. Je besteedt geen privé vermogen en je kan ook nog eens de kosten aftrekken van de zakelijke omzet.

Het klinkt te mooi om waar te zijn, en vaak is dit ook het geval.

Voor de meeste bedrijven is het zakelijk aankopen van een boot vrijwel onmogelijk. Tenzij je dus boten verhuurt of gebruikt voor reclamedoeleinden, is het enorm lastig.

Ook is er dan nog eens de aftrekbeperking, die het bedrag van de omzet aftrekken weer flink vermindert.

Verder is het ook handig om te weten dat de fiscus hier allergisch voor is. Vaak wordt het gezien als een middel om de winst te verlagen en heeft het bedrijf de boot helemaal niet nodig.

Hierom komt het dan ook vaak voor de het zakelijk aankopen van een boot niet door gaat.

Mocht je toch een boot zakelijk gekocht hebben, bestaat er altijd nog de kans dat de fiscus de constructie achteraf pas afkeurt.

Dit kan dan nog de nodige financiële consequenties met zich meebrengen. Zo kan de fiscus de waarde van het schip als inkomen uit aanmerkelijk belang belasten als winstuitdeling.

Dit betekent dus privé betaling van vennootschapsbelasting en inkomsten belasting.

In je poging om geld te besparen ben je dan achteraf meer kwijt. Dit is natuurlijk zonde.

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen