Varen In De Biesbosch; Overnachten, Tips, En Meer


Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. De vloedstroom stuwt twee maal per dag het water ongeveer 80 centimeter op.

Een schitterend natuurgebied met vele kreken en wilgenvloedbossen, en hoe kan je Nationaal Park De Biesbosch beter ervaren dan per boot?

Dit prachtige, waterrijke gebied verdient het om ontdekt te worden. Nationaal Park de Biesbosch is een beschermd natuurgebied, en het zou zomaar kunnen dat je een bever spot!

Mag Je Een Boot Door Nationaal Park De Biesbosch Varen

Jaren geleden zijn wij het avontuur aangegaan om met onze eigen boot door Nationaal Park de Biesbosch te gaan varen. Dit was een zeer goede zet, want de overweldigende natuur was een lust voor het oog.

Je kan via het Hollands Diep, de Nieuwe Merwede, de Beneden Merwede of de Amer binnenvaren in de Nationaal Park De Biesbosch.

Eenmaal in het gebied moet je wel goed de vaarkaart volgen, want je mag niet overal zomaar varen.

Sommige kreken zijn alleen toegankelijk voor bijvoorbeeld kano’s en roeiboten. Ook goed op de diepte letten!

Tevens mag er maximaal 6 kilometer per uur worden gevaren in de kleinere kreken en 9 kilometer per uur in de grotere kreken. Verder is het ook toegestaan om op bepaalde plaatsen te overnachten.

Echte aanlegsteigers zul je niet overal vinden, dus bereid je voor om op een avontuurlijkere manier je boot aan te meren.

Natuurlijk kan je wel gewoon op zoek gaan naar een steiger als hier je voorkeur naartoe gaat.

Aanlegplekken In Nationaal Park De Biesbosch

Er zijn diverse aanlegplekken- en steigers langs de oevers. Ook kan je hier je anker uitgooien. Als je met je eigen boot hier aanlegt mag je maximaal 3 nachten op één plek voor anker gaan.

Op sommige plaatsen mag je tussen zonsopkomst en -ondergang maar hooguit 3 uur aanleggen. Er zijn ook aanmeerpalen en verscheidene strandjes.

Hier kan je je boot met de punt op het zand leggen. Echt een aanrader! Nooit mag je je boot onbeheerd laten.

Uiteraard zijn er ook vele jachthavens rondom Nationaal Park De Biesbosch. Hier kunt u boodschappen halen of een hapje eten bij één van de vele restaurants.

Activiteiten In Nationaal Park De Biesbosch

Vanuit Biesboschcentrum Dordrecht worden vele activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan wandelexcursies, rondvaarten met fluisterboot, bevertochten, paddenstoelen zoeken, puzzeltochten, vogelexcursies en nog veel meer.

In het centrum kan je ook verschillende tentoonstellingen bezoeken. Het hele jaar door vind je er ook diverse exposities.

Tevens is hier ook een winkel gevestigd, de Groenwinkel genaamd. Hier is van alles te vinden, zoals boeken, knuffels, honing, jam, puzzels en nog veel meer.

Erg leuk hier is de observatiekast midden in de winkel. Hierin vind je een bijenvolk die druk bezig is om stuifmeel te verzamelen.

Het is prachtig om te zien hoe de bijen hun raten vullen en honing maken. Voor de kinderen een leerzame en leuke ervaring!

Het bezoekerscentrum is het hele jaar door te bezoeken.  Bootverhuur is mogelijk van april tot en met oktober. Naast het bezoekerscentrum bevindt zich huiscafé “Biestro”. Lekker kopje koffie of een heerlijke lunch op het terras aan het water, wat kan een mens zich nog meer wensen…

Bevers Spotten In Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch staat bekend om zijn beverpopulatie. In 1988 werden er drie beverparen uitgezet en nu schijnen hier meer dan 300 bevers te leven.

Een leuke manier om bevers te spotten is om met een rondvaartboot op zoek te gaan naar dit mooie dier. Deze zogenaamde bevertochten zijn fluistertochten met een rondvaartboot.

Vanaf vier verschillende locaties vertrekken deze tochten, namelijk Drimmelen, Dordrecht, Hank en Werkendam.

Je kunt de bevers overal in Nationaal Park De Biesbosch tegenkomen, maar de meeste kans maak je bij speciaal gearceerde plekken.

Geef ook je ogen goed de kost! Wanneer je een bos takken opeen gestapeld ziet is het zeer waarschijnlijk dat je een beverburcht hebt gespot.

Niet altijd is het goed te zien, want de ingangen liggen vaak onder water. Ook knaagsporen zijn een teken dat er bevers in de buurt zijn. Bevers zijn dol op populieren en wilgen.

Vogels Spotten In Nationaal Park De Biesbosch

Ook vogels zijn hier in grote mate te vinden. Ik noem onder andere de Ijsvogel, Grote Zilverreiger, Nachtegaal, Lepelaar, Zeearend en de Visarend.

In Nationaal Park De Biesbosch is elk seizoen weer anders voor wat betreft de voorkomende vogels. Zo komen in het vroege voorjaar de broedvogels terug uit het Zuiden en in de winter heb je grote kans om zilverreigers te spotten. De visarenden strijken rond april neer in Nationaal Park De Biesbosch.

En zo staat het gebied de Tongplaat bekend om de zeearenden die hier veel voorkomen. Grote kans dat je de zeearenden hier ook kan zien jagen.

Een goede manier om zoveel mogelijk vogels te zien is om dit te doen met een vogelexcursie. Je gaat dan met een ervaren gids op pad. Zo’n wandeling duurt 3 tot 4 uur. Vergeet je verrekijker niet!

Een Boot Huren In Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch telt meerdere verhuurbedrijven waar u een roeiboot kunt huren of een kano. Wellicht lijkt een fluisterboot je ook leuk.

Een fluisterboot maakt, zoals de naam al zegt, heel weinig geluid. Zo ervaar je de geluiden uit de natuur en het kabbelen van het water optimaal.

In de zomermaanden is het een populaire bezigheid, dus zorg dat je ruim op tijd een boot reserveert. Wanneer je met een kano door de kreekjes peddelt beleef je de natuur op zijn best. Zo heb je groot open water en zo vaar je door het water met grote brede rietkragen.

Er zijn diverse routes uitgezet voor de kano. Geen probleem als je beginner bent of juist al ervaren, er is voor iedereen een mooie tocht te maken. Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om samen met een gids op pad te gaan. Ook een heel bijzondere belevenis!

Fietsen In Nationaal Park De Biesbosch

Naast de boot kan je natuurlijk er op uit trekken op de fiets. Fietsen in Nationaal Park De Biesbosch vergt wel wat van je! Er is veel nat land en er zijn onverharde paden.

Dat neemt niet weg dat er prachtige fietstochten te maken zijn langs weilanden, rivieren en kleine dorpen.

Er vaart tussen mei en september ook een fietspontje van Biesboschcentrum Dordrecht naar de Ottersluis en weer terug. De overtocht kost €3,= per persoon voor een enkele overtocht. Vanaf Biesboschcentrum Dordrecht de grote pont pakken bij de Kop van te Land en dan kan je in de Noordwaard je fietstocht vervolgen.

Er bestaat een kaart die heet “waar naartoe in de Biesbosch” en daar kan je zelf een route maken met de vermelde fietsknooppunten. Deze kaart is verkrijgbaar bij de bezoekerscentra en de Biesbosch Gastheren.

Ik noemde al eerder de Noordwaard. In de Noordwaard liggen vele nieuwe fietspaden, voorzien van fietsknooppunten. Zo kan je de hele Noordwaard rond fietsen.

Verder heb je de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Dit gebied is een nieuw natuur- en recreatiegebied vlakbij Dordrecht. Tot 2017 was dit gebied nog een landbouwgebied. Tegenwoordig vormt het een buffer tussen Nationaal Park De Biesbosch en de stad Dordrecht.

Mocht je per auto naar Nationaal Park De Biesbosch komen, dan kan je parkeren bij één van de twee TOP’s (Toeristische Overstappunten) die het gebied rijk is. Vanaf hier beginnen de mooiste routes. Je vindt er één in Lage Zwaluwe en één bij de waterbushalte De Hollandse Biesbosch.

Zo Zie Je Dat Er Genoeg Leuks Te Beleven Is

Nationaal Park De Biesbosch is vol met leuke activiteiten. Zo kun je fietsen, wandelen, kano’s of fluisterboten huren, dieren spotten, of gewoon genieten van de natuur.

Een bezoek aan Nationaal Park De Biesbosch is zeker aan te raden, zeker als je met de kinderen gaat varen. De prachtige natuur bied voor iedereen wat!

Zelf hebben wij hier ook een bezoek aan gebracht en hier denken we nog met veel plezier aan terug!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen