Varen In Gelderland; Alles Wat Je Hier Kan Zien En Doen


Varen In Gelderland

Gelderland is een provincie bij uitstek om mooi te kunnen varen. Er zijn diverse prachtige routes naar recreatiegebieden zoals de Gouden Ham, maar als je in een stadje wil liggen, denk dan aan de vestingsteden Harderwijk, Elburg, Deventer of Zutphen. Deze zijn gelegen aan de Randmeren en de Gelderse IJssel en zullen we hieronder nog uitvoerig bespreken, tezamen met nog meerdere bezienswaardige steden, zoals de prachtige stad Nijmegen.

Vaarroutes Door Gelderland

  • Een bekende route die Gelderland doorkruist is de Maas-Waalroute. Deze route slingert je langs de mooie plaatsen zoals bijvoorbeeld Maasbommel of Appeltern. In Appeltern vind je de beroemde tuinen van Appeltern, een tuininspiratie bij uitstek. Hier zijn wel 200 voorbeeldtuinen te vinden!

Maasbommel

Maasbommel is de kleinste Hanzestad van Nederland en heeft vele mooie fiets- en wandelroutes. Bij “Warempel” kan je nostalgische motorfietsen huren voor een dagje uit, misschien een leuke tip! Het is een rustig dijkdorpje met wat winkeltjes en restaurants.

Ook hier vind je in de omgeving het prachtige natuurgebied Gouden Ham, behorende tot het Land van Maas en Waal, vlakbij Maasbommel. Voor de waterliefhebber een gebied bij uitstek! Je kan hier een bootje huren of vertoeven op een camping, meestal gelegen aan het water. Het is een zeer groot en veelzijdig water recreatiegebied. Het is gelegen tussen Appeltern en Maasbommel en heeft een open verbinding met de Maas.

Nijmegen

Nijmegen is de grootste stad aan de Waal en tevens de oudste van Nederland. Dit is goed te zien aan de vele monumentale panden en historische steegjes.
Voor de sportievelingen onder ons is er ook meer dan genoeg te doen. Nijmegen is omgeven door prachtige natuurgebieden waar je fantastisch kan fietsen of wandelen. Je zou je kunnen wagen aan één van de routes van de Nijmeegse Vierdaagse!

De Gouden Ham

Recreatiegebied de Gouden Ham heeft drie schiereilanden en een zandstrand van ongeveer 700 meter lang. Er zijn ook meerdere jachthavens te vinden, alle prachtig gelegen en voorzien van water, electra en sanitair. Ook voor de kinderen is er een speeltuintje.

Het is een grote zandafgraving, let er wel op dat er regelmatig blauwalg wordt geconstateerd en zwemmen dus niet meer mogelijk is.

Hier vind je ook Moeke Mooren, dit is een hotel van waar vele verkenningstochten door de natuur beginnen zoals fietstochten, wandeltochten en rondvaarten. Vanaf Maasbommel varen er dagelijks pontjes over de Maas en net voorbij Megen weer terug. Daardoor is het mogelijk om een rondje te fietsen.

Maar er zijn meerdere mooie plaatsen te vinden langs deze route en overal zijn er meer dan genoeg jachthavens. De omgeving is hier prachtig en wandelaars en fietsers komen hier dan ook erg goed aan hun trekken.

Eenmaal op de Waal aangekomen zal je merken dat hier een stuk minder aanlegplaatsen zijn dan op de Maas. De Waal is een rivier die erg druk wordt bevaren.

  • Dan kan je natuurlijk de Gelderse IJssel op. Deze rivier staat bekend als één van de mooiste Nederlandse rivieren en is 127 kilometer lang en wordt nog steeds als transportabel gebruikt.
    Het varen op de IJssel kent wel een aantal spelregels. Tegen de stroom in varende beroepsvaart die leeg zijn nemen vaak de binnenbocht. Beroepsvaart die volgeladen is neemt vaak de buitenbocht, omdat hier het meeste water staat. Men vaart dus regelmatig aan de “ verkeerde” wal wat men aangeeft door middel van een blauw bord met witte rand aan de rechterzijde van het stuurhuis. De regel is dat afvarende beroepsvaart zoveel mogelijk rekening houdt met de wens van de opvaart. Wij als pleziervaart dienen hier ook rekening mee te houden dus varen als dat nodig is ook aan die” verkeerde” wal. De regel is dat de beroepsvaart altijd voorrang heeft.
    Vanaf Arnhem ga je stroom mee naar boven richting Zwolle. Daar passeer je onder andere de Rhederlaag, Doesburg, Zutphen en Deventer. Na Zutphen is de Gelderse IJssel niet meer onderdeel van Gelderland, maar van Overijssel.

Arnhem

Arnhem is de eerste stad vanaf de Gelderse IJssel en tevens de hoofdstad van Gelderland. Er is hier van alles te doen. In de omgeving vind je hier Nationaal Park Veluwezoom, een prachtig gebied waar je volop kan wandelen en fietsen. Een bezoek aan het Kröller-Müller museum mag niet ontbreken.
Arnhem is in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen.  De Eusebiuskerk is gerestaureerd  en biedt een heel mooi uitzicht over het Rijndal.
Wil je liever in de stad blijven kan dat natuurlijk ook. Bezoek bijvoorbeeld dierentuin Burgers Zoo of ga lekker winkelen in één van de vele winkels die Arnhem rijk is om daarna heerlijk op een terrasje neer te ploffen. Heerlijk vertoeven is het in het Park Sonsbeek, bijvoorbeeld voor een lekkere picknick.
Aanmeren is mogelijk in bijvoorbeeld jachthaven Jason. Wanneer je vanaf Arnhem de Gelderse IJssel op gaat heb je stroom tegen tot de monding van de IJssel. Met behoorlijke snelheid komt water vanaf het Pannerdens Kanaal de IJssel op. Let er dus op dat je de bocht van de Neder Rijn naar de IJssel niet te krap neemt. Anders kom je zeker terecht op de benedenstroomse oever.

De Rhederlaag

De Rhederlaag is een schitterend recreatiegebied ter hoogte van het plaatsje Giesbeek. Dat is ontstaan door afsnijding en ontzanding. Je vindt hier plassen en meerdere jachthavens. Er is een pontje die je naar de overkant brengt naar het plaatsje Rheden.  De achtertuin van dit indrukwekkende gebied is de Veluwezoom-Posbank. Een prachtig natuurgebied waar je schitterende uitzichten hebt en fantastisch kan wandelen en fietsen.

Doesburg

Daarna kom je langs Doesburg, een Hanzestad.  Je vindt hier meer dan 150 monumenten en vele musea en prachtige oude gevels. In de Sint Martinuskerk ligt het graf van Mercator. Mercator is de grondlegger van de Mercators projectie. Dit wordt nog altijd gebruikt om een stukje aarde op een zeekaart af te beelden. Een bezoekje aan de monumentale Waag en het Raadhuis mag zeker niet ontbreken. Doesburg staat ook bekend om zijn mosterdsoep. Er zijn vier jachthavens.

Zutphen

Hanzestad Zutphen is ontstaan in de Romeinse tijd als een Frankische nederzetting en is al zo’n 1700 jaar bewoond. Het is een van de oudste steden van Nederland en telt ruim 450 rijksmonumenten. De middeleeuwse straten- en pleinenstructuur is helemaal in tact gebleven. Zutphen ligt dusdanig in een bocht dat men vroeger schepen die stroomopwaarts voeren al van verre konden zien aankomen.
Al wandelend door het centrum kom je door fraaie winkelstraten. Er is een uitgebreid aanbod aan winkels en restaurants.
De bijnaam van Zutphen is de Torenstad. Zutphen telt een paar grote torens, maar er zijn ook tal van kleinere torens te vinden. Rijke kooplieden konden het zich veroorloven om kapitale panden en kerken met torens te bouwen.
Zutphen telt 3 jachthavens, de Mars, Noorderhaven en Vispoorthaven. Bij jachthaven Vispoorthaven vaar je zo van de IJssel de gezellige kom binnen.

Deventer

De volgende prachtige Hanzestad aan de Gelderse IJssel is Deventer, een oude martktstad.  Deventer heeft tal van interessante musea, monumenten, winkels en horeca. Hier tref je het oudste stenen huis van Nederland. Ook staat Deventer bekend om zijn Deventer koek. Bakker Jb. Bussink heeft de naam dat hij als enige koekbakker deze koek bakt volgens een eeuwenoud geheim recept. Een aanrader dus om hier even langs te gaan!
Jachthaven Deventer is een haven die in 2015 volledig is vernieuwd. Dat is ook wel te zien! Keurige ligplaatsen en vele voorzieningen. Niet ver van het centrum van Deventer, maar wil je liever op de haven een hapje eten, kan dat ook in het Grand Café.

Gelderse Steden Aan De Randmeren

Ook een tocht over de Randmeren brengt je langs Gelderse steden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Nijkerk, Harderwijk of Elburg (de laatste twee zijn beide Hanzesteden).
Op de Randmeren zul je geen of weinig beroepsvaart van enige betekenis tegenkomen. De Randmeren zijn ontstaan door inpoldering van de Flevopolders, kunstmatige wateren dus.

Nijkerk

Nijkerk heeft haar naam te danken aan de nieuw gebouwde kerk. Daarvoor was er een kapel die werd getroffen door een veenbrand. In 1413 kreeg Nijkerk stadsrechten.
De Nijkerkersluis scheidt het Nuldernauw met het Nijkerkernauw. Over de sluis ligt een brug die de provincies Flevoland en Gelderland verbindt.

Harderwijk

Harderwijk is een heel plezierige plaats om aan te meren. Deze plaats ligt aan het Veluwemeer en het Wolderwijd. Vroeger was Harderwijk een belangrijk Zuiderzeestadje en zelfs een universiteitsstad van 1647-1811.
De gemeentehaven is volledig vernieuwd en ligt heel dicht bij de historische binnenstad en het Dolfinarium. Dolfinarium is natuurlijk een heel leuk uitstapje mocht je met kinderen aan boord zijn (trouwens, ook voor volwassenen is het erg leuk). Het is het grootste zeezoogdierenpark van Europa.

Dan de binnenstad van Harderwijk, deze is erg bijzonder om te ontdekken samen met een gids. Er zijn diverse georganiseerde stadswandelingen onder leiding van een gids. Ook zelf een keer meegedaan en kan het je echt aanraden!
Uiteraard kan je hier volop winkelen, eten en drinken in een bijzondere entourage. Het is een prachtige stad die het verdient om ontdekt te worden.
Even buiten de stad kan je schitterend fietsen. De Veluwe met al zijn pracht ligt hier binnen handbereik. Talloze fiets- en wandelroutes zijn hier te vinden om een mooie dag door te kunnen brengen.

Elburg

Even verderop passer je het altijd mooie Elburg. Elburg lijkt zo het decor van een middeleeuws stadje. Smalle stegen en kleine keien dragen hiertoe bij. In de 13e en 14 e eeuw lag Elburg aan de voet van een zandverhoging die “De Helberg” heette. Elburg overstroomde regelmatig en dus verplaatste men het stadje naar de top van deze Helberg. Maar dat was nog steeds niet hoog genoeg. Gelukkig hielden de stevige stadsmuren het water tegen.
Deze gemeente ligt aan het Veluwemeer en het Drontermeer.
Vroeger was Elburg zeer bedrijvig met de visvangst, heden ten dagen vooral een toeristische trekpleister en zeer geliefd bij de watersporter. Wel kan je aan de oude houten schepen (de botters) zien dat de visserij vroeger heel belangrijk was in Elburg. Elk jaar worden er nog steeds Botterdagen georganiseerd. Je vindt hier nog de oudste touwslagerij van Nederland, net naast de Vischpoort.
Ook hier is een stadswandeling met een gids ten zeerste aan te raden. Vorig jaar hebben wij dat gedaan en ondanks dat we al meerdere keren hier waren geweest, hebben we veel nieuwe dingen ontdekt. Bij de VVV kan je een wandeling boeken. Zeker doen!

En natuurlijk mogen we pretpark Walibi niet vergeten. Net buiten Elburg is deze achtbaan droom te vinden met zijn spectaculaire attracties. Een super uitje voor het hele gezin!
Vlakbij pretpark Walibi vind je ook een grote jachthaven, De Bremerbergsehoek. Deze jachthaven ligt direct aan het breedste gedeelte van het Veluwemeer en heeft voldoende voorzieningen.

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen