Varen In Drenthe; Alle Bezienswaardigheden En Routes


Varen In Drenthe; Alle Bezienswaardigheden En Routes

Wanneer je denkt aan varen denk je niet zo snel aan de provincie Drenthe. Toch is dat niet terecht, want hier zijn ook prachtige routes en wateren te vinden. Drenthe is een schitterende provincie, ook vanaf het water.
Doordat er een nieuwe vaarverbinding is tussen Erica en Ter Apel, kan je heel Drenthe ontdekken met je boot. Dit is te doen in 7 vaardagen, maar om optimaal van het natuurschoon te kunnen genieten raad ik je aan om er 14 dagen zeker voor uit te trekken.
Ik zal hieronder een paar leuke tips en routes beschrijven en je zal zien dat Drenthe als vaarprovincie heel geschikt is!

De Turfroute

Er bestaan twee Turfroutes.
De kleine Turfroute brengt je door Friesland en is 105 kilometer lang, maar ik ga het hebben over de grote Turfroute, want deze doorkruist de provincie Drenthe.

De grote Turfroute is 190 kilometer lang en doet dus Drenthe aan, maar ook de provincie Overijssel. Je vaart door een prachtige natuur (het Drents Friese Wold) en er zijn vele mogelijkheden om aan te meren. Overal kom je de veenkoloniale geschiedenis tegen.
Deze route telt vele bruggen en sluizen en komt door idyllische dorpjes. Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten te doen onderweg in de pittoreske steden en dorpjes en natuurlijk het natuurgebied Dwingerveld.

 

De Drentsche Hoofdvaart

De Drentsche Hoofdvaart verbindt het Meppelerdiep bij Meppel met het Noord-Willemskanaal bij Assen. De vaart is ongeveer 47 kilometer lang (de langste vaart van Drenthe) en telt 6 schutsluizen en 26 bruggen.
De sluizen die je tegenkomt van noord naar zuid zijn:

  • Venesluis, ten noorden van Geeuwenbrug
  • Haarsluis, ten zuiden van Geeuwenbrug
  • Dieversluis, bij Dieverbrug
  • Uffeltersluis, bij Uffelte
  • Pastoorsluis, bij Havelte
  • Paradijssluis, bij Meppel

Het is prachtig varen hier in de mooie natuur en rust die deze omgeving biedt.
Dit kanaal is zeer belangrijk voor een goede afwatering van het midden van Drenthe, welke hooggelegen ligt.  In de 19e eeuw werden er zowel mensen, eten en turf over vervoerd. Later werd het kanaal veelal gebruikt om aardappelen, suikerbieten en bouwmaterialen te vervoeren. Pas rond 1970 wordt de Drentsche Hoofdvaart voornamelijk gebruikt door de pleziervaart.
De Drentsche Hoofdvaart maakt deel uit de grote Turfroute. Deze route loopt niet alleen door de provincie Drenthe, maar ook door de provincies Overijssel en Friesland.
Erg leuk om met de kinderen te doen is het Bezoekerscentrum Dieversluis aan te doen. Deze ligt gelijk naast de sluis van Dieverbrug en hier hoor je alles over de Drentsche Hoofdvaart en de omgeving.

De Hoogeveensche Vaart

De Hoogeveensche Vaart is een kanaal die van Meppel loopt tot aan de Duitse grens bij Zwartemeer en is ongeveer 72 kilometer lang.
Een deel hiervan is de Verlengde Hoogeveensche Vaart en een klein stukje hiervan ligt in Duitsland. Daar wordt het het Schöninghsdorf-Hoogeveenkanaal genoemd.De bruggen en sluizen worden op dit kanaal op afstand bediend vanuit bedieningspost Nieuwebrugsluis in Hoogeveen. Je treft 3 sluizen aan te weten de Rogatsluis, de Ossesluis en de Nieuwebrugsluis.

Het is ook een populair water om te vissen. Het is niet erg breed en de diepte schommelt tussen 1.60 meter en 2.20 meter. Regelmatig worden hier viswedstrijden gehouden. Voornamelijk in de omgeving van Erica, Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam.
De vissen die je hier aan je hengel kunt krijgen zijn onder andere brasem, voorn en bliek. Wanneer de zomer voorbij is en het najaar aanbreekt wordt het water helder en komt de snoek tevoorschijn. Helaas voor de vissers!

Leuk weetje: in april 2020 is er een zeehond gespot in de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van het dorp Rogat, erg ver van de kust verwijderd dus. Een zeehond is eigenlijk een zoutwaterdier, maar ook in zoet water kan hij goed overleven, zolang hij maar vis kan vangen. Nou, dat schreef ik net, deze vaart bevat meer dan genoeg vis.
Ook in 2013 zwom er een zeehond door Drenthe. Hij ging richting het Zuidlaardermeer.

De Veenroute

Sinds 2013 is er een nieuwe vaarroute beschikbaar genaamd “de Veenroute”. Deze route neemt je mee door de Drentse- en Groninger Veenkoloniën en gaat van Erica naar Ter Apel. De lengte van dit kanaal is 20 kilometer en voert je door een prachtig landschap.
Vroeger moest je, als je naar Duitsland wilde varen, via Groningen. Nu kan je de Veenroute nemen vanuit Meppel en Coevorden, wat je aanzienlijk veel tijd bespaart.
Ook is het mogelijk, nu dit nieuwe kanaal is gegraven, om een rondje Meppel-Groningen-Emmen te varen.

Rondje Drenthe

Zoals ik al eerder beschreef is het mogelijk om een rondje Drenthe per boot te doen.
De doorvaarthoogte is in geheel Drenthe 3.50 meter of meer, met als uitzondering het Zuidlaardermeer. Daar is de doorvaarthoogte 3 meter.
De maximale toegestane snelheid om te varen is 6 kilometer per uur. Op het Noord-Willemskanaal, het Meppelerdiep, de Hoogeveensche Vaart, het Stieltjeskanaal en het Coevorden-Vechtkanaal geldt echter een maximale snelheid van 9 kilometer per uur.

Vrijwel overal mag men gratis liggen in Drenthe. Er zijn ook gemeentelijke ligplaatsen, daar is wel liggeld verschuldigd. Meestal is dat €1,= per meter en elektriciteit en water is daarbij inbegrepen. Ook mag je gratis gebruik maken van de toiletten en douches. Bij Dieverbrug moet je ook liggeld betalen aan de provincie Drenthe, zowel in de passantenhuizen als ligplaatsen tussen de sluis en de brug.

Heel handig is dat er gebruik wordt gemaakt van aanuit.net. Je meldt je aan bij de aanuit-app en kan daarmee liggeld betalen. Je stelt een begin- en eindtijd/dag in en automatisch wordt het liggeld afgeschreven. Vergeet dus niet het stop te zetten als je weer vertrekt!

Het Zuidlaardermeer

Ten noorden van Zuidlaren ligt het Zuidlaardermeer. Dit meer ligt voor een kwart in de provincie Drenthe en voor driekwart in de provincie Groningen en is op natuurlijke manier ontstaan. In de vaargeul is er een diepte van 2 meter en buiten de vaargeul 1.50 meter. Hou er wel rekening mee dat bij het Zuidlaardermeer een doorvaarthoogte is van 3 meter, dus niet elke boot kan het meer op. Voor de rest is het hele rondje Drenthe de doorvaarthoogte 3.50 meter of meer.

De omgeving is schitterend en vogelliefhebbers komen hier prima aan bod.
Ook is het zeer geliefd bij zeilers, maar je kan hier ook volop surfen, kanoën en suppen of een tocht maken met een fluisterboot.
Er is ook een strand en vele gelegenheden om een hapje te eten of wat te drinken. Kortom, een meer dan leuk gebied om met je boot aan te doen.

Overnachten kan in één van de vele jachthavens die het Zuidlaardermeer rijk is.

Assen

Wanneer je met je boot door Drenthe vaart, kom je zeker langs de stad Assen. Gelegen aan de Drentsche Hoofdvaart biedt de hoofdstad van de provincie Drenthe genoeg mogelijkheden om de nacht door te brengen.
Assen heeft vier havens, te weten Vaart, Industriehaven, Kloosterveen en Marsdijk.

Via de Vaart kan je helemaal tot in de het centrum van Assen varen.
Er zijn vele aanlegplaatsen en omdat je in het centrum ligt zijn er dus ook genoeg winkels en horeca in de buurt.
Je betaalt per meter bootlengte € 1,25 per nacht. Water en elektra zijn niet inbegrepen.

De Industriehaven ligt tussen Suis 2 en de Blauwe Klap. Kosten hier zijn € 1,= per meter bootlengte per nacht en is elektra niet inbegrepen.

Kloosterveen een haven die ligt in de nieuwbouwwijk Kloosterveen. Boten van maximaal 3.50 meter breed kunnen hier aanmeren.

Marsdijk is haven die in de wijk Marsdijk ligt.

Wat is er zoal te doen in Assen? Nou, genoeg! Ga eens  langs bij het Drents Museum, hier zijn regelmatig indrukwekkende tentoonstellingen te zien, interessant voor jong en oud. Je komt hier meer te weten over de geschiedenis van Drenthe en het museum staat bekend om de reconstructie van het gezicht van een 2000 jaar oud veenlijk, het meisje van Yde.
Of maak een mooie wandeling in het Asserbos. dit is een stadsbos en tevens één van de oudste bossen van Nederland. Je vindt hier een hertenkamp en een kinderboerderij. Ook vindt je aan de rand van het bos een “Duurzaamheidscentrum”. Vanuit dit centrum worden er tal van activiteiten georganiseerd.

Meppel

De stad Meppel in Drenthe is een historische stad, te herkennen aan de vele historische panden en grachten. Meppel is omgeven door water  en daardoor maakte de stad een bloei door ten tijde van de vervening van Drenthe. Ook vind je hier talloze winkels en restaurants om een gezellige avond door te brengen.
Ook leuk om te bezoeken zijn de twee molens, Molen de Vlijt en Molen de De Weerd (de nog enige malende korenmolen in Meppel).

 

 

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen