Toen wij onze eerste boot kochten waren we in de zevende hemel en trokken gelijk een lekkere fles wijn open om de aankoop te vieren. Maar, is het eigenlijk wel toegestaan om te drinken onder het varen?
Het is niet toegestaan om onder invloed van alcohol een boot te besturen. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart. Wel is het zo dat je net als met autorijden een alcoholpromillage mag hebben van maximaal 0,5 promille. Er geldt geen norm van nul. Dit is te vergelijken met ongeveer twee/drie glazen alcohol.
Het leven op het water is natuurlijk meer dan gezellig en vaak komt er dan een drankje bij te pas. Erg gezellig, maar houd je wel aan de regels. Gelukkig behandelen wij hier alles waar je rekening mee moet houden. Zo ben je goed voorbereid en kom je niet in de problemen!
Hoeveel Mag Je Eigenlijk Drinken Op De Boot
Zoals gezegd mag je helemaal niet varen onder invloed van alcohol. Toch geldt geen norm van nul en mag je maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben.
Dit staat gelijk aan ongeveer twee/drie alcoholische consumpties.
Beter is het uiteraard om helemaal niks te nuttigen, je bestuurt immer wel een vaartuig en is het van het grootste belang om helder te blijven.
In België, Frankrijk en Duitsland lag de grens op 0,5 promille al langer. Dus let op, ook hier maximaal twee à drie glazen!
Als je plannen hebt om richting Kroatië te gaan moet je vooral opletten. Hier is dus totaal geen alcohol tijdens het varen toegestaan. Dus dat betekent 0,0 promille!
Natuurlijk zijn deze regels niet meer van toepassing wanneer je vast ligt en niet meer gaat varen. Dan mag je drinken wat je wil.
Houd wel rekening dat je op het water ligt en de boot een beetje kan schommelen. Wij hebben weleens een grote golf gehad waardoor de wijnglazen van tafel vielen. Glazen kapot…
Daarom hebben wij nu kunststoffen wijnglazen (link naar bol.com). Deze zijn glashelder en gaan minder snel stuk!
Consequenties Voor Het Varen Onder Invloed
Zoals reeds vermeld is het niet toegestaan om onder invloed een boot te besturen, doch wordt een maximum van 0,5 promille toegestaan.
Wanneer je wordt gepakt met meer dan 0,5 promille, die middels een blaastest wordt bepaald, krijg je een dagvaarding en moet je dus voor de rechter verschijnen.
Deze rechter legt een boete op en de hoogte van de boete kan zo oplopen tot enkele honderden euro’s.
Deze boetes zijn niet voor niets zo hoog. Het moet schippers afschrikken om met alcohol achter het roer te kruipen, het heeft dus een afschrikwekkende functie.
Zo deelde de politie in Friesland een aantal jaar geleden een boete aan een jongen van 21 jaar van 700 euro. Hij had 1,2 promille alcohol in zijn bloed.
Als je een ademtest weigert wordt er ook een boete gegeven en deze is niet mals. In het ergste geval kan ook de vaarbevoegdheid worden ontzegd.
De waterpolitie gaat meer en meer controleren op alcoholgebruik.
Bootongelukken Waar Alcohol Aan Te Pas Kwam
In 2014 heeft er op de Vinkeveense plassen een speedboot ongeluk plaatsgevonden waarbij twee mensen zijn omgekomen.
De dader, een 52-jarige man, had drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Hij botste met zijn speedboot frontaal op een sloep waar vier mensen op zaten.
Hij voer in het donker onder invloed van champagne en bier veel harder dan was toegestaan. Twee mensen overleefden dit niet, de andere twee ontsnapten aan de dood.
De dader ontkende in de rechtbank dat hij onverantwoord was geweest en ging in hoger beroep om vrijspraak te krijgen.
Hij is uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar celstraf, een vaarverbod van vijf jaar en hij moet een schadevergoeding betalen van 125.000 euro aan de nabestaanden.
In 2019 is een 15-jarig meisje uit het Limburgse Neer overleden door een speedboot ongeluk in Zoutelande.
De bestuurder van de speedboot,een 33-jarige man, had gedronken, maar bleek net onder de toegestane promillage te zitten en hij raakte een rubberbootje waar het meisje in zat.
De bestuurder van de speedboot bracht haar onmiddellijk aan de kant, daar is ze door omstanders opgevangen en het bewusteloze meisje werd gelijk gereanimeerd.
Daarna heeft het ambulancepersoneel het overgenomen. Helaas mocht dit niet meer baten en overleed ze ter plekke. Een meer dan tragisch verhaal.
Nog zo’n tragisch verhaal is die van de 24-jarige honkballer José Fernandez. Hij was werper bij Miami Marlins en één van de drie dodelijke slachtoffers van een bootongeluk op Miami Beach.
Fernandez was samen met drie vrienden het water met een speedboot toen deze een rots raakte en over de kop sloeg. Niemand heeft het overleefd.
Na grondig onderzoek is niet gebleken wie nu uiteindelijk de boot bestuurde, maar wel is duidelijk dat de boot roekeloos werd bestuurd en dat bij iedereen alcohol in zijn bloed is aangetroffen.
Bij Fernandez zelfs twee keer de toegestane hoeveelheid. Deze zeer geliefde honkballer zou binnenkort vader worden.
Amsterdam Overweegt Alcoholverbod Voor Bootpassagiers
Begin mei 2019 heeft Amsterdam overwogen om een flexibel alcoholverbod in te voeren op de grachten. Dit zou gelden voor zowel de schipper als de passagiers.
De wethouder die hiervoor verantwoordelijk is, mevrouw Sharon Dijksma van de PVDA, heeft al geuit dat er mogelijk strengere regels nodig zijn.
Dit werd onderzocht. In de zomermaanden varen er onder andere rondvaartboten af en aan door de stad, vol met toeristen die onbeperkt drank aan boord kunnen bestellen.
Je begrijpt al, dit kan behoorlijk veel overlast veroorzaken. Voor bewoners is het een doorn in het oog, al die beschonken, schreeuwende lui.
Maar zelfs tijdens een gezellig stukje varen met vrienden en een biertje drinken willen ze onder dit verbod laten vallen.
Dit betekent ook dat huwelijksvieringen op de salonbootjes en de vrijdagmiddagborrel dan alcoholvrij zouden moeten zijn. Dit stuit op behoorlijk wat verzet.
Er schijnen zo’n 7000 plezierbootjes door de Amsterdamse grachten te varen. Vanaf mei 2019 is het verboden om met meer dan twaalf mensen aan boord te varen (met uitzondering van Koningsdag).
Ook is er in sommige delen van de stad een vaarverbod tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends.
Onder de varende Amsterdammers wordt dit plan niet met open armen ontvangen. Vertrutting en beperking van vrijheid worden zoal genoemd.
Half mei 2019 kwam er een uitspraak op het voorstel. Burgemeester Femke Halsema vond het voorstel van het alcoholverbod op de grachten “onwenselijk”.
Zelf had ze nooit om een alcoholverbod gevraagd en was ook onaangenaam verrast.
Borrelboten, Een Leuk Alternatief Om Varen En Drinken Te Combineren
Rederijen in verschillende Nederlandse steden bieden speciale vaartochten aan op hun “borrelboot”. Een tocht door de grachten van Den Haag of op de Maas in Rotterdam of Haarlem zijn nog maar enkele voorbeelden.
Voor een heerlijk dagje uit met mooi weer of een feestelijke aangelegenheid bestaat er een mogelijkheid om deze borrelboten af te huren.
Meestal is er een arrangement mogelijk met hapjes en onbeperkt drinken. Stap aan boord, laat je varen door een schipper en geniet van een lekker drankje en een hapje. Dobber over het water en je hoeft je nergens zorgen over te maken.
Toch zitten er meerdere kanten hieraan, want enerzijds is dit een prima manier, omdat je een schipper inhuurt die zich aan alle regels houdt en jij je nergens om druk hoeft te maken, maar zoals ik al eerder omschreef zijn er ook bewoners van steden die zich groen en geel ergeren aan de lallende mensen op zulke boten. Tja, waar doe je goed aan?