Varen In Nationaal Park De Weerribben; Activiteiten En Meer


Nederland kent vele prachtige natuurgebieden en Nationaal Park De Weerribben is daar één van. Het is een waterrijk gebied, dus voor de vaarliefhebbers perfect. Tevens zijn er ook nog vele andere activiteiten hier te doen buiten het varen om.

Naast de vele mooie vaarroutes zijn er ook talloze wandel- en fietsroutes te vinden in Nationaal Park De Weerribben. Alle paden zijn zeer goed bewegwijzerd. En natuurlijk zijn hier gezellige dorpjes en steden te vinden met vele restaurants en winkels. De Weerribben staat bekend om zijn riet, hier kom ik later op terug.

In dit gebied zijn wij al vele malen geweest met onze boot, sterker nog, al twee keer hebben wij in dit gebied een nieuwe boot gekocht. Uit eigen ervaring zal ik hieronder een aantal leuke activiteiten uitlichten voor Nationaal Park De Weerribben.

Wat Is Er Allemaal Te Doen In De Weerribben

Een heleboel! Er is ongeveer 400 vierkante kilometer vaarwater met schattige plaatsjes die meer dan de moeite van het bezoeken waard zijn.

Verder kan je hier uitermate goed fietsen en wandelen. Vele routes zijn hier uitgezet door de prachtige natuur.

En als je het warm krijgt kan je altijd nog een duik nemen op één van de vele meren die hier te vinden zijn.

Een tocht met een kano mag zeker niet ontbreken. Nationaal Park De Weerribben is een waar kano paradijs.

Je komt met de kano op plaatsen die anders moeilijk te bereiken zijn en daar kan je genieten van de vele vogelsoorten die je hoort en ziet.

In de zomer heb je vaak gezellige zomermarkten en braderieën, bloemencorso’s en festivals. Gezellig slenteren langs de kraampjes en dan neerstrijken op een terras, wat wil je nog meer!

Met Je Eigen Boot Door Nationaal Park De Weerribben

Nationaal Park De Weerribben is een waterrijk gebied met vele mooie vaarroutes.

Zo kan je onder andere midden door het Nationale Park met zijn prachtige natuur varen en vele vogels, maar zoek je wat meer reuring , dan zet je koers naar bijvoorbeeld Giethoorn of Steenwijk.

Bijzonder mooi is het om de Kalenbergergracht af te varen en uiteindelijk aan te meren in Ossenzijl.

Leuke tip als je met kinderen op pad bent: in Ossenzijl heb je een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, gelegen naast jachthaven de Kluft.

Hier ontdek je alles van de omgeving en er zijn leuke activiteiten voor de kinderen. Tevens kan je een puzzeltocht maken door het omliggende landschap en moeten de kinderen opdrachten maken.

Deze tocht heet ‘Zompies Zoekpad’ en neemt je mee door allemaal mooie plekken in de natuur. Hier moet je verschillende opdrachten doen en volg je een leuk verhaal.

Na afloop ontstaat er een woord en als dat goed is kan je in het bezoekerscentrum een kleinigheidje afhalen. Heel erg leuk om te doen!

Een Kano Of Een Fluisterboot Huren

Op vele locaties zijn er kano’s en fluisterboten te huur. Om met de kano te beginnen, ik denk dat dit de mooiste manier is om Nationaal Park De Weerribben te ontdekken.

Één en al rietkragen, smalle doorgangen waar je zwanen en reigers tegen komt, het gezang van vogels, mooier kan je het net krijgen.

Het lijkt een groot doolhof, maar niets is minder waar, je komt altijd weer uit op de Kalenbergergracht. Bij het huren krijg je een kaart mee met verschillende routes.

Wij deden toen met de kinderen een route van 14 kilometer. Aanpakken, maar wat was het mooi!!

Natuurlijk kan je ook een fluisterboot huren. Dit is een zeer ontspannen manier om van de schitterende natuur te genieten.

De naam zegt het al, een fluisterboot is heel stil. Dit komt omdat de motor elektrisch wordt aangedreven.

Hiermee kan je ook talloze mooie natuurgebieden bezoeken, maar met de kano kan je toch net wat meer ontdekken.

Fiets- En Wandelroutes In Nationaal Park De Weerribben

Nationaal Park De Weerribben is het grootste laagveenmoerasgebied van Europa. Dit maakt het tot een prachtige omgeving om te wandelen of te fietsen.

Vele pittoreske dorpjes zijn hier te vinden alsmede diverse vogelsoorten die er te spotten zijn.

Om met wandelen te beginnen: er is een netwerk van meer dan 550 kilometer. Genoeg keuze dus… Je vindt hier 60 kant-en-klare rondwandelingen.

Er staat een informatiebord bij 24 startpunten, hierop vind je onder andere routes en informatie.

Wil je geen kant-en-klare route, dan kan je hier je eigen route bepalen.

En als je met de kinderen bent kan je altijd het Zompies Zoekpad lopen. Dat pad is ook nog wel een stukje.

Dan de fietsroutes.  In de Weerribben vind je hier routes voorzien met bordjes, deze volgen het knooppuntensysteem. Handig en makkelijk om te volgen.

Je rijdt langs authentieke, rietgedekte boerderijen, watermolens en dan weer langs sloten en kanalen afgewisseld met mooie plaatsen als Giethoorn, Blokzijl en Belt-Schutsloot.

Havens In De Buurt

In de Weerribben vind je vele jachthavens in diverse pittoreske steden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Blokzijl, Ossenzijl, Steenwijk, Giethoorn, Oldemarkt en Zwartsluis.

Wij hebben vaak gelegen in jachthaven De Kluft in Ossenzijl. Een prachtige locatie midden in de natuur en dichtbij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.

Je kan hier zwemmen, wandelen en fietsen naar hartelust. Wil je gratis overnachten, dat kan aan de oever van Ossenzijl.

Ook hebben we vaak een kano gehuurd en een tocht gemaakt van 14 kilometer tussen de rietkragen door.

Werkelijk prachtig en onderweg lunchen in één van de vele restaurants aan de Kalenbergergracht. Vervelen is onmogelijk hier.

Ook een grote aanrader is om te liggen in de kom van Blokzijl. Een bijzonder mooi en gezellig vestingstadje met schilderachtige straatjes.

Het ademt nog de sfeer van vroeger, mede door het kanondie langs de kades van Blokzijl nog staan. Ook hier uiteraard een perfect uitgangspunt voor een mooie wandel- of fietstocht.

De havenmeester komt bij je langs, je hoeft niet zelf opzoek te gaan.  Altijd leuk is het om een kijkje te nemen bij de sluis.

Zwartsluis is een gezellig dorp met genoeg mogelijkheden om aan te meren. Je kan in de jachthaven van Zwartsluis liggen, maar ook in het centrum.

De jachthaven is voorzien van verschillende faciliteiten zoals een wasserette en moderne sanitaire voorzieningen.

Steenwijk is omgeven door eeuwenoude stadswallen. Hier kan je een ligplaats vinden in passantenhaven Steenwijkerdiep.

Tot 14.00 uur mag je gratis aanleggen voor een boodschap, daarna moet je liggeld betalen. Halverwege de haven is er een loopbrug met een doorvaarthoogte van 3,5 meter.

Het is de bedoeling dat als je hier onderdoor kan dat je zo ver mogelijk door vaart. Aan het einde van het water vind je een supermarkt, ideaal voor als je even goed wil inslaan.

Oldemarkt bereik je wanneer je de Driewegsluis door vaart. Een lieflijk plaatsje met een supermarkt en een gezellig winkelstraatje. Oldemarkt is een goede locatie voor mooie fiets- en wandeltochten.

In het nationaal park de Weerribben zijn er ook talloze gratis ligplaatsen te vinden aan oevers, deze staan duidelijk aangegeven. Deze geven je misschien nog wel de mooiste ligplaatsen!

Het Ontstaan Van Nationaal Park De Weerribben

Dit gebied omvat maar liefst ruim 10.000 hectare en is daarmee het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa.

Je vindt hier talloze slootjes, rietpercelen, moerasbossen en plassen. Hierdoor is dit gebied rijk aan planten en dieren.

In 2002 is hier de otter uitgezet en met succes. De otter gedijt goed in een omgeving van goede kwaliteit en dus dat de otter hier zich vermeerderd is een goed teken.

Doordat hier turf werd gewonnen veranderde het hier in een moerasnatuur, voor de otter ultieme omstandigheden om zich voort te planten.

Turf ontstond na de IJstijd toen het warmer werd op de aarde en de ijsmassa’s begonnen te smelten.

Grote moerasgebieden ontwikkelden zich en planten groeiden perfect. Door deze gunstige omstandigheden qua klimaat vormde er een dikke veenlaag.

De naam Weerribben komt van de turfwinning. Smalle stroken land waar uitgebaggerde turf te drogen lag heten namelijk “ribben”.

Rond 1920 kwam de rietteelt meer in opmars, omdat er in turf niet veel meer te verdienen viel.

Het gebied is door de mensen aangelegd en dat zie je duidelijk aan het feit dat alle slootjes, kanalen en hooilanden kaarsrecht lopen.

Riet Uit De Weerribben

Waar je ook kijkt, overal zie je de rietkragen wuiven in de wind. Het riet dat uit de Weerribben komt staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit, met name om de sterke stengels.  

De stengel heeft een geringe doorsnee wat de stengel juist daardoor veerkrachtig maakt. Het maaiseizoen is van 1 december tot 1 april, eerder is niet mogelijk omdat het riet nog niet genoeg is afgestorven en later kan niet vanwege het broedseizoen.

Wanneer je door de Weerribben vaart is het riet ook niet te missen en het maakt voor een prachtig gezicht wanneer je vaart.

Dit is maar één van de vele dingen waar het nationaal park de Weerribben bekend om staat.

Wat Is Er Te Doen In Giethoorn

Giethoorn is een enorm grote, toeristische trekpleister in dit gebied.

Van over de hele wereld komen mensen hiernaartoe om te wandelen door het dorp of een fluisterbootje (dit is een open bootje met een stille motor die elektrisch wordt aangedreven) te huren voor een vaartochtje door de grachten.

Het wordt ook wel “Het Venetië van het Noorden” genoemd vanwege het vele water dat hier te vinden is.

Op talloze plekken is er een mogelijkheid om een sloep, fluisterboot of kano te huren. Ook kan je instappen en meevaren op een rondvaartboot.

Op welke manier je ook het water op gaat, het wordt sowieso dikke pret. Maar ook voor de mensen langs de kant valt er heel wat te beleven en te lachen.

Menig toerist heeft geen flauw benul hoe je een fluisterboot moet besturen, dus je kan je voorstellen dat er in de smalle grachten flink wat aanvaringen zijn.

Het is er overvol met onervaren toeristen en die moeten ook nog de rondvaartboten ontwijken.

Wij zijn hier meerdere malen getuige van geweest en ik kan je zeggen dat het behoorlijk op de lachspieren werkt. Bootjes die dwars in de gracht terecht komen, file in de gracht, ga zo maar door.

Er zijn een hele leuke routes uitgezet hier. Zo heb je een gele, een rode en een groene route. Ze variëren in afstand, zo is er voor ieder wat wils.

Je bent, afhankelijk van de gekozen route, twee tot vier uur bezig hiermee. Je vaart langs prachtige rietgedekte boerderijen en gaat vele bruggen onderdoor. Giethoorn is ongeveer 200 bruggen rijk!

Er is ook een route die een meer meepakt, genaamd de Bovenwijde. Dit is een schitterend meer met in het midden een eiland. Het is hier niet diep, dus zwemmen is hier ideaal om te doen.

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen