Varen In Amsterdam; Meren, Grachten En Meer


Wat een beleving, met je eigen boot varen door de grachten van Amsterdam. Talloze bruggen onderdoor en uitkomen op het Ij bijvoorbeeld.

Of wat dacht je van alle bezienswaardigheden die je passeert vanaf het water, zoals het Anne Frankhuis, Carré, de Westertoren en niet te vergeten de rosse buurt. Er gebeurt zoveel om je heen dat je niet weet waar je moet kijken.

Amsterdam is een stad bij uitstek om vanaf het water te bewonderen. Zo zijn er natuurlijk de charmante grachten, maar wat dacht je van de rivier de Amstel of het Ij?

Staande Mast Route

Schepen met een mast die hoger is dan 6 meter kunnen alleen ‘s nachts door Amsterdam varen. Speciaal voor deze schepen is er de staande mast route (vind hier het routeboekje van de Staande Mast Route bij bol.com!).

Deze route is in twee richtingen te bevaren, namelijk vanaf de Westerkeersluis bij het Ij naar die Nieuwe Meersluis en andersom.

De totale lengte van de Staande Mast Route is 7,7 kilometer en je doet er ongeveer 2 uur over.


Van het Ij naar de Nieuwe Meer: elke dag kan je je aanmelden bij de Westerkeersluis via kanaal 22 (VHF) tot 23.00 uur. Hiervoor moet je de sluismeester van Waternet oproepen.

Dan moet je voor de spoorbrug wachten en kanaal 69 (VHF) afluisteren. De Singelgrachtspoorbrug wordt bediend tussen 00.00 uur en 02.30 uur.

De route gaat over het Westerkanaal, de Kattensloot, de Kostverlorenvaart en de Schinkel richting het zuiden.

Negen bruggen passeer je en die worden achter elkaar geopend voor je. Eenmaal aangekomen bij de Nieuwe Meer sluis moet je de sluismeester oproepen via kanaal 22 (VHF).

Dan gaan de Schinkelbruggen voor je open en zit je op de Nieuwe Meer.


Van de Nieuwe Meer naar het Ij: je kan elke dag vanaf 23.56 uur onder  de Schinkelbruggen bij de Nieuwe Meer sluis doorvaren. Deze staan dan open.

Dan moet je de sluismeester oproepen van Waternet via kanaal 22 (VHF) en laat de sluis je boot door. Je vaart dan over de Schinkel, de Kostverlorenvaart, de Kattensloot en het Westerkanaal richting het noorden.

Op deze route moet je dan 9 bruggen onderdoor en deze bruggen worden dan achter elkaar voor je geopend.

Als laatste kom je bij de Singelgrachtspoorbrug, deze is geopend tussen 01.30 uur en 02.30 uur. Wanneer je dit gepasseerd bent zit je op het Ij.

Regels Voor Het Aanmeren In Amsterdam

In Amsterdam zijn er vele plekker te vinden om langs de kant aan te meren. Je vindt dan bolders of ringen op de kade. Hieraan kan je je boot dan vastmaken.

Het is niet toegestaan om zomaar met je boot aan te meren in Amsterdam. Je hebt namelijk een vignet nodig.

Dit vignet is een plaatje die je op je boot plakt en bewijst dat je binnenhavengeld hebt betaald en dus mag aanmeren.

Binnenhavengeld is een soort belasting die je moet betalen om je boot te mogen aanmeren in Amsterdam.

Er zijn twee soorten vignetten, een jaarvignet of een dagvignet. Zo’n vignet heeft een chip. Een vignet is ook weer onderverdeeld in drie kleuren.

Een rood vignet betekent dat je boot een benzine- of dieselmotor heeft en geen ligplaats in een jachthaven of buiten Amsterdam.

Een groen vignet geeft aan dat je boot een elektrische motor heeft of geen motor.

Dan bestaat het witte vignet nog. Die zegt dat je boot een ligplaats heeft in een jachthaven of buiten de gemeente.

Regels Op Het Water In Amsterdam

Het is verboden om je boot aan te meren bij borden waarop staat verboden aan te meren. Logisch…maar het gebeurt meer dan je denkt.

Maak ook nooit je boot vast aan bruggen, lantaarnpalen, fietsrekken of onder bruggen.

Binnen Amsterdam moet je niet harder varen dan 6 kilometer per uur. Ook moet je altijd stuurboord varen en voorrang geven aan boten die langer zijn dan jij.

Sinds mei 2019 is er een regel in de wereld geroepen die zegt dat je met maximaal 12 personen plus een schipper mag gaan varen.

Deze regel is er om overlast op het water tegen te gaan. Wil je nu met een groep gaan varen die groter is dan 12 personen, kan je een boot huren die hier voor een vergunning heeft.

De regel die zegt met niet meer dan 12 personen te mogen varen geldt niet op het Ij, de Kostverlorenvaartroute en de Amstelroute.

Informatie Over Bruggen En Sluizen In Amsterdam

Amsterdam is de stad van vele bruggen en een aantal sluizen. Wanneer je voor een dichte brug of sluis ligt, kan je bij Waternet een aanvraag doen voor een opening.

Waternet bedient 60 bruggen en sluizen in Amsterdam op afstand. Aangezien een groot aantal van de bruggen en sluizen op afstand worden bediend, zal je meestal geen brugwachter meer tegenkomen.

Dit betekent wel dat je sneller door kan varen.

Als je voor een dichte brug of sluis ligt moet je het telefoonnummer bellen dat op een bord bij de brug of sluis hangt. Je krijgt dan een bandje en dan moet je het nummer van de brug of sluis intoetsen.

Vanuit een centrale post wordt dan de brug of sluis voor je geopend. Zorg te allen tijde dat je je marifoon op het goede kanaal hebt afgestemd.

Vaarroutes Door De Stad

Er zijn vele leuke routes door en om de stad. Amsterdam is prachtig om vanaf het water te bewonderen. Denk aan de mooie grachten, maar ook het spectaculaire grotere water van het Ij.

Hieronder zal ik een aantal mooie routes voor je uitlichten:

  • de architectuurroute: deze tocht is zeker één die je moet maken als je een liefhebber bent van architectuur. De route neemt je mee langs 23 bouwkundige hoogtepunten van Amsterdam. Om een paar voorbeelden te noemen, het EYE Filmmuseum, de Qubic (tijdelijke studentenwoningen in containers) of de Pythonbrug.
  • de Berlageroute: H.P. Berlage was een beroemde architect die in zijn ontwerpen altijd wat Amerikaanse invloeden verwerkte. Berlage was namelijk tijdens een bezoek aan Amerika erg onder de indruk van Frank Lloyd Wright. Enige hoogtepunten die je op deze route zult tegenkomen is het Rijksmuseum, Paradiso, het Berlage museum, het Apollohotel en het Olympisch Stadion.
  • de Plantageroute: deze gaat door het groenste deel van Amsterdam. Je passeert Artis, het Tropenmuseum, het scheepvaartmuseum en NEMO.
  • de Wallenroute: deze mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. De Amsterdamse Wallen (red light district) is een plek die je ooit eens gezien moet hebben. Het ligt tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk en is gelegen in het oudste deel van Amsterdam waar ook de Oude Kerk is gevestigd. De Wallen trekken jaarlijks ongeveer 20 miljoen bezoekers en naar verwachting zal dit aantal nog blijven stijgen. Maar deze route gaat niet alleen maar langs de rood verlichte ramen, maar doet onder andere de Stopera en Hotel De L’Europe aan.
  • de regenboogroute: dit is precies dezelfde route die wordt gebruikt voor de Canal Parade. Zo kan je dit stuk nog een rustig bevaren en van de mooie omgeving genieten.
  • de culinaire route: Amsterdam is een multiculturele stad en dat vind je ook terug in de restaurants hier. Deze route neemt je mee langs de beste spots voor lekker eten, een heerlijke borrel of wat dan ook. Deze spots kan je aandoen en daar gaan zitten, maar je kan je ook laten bedienen aan boord. Hoe leuk is dat! Een paar spots die zijn opgenomen in deze route zijn bijvoorbeeld De Bakkerswinkel, Loetje aan te Ij en Café de Amstel.

Wat Zijn De Leukste Jachthavens In En Om Amsterdam

Amsterdam heeft meerdere jachthavens in en om de stad. Ik zal er een aantal benoemen:

  • jachthaven Amsterdam Marina. Dit is een prachtige, grote jachthaven met een ideale ligging aan het Ij. Meerdere keren hebben wij mogen genieten van deze mooie haven. Er zijn 350 ligplaatsen met boxen variërend van 7 tot 30 meter, zowel voor jaarhuur als voor passanten. Deze jachthaven heeft op zijn steigers elektra aansluitingen en per 4 ligplaatsen een wateraansluiting. Deze aansluitingen liggen verzonken in het steigerdek zodat struikelen zo goed als uitgesloten is. Wel zo veilig dus. Tevens voorziet de jachthaven in was/droogmachines, gratis WiFi, videotoezicht, badkamers en AED. De ligging is ook ideaal, restaurant Loetje is hier gevestigd, maar mocht je in de stad willen eten, dan kan je de gratis pont nemen naar Amsterdam CS.
  • Sixhaven: de Sixhaven ligt ook aan het IJ, recht tegenover het Centraal Station. Ideale ligging dus! Hier kan je ook met de gratis pont over en binnen 5 minuten sta je aan de overkant. Wij hebben hier met onze vorige boot ook gelegen in vakanties tot ons grote plezier. Ook hier is er water en elektra aanwezig op de steigers evenals goede sanitaire voorzieningen inclusief was- en droogmachines. WiFi is hier ook gratis en de haven is voorzien van een hekwerk. Je komt de haven dus alleen in en uit met een speciale toegangscode. Voor de liefhebbers is er het gezellige “Dokhuis”. Hier kan je een drankje drinken op het terras met uitzicht op het Ij of wat eenvoudige snacks bestellen.
  • jachthaven Port Entrepot: deze beveiligde jachthaven ligt aan de zuidkant van het Ij. Het centrum van Amsterdam is binnen een paar minuten rijafstand van de haven. Er is walstroom aansluiting en water op de steigers. Restaurant de Harbour Club ligt op loopafstand.
  • Watersportvereniging De Koenen: deze jachthaven ligt aan de andere kant van Amsterdam, namelijk aan de Nieuwe Meer. Al vele malen hebben wij zelf in deze gemoedelijke haven gelegen met veel plezier. Het is een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen. Het ligt schitterend gelegen aan de Nieuwe Meer (wij nemen dan ook altijd de buitensteiger voor het mooie uitzicht) met de tram en bus op 5 minuten loopafstand. De haven is beveiligd en je komt er alleen door een loophek die is voorzien van een codeslot. Verder heb je een clubhuis waar je altijd welkom bent.

Boten Huren In Amsterdam

In Amsterdam zijn er talloze mogelijkheden om een boot te huren. Uiteraard kan je met één van de vele rondvaartboten het mooie Amsterdam ontdekken.

Het aanbod is enorm, van een gewone tocht door de grachten tot een borrelboottocht met gids. Of een privé rondvaart met open bar, je kan het zo gek niet bedenken.

Het is een leuke manier om zo door de stad te gaan, je hoeft niet zelf te varen, dus geen vrees voor schade varen in de drukke grachten.

En de rondvaarten gaan natuurlijk langs alle indrukwekkende bezienswaardigheden. De grachtengordel staat sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en vanaf het water kan je wel zien waarom.

Toch is een sloep huren wel heel gaaf om te doen. Hier kan je er voor kiezen om dit met of zonder schipper te doen. Als je zelf wil varen is dat goed te doen, je hebt er geen vaarbewijs voor nodig, wel moet je 18 jaar of ouder zijn.

Maar let wel op, enige ervaring hebben met een boot besturen is wel wijs aangezien de grachten krioelen van rondvaartboten (deze hebben voorrang) en al wat nog meer drijft. Kennis van regels is van groot belang op zo’n moment.

De sloepen zijn het hele jaar door te huur, dus ook in de herfst en de winter. De meeste verhuurbedrijven hebben leuke routes klaar liggen waar bezienswaardigheden, leuke restaurants en aanlegplaatsen in zijn opgenomen.

Bijzondere Dagen Op Het Amsterdamse Water

Amsterdam kent een aantal evenementen waarbij het water een belangrijke rol speelt.

Denk bijvoorbeeld aan Koningsdag, dan is er geen water meer te zien van de grachten, zo vol ligt het met bootjes. Supergezellig om op deze manier het feest mee te maken. Met een (gehuurde) sloep het water op met vrienden, hapjes, drankjes en muziek.

Maar juist omdat het zo druk is op het water (want je ziet niet alleen slopen, werkelijk alles wat kan drijven zie je voorbij komen) zijn er speciale vaarroutes uitgeroepen voor Koningsdag.  

Zo mag je met een pleziervaartuig langer dan 10 meter niet komen in een groot deel van de binnenstad. Volgens mij moet je dit ook niet willen of je moet zeer goed verzekerd zijn…

Tevens is er speciaal op Koningsdag een vaarroute in de wereld geroepen. Let goed op de kaart, want in sommige grachten geldt dan éénrichtingsverkeer.

Dan kunnen we natuurlijk niet om het Prinsengracht concert heen. In de maand augustus wordt dit schitterende concert gehouden op een podium gelegen op uiteraard de Prinsengracht, tegenover hotel Pulitzer.

Het is een gratis, publiekelijk klassiek muziek concert dat sinds 1981 jaarlijks in augustus wordt gehouden. In de middag begint het Kinderprinsengracht concert om 16.00 uur en om 22.30 uur is het hoofdprogramma klaar.

Afgesloten wordt het concert met een uitvoering van het lied “aan de Amsterdamse grachten”. Iedereen zingt uit volle borst mee met dit lied, een hoogtepunt!

Het is mogelijk om met je eigen boot naar het concert te komen, maar daar dien je je van te voren wel voor aan te melden.

Na sluiting van de aanmeldpagina krijg je wel of niet een toegangsbewijs. Mochten er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, vindt er een loting plaats.

Dit nieuwe botenbeleid is er sinds 2019 gekomen door de verwachte drukte op de gracht te kunnen reguleren.

Amsterdam staat natuurlijk bekend om de Gay Pride. Ook dit evenement vindt plaats in augustus. Het is na Koningsdag het grootste feest op de Amsterdamse grachten.

De Gay Pride duurt een hele week en het hoogtepunt is wel de Canal Parade op zaterdagmiddag. Er varen dan ongeveer 80 versierde boten door de grachten vol uitgedoste mensen.

De achterliggende gedachte van deze Canal Parade is het verleden, heden en toekomst van de LGBT-gemeenschap te vieren.  

Steeds meer mensen willen graag met hun eigen boot naar de Pride komen, maar hier is helaas niet genoeg ruimte voor.

Wil je wel met je eigen boot komen, dan dien je zogenaamde Pride vignet in je bezit te hebben. Deze kan je aanschaffen via www.botenparade.nl.

Eens in de vijf jaar vindt Sail plaats in Amsterdam, een maritiem evenement. Spectaculair is de eerste dag de intocht van de “tall ships” over het Ij, de zogeheten sail-in parade.

Tijdens deze intocht varen de bezoekende schepen van over de hele wereld een 12 kilometer lange tocht over het Noordzeekanaal naar Amsterdam en komen aan op het Ij.

Vele bezoekers komen hier, heel begrijpelijk, op af. Wat een prachtig gezicht deze magnifieke schepen. Op een groot aantal aangemeerde schepen mag je aan boord om een kijkje te nemen. Er komen ruim 600 schepen naar Amsterdam waarvan 50 tall ships.

Met je eigen is het toegestaan mee te varen tijdens de sail-in parade, maar mits particulier gebruikt en je boot moet geschikt zijn voor het varen op het Noordzeekanaal en het Ij. En er mogen maximaal 12 personen meevaren.

Zoals je hebt kunnen lezen is het zeker een aanrader om Amsterdam eens te bezoeken vanaf het water. Onze prachtige hoofdstad heeft voor ieder wat wils te bieden. Ik zou zeggen plan een trip hiernaartoe en ik wens je heel veel plezier!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen