Wat Te Doen Als Je Zeeziek Bent (9 Tips)


Varen is een ontzettend leuke bezigheid, maar toch kan je door de golven zeeziek worden en dat wil je natuurlijk niet.

Maar wat kan je nou doen als je toch zeeziek wordt? Of kan je het voorkomen?

Ben je van plan om binnenkort te gaan varen, maar wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, lees dan verder voor 9 tips om eventuele zeeziekte tegen te gaan.

Hoe Word Je Zeeziek

Zeeziekte is eigenlijk een deel van de verzamelnaam, reisziekte. Onder reisziekte verstaan wij zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte.

Hiermee wordt bedoeld dat je misselijk wordt tijdens het reizen. Reisziekte is heel simpel uit te leggen. Je evenwichtsorgaan raakt van slag omdat jij zelf stil zit of staat, maar alles om je heen beweegt.

Wij behandelen hier alleen zeeziekte, maar de tips werken voor elke soort reisziekte. 

Wat houdt zeeziekte nou in? Een boot die beweegt heel veel op het water. De golven zorgen ervoor dat je boot heen en weer schudt.

Als je lichaam steeds beweegt maar je niet doorhebt dat je heen en weer gaat, kan je misselijk worden.

Je hersenen kunnen dit soms moeilijk verwerken. Als je veel gegeten hebt of wat alcohol heb genuttigd kan dit het effect verergeren.

Hoe Weet Je Of Je Last Hebt Van Zeeziekte

Helaas is er maar één manier om erachter te komen of je zeeziek kan worden en dat is het water op gaan.

Als je nog niet weet of je zeeziek kan worden, moet je het zelf ervaren. Heb je vaker last van misselijkheid tijdens een autorit, in het vliegtuig of zelfs met het openbaar vervoer?

Dan is de kans groot dat je ook last hebt van zeeziekte. Dit kan voorkomen worden of je kan het tegen gaan door een aantal tips die ik hieronder uitleg. 

Hier zijn een aantal symptomen van zeeziek zijn:

 • angst
 • rillerig gevoel
 • verandering in de bloeddruk
 • hoofdpijn
 • slaperigheid
 • extra speekselproductie
 • zuchten
 • hyperventileren
 • futloosheid, afnemende werklust
 • verlies van interesse
 • duizeligheid
 • misselijkheid
 • braken
 • bleek gezicht
 • zweten
 • beklemmend gevoel

Wie Krijgen Last Van Zeeziekte

Niet iedereen krijgt last van zeeziekte. De aandoening is redelijk persoonsgebonden. Als je bang bent voor het varen of op het water zitten, is de kans groot dat je last krijgt van zeeziekte.

Het ligt ook deels aan de weersomstandigheden, met warm weer kan je sneller last krijgen van zeeziekte. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je beter tegen de symptomen van zeeziekte kan.

Over het algemeen worden baby’s niet zeeziek.

Het gevoel voor evenwicht moet namelijk nog ontwikkeld worden. Kinderen die ongeveer 8 jaar zijn kunnen wel al last krijgen van bepaalde symptomen die bij zeeziekte horen.

Voor hun gelden dezelfde tips als voor volwassenen.

1. Focus Op De Horizon

De tip die je het meest voorbij hoort komen is dat je moet focussen op de horizon. Dit zorgt ervoor dat je al de bewegingen waarneemt met je hersenen.

Omdat je nu gefocust bent snapt je lichaam dat de boot beweegt.

Probeer op dingen te focussen die verder weg liggen zoals andere boten, de kade of als je op zee bent de horizon.

Je blijft misselijk als je op dingen focust die dichtbij zijn, zoals lezen of op de boot zelf naar iets zoekt.

Lezen of op je telefoon verergert het effect van zeeziek zijn nog vele malen. Als je in de richting kijkt waar de boot naartoe vaart, kan dit ook helpen tegen de misselijkheid. 

2. Wees Goed Gehydrateerd

Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent. Drink vooral water voordat je de zee op gaat en als je op zee bent.

Als je goed gehydrateerd bent word je minder snel misselijk. Als je niet genoeg drinkt kan je uitdrogingsverschijnselen vertonen en dat versterkt de misselijkheid.

Koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken zorgen juist ervoor dat je meer last kan krijgen van uitdrogen en dus ook zeeziekte.

Door de caffeïne in koffie wordt je lichaam actiever en dit kan ervoor zorgen dat je erger reageert op de zeeziekte.

Hetzelfde geldt voor alcohol, dit maakt je al wat lichter in je hoofd, en versterkt het effect van zeeziek zijn enorm.

Er wordt aangeraden om 12 uur voordat je het water op gaat geen alcohol en/of koffie te drinken.

3. Eet Een Lichte Maaltijd

Zorg ervoor dat je een kleine bodem in je lichaam hebt. Je hoort soms dat je helemaal niks moet eten, maar dat zorgt er juist voor dat je snel misselijk wordt.

Als je een kleine maaltijd neemt om ongeveer een uur voor vertrek, dan heb je wat in je lichaam.

Een grote vette hap is niet verstandig. Dit valt meer als een brok in je lichaam. Zorg voor een kleine maaltijd dat je lichaam makkelijk kan verteren.

Neem tussendoor wat hapjes van een snack of wat anders te eten. Varen op een lege maag is dus niet verstandig. 

4. Kies De Juiste Locatie Op De Boot

Als je aan boord de op de juiste plek gaat zitten, kan dit heel veel schelen. Als je een korte reis maakt, sta dan buiten op het dek en focus op bepaalde punten die ver weg liggen.

De buitenlucht doet vaak al wat goed met je lichaam. Als je buiten staat en je focus op de kust legt, kan je lichaam de bewegingen plaatsen.

Hierdoor wordt je minder snel misselijk of trekt je misselijkheid iets meer weg.

Als je een lange tocht moet maken, kies voor een grote boot. Grotere boten hebben een stuk minder last van de golven dan kleine bootjes.

Als je bijvoorbeeld een veerboot op moet, is het het handigst om buiten in het midden van het dek staan. Hoe centraler je staat, hoe minder last je van de golven hebt.

Als je een cruise gaat maken, moet je voor een grote cruiseboot kiezen. De kamers in het midden van de cruiseboot gaan iets minder heen en weer in tegenstelling tot de kamers aan de zijkanten.

Toch zal je bij een cruiseboot bijna geen last hebben van de golven. Een cruiseschip is zo groot en zwaar, en de golven die mogelijk op zee zijn zijn lange golven.

Dit wil zeggen dat je over de golven heen vaart en dus niet heel erg op en neer gaat. 

5. Voorkom Sterke Geuren

 Op de boot kan je vaak te maken hebben met sterke geuren zoals de verbrandingslucht van de motor of de geur van benzine.

Dit kan de misselijkheid versterken waardoor je je niet prettig gaat voelen. Het beste is om vooraan op het dek te staan. De uitlaatgassen komen altijd achter de boot of via een schoorsteen naar boven.

Vooraan op het dek komt de frisse lucht van de zee of het meer. Het is sowieso beter om in de vaarrichting te kijken en te focussen op bepaalde punten die ver weg liggen.

6. Probeer Met De Golven Mee Te Bewegen

Als je meegaat met de golven, dan heeft je evenwichtsorgaan het gevoel dat er meer controle is over de bewegingen die je maakt.

Je wordt juist misselijk door de onverwachte bewegingen waar je zelf niks aan kan doen.

Maak het jezelf gemakkelijk en trek warme kleren aan. Het helpt zeker als je zelf gekalmeerd bent en je op je gemak voelt. Een goede nachtrust helpt aanzienlijk veel. 

7. Maak Gebruik Van Gember

Een goede natuurlijke manier tegen zeeziekte is het gebruik maken van gember.

Het is niet officieel bewezen dat gember een tegenstrijdige werking heeft, maar veel mensen zeggen er toch baat bij te hebben.

Gember werkt bij sommige mensen ontspannend voor de organen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel misselijk wordt.

Er wordt aangeraden om gember ongeveer 12 uur voor het betreden van de boot te nuttigen. Dit is mogelijk door gember te eten, gemberthee te maken of gember producten te eten.

8. Neem Een Frisse Duik

Als je stil ligt met de boot maar toch last hebt van zeeziekte, neem dan lekker een duik. Het frisse water zorgt ervoor dat je lichaam lekker wakker geschud wordt.

Je hebt wat meer controle over de bewegingen die je zelf maakt. Hierdoor komt je evenwichtsorgaan wat meer tot rust.

9. Bepaalde Medicijnen Kunnen Ook Helpen

Als je er genoeg van het om last te hebben van zeeziek zijn, kan je proberen om medicijnen te nemen. Er zijn meerdere medicijnen die beschikbaar zijn tegen zeeziekte.

Neem hiervoor wel contact op met de huisarts die je goede medicijnen kan voorschrijven. Er zijn overal wel medicijnen verkrijgbaar die je helpen tegen zeeziekte.

Ook zijn er armbandjes te koop die een knopje hebben. Dit knopje drukt op de binnenkant van de pols en zorgt voor evenwicht in het lichaam.

Wat Voel Je Als Je Zeeziek Bent

Als je merkt dat je je niet goed voelt tijdens het varen, rijden en vliegen, dan heb je waarschijnlijk last van reisziekte.

Dit verschilt natuurlijk per handeling waar jij je in bevindt. Zo hoort bij autorijden natuurlijk wagenziek en op het water zeeziek.

Dit krijg je doordat je lichaam niet in beweging is, maar de omgeving om jou heen wel. Dit kan natuurlijk heel vervelend zijn om je in deze situatie te begeven.

Er wordt altijd aangeraden om in de richting te kijken waar je naartoe beweegt. Kijk vooral ver voor je en focus op een bepaald punt.

Lezen of op je telefoon kan het effect van misselijkheid verergeren.

Je zou ook kunnen overwegen om zeeziekte bandjes te kopen. Deze bandjes voeren een bepaalde druk uit op een punt in je arm wat de symptomen zou moeten verminderen. Je kan zulke bandjes hier vinden op bol.com!

Kunnen Dieren Ook Zeeziek Worden

Het wordt steeds populairder om je huisdieren mee te nemen op de boot. Het is natuurlijk heel leuk om je huisdier mee te nemen in plaats van hem thuis achter te laten.

Het is wel handig om goed te weten hoe je huisdier reageert op het water. Dieren hebben ongeveer dezelfde symptomen als mensen.

Een huisdier moet ook wennen aan het varen en het gevoel van op en neer gaan op het water. Een dier reageert ongeveer hetzelfde als een mens op zeeziekte. Je huisdier kan misselijk en duizelig worden. 

De meeste huisdieren bevinden zich binnen in de boot. Vaak worden honden wel vrij gelaten buiten op de boot.

Houd altijd een oogje op je viervoeter en het is handig om een zwemvest voor je hond te kopen, het liefst een zwemvest waar een tuigje of hendel aan zit om het uit het water te vissen als het nodig is.

Zelfs als je hond kan zwemmen is het verstandig, het water kan ruw zijn en er kan een stroming plaats vinden.

Je kan natuurlijk je huisdier aan een lijntje houden, maar houd dan rekening met de lengte van het touw. Het touw mag niet te lang zijn zodat je huisdier niet over boord kan gaan.

Een lang en dun touw raakt een dier snel verstrikt in, gebruik daarom een kort en dik touw. Dit is natuurlijk voor de veiligheid van je eigen dier.

Kan Je Zeeziek Worden Op Elke Boot

Helaas kan je op elke boot last krijgen van zeeziekte. Toch zal je op een grote boot er bijna niks van merken.

Een veerboot is heel groot waardoor de boot amper beweegt in het water. Een veerboot gaat meestal de zee op en op zee zijn de golven lang in plaats van kort.

Dit wil zeggen dat de boot eerder over de golf heen rolt in plaats van op de golven klappen.

Een zware boot duwt zich makkelijk door de golven. De golven op een meer zijn alleen tijdens storm met moeite hoog genoeg om een veerboot tot schudden te brengen.

Op de zee kan een veerboot wel flink tekeer gaan als het stormt. Plan daarom je reis als je merkt dat je misselijk wordt op een boot.

Het komt niet vaak voor dat mensen echt goed zeeziek worden op een veerboot. Een veerboot is natuurlijk er ook voor gemaakt om goed tegen de golven in te kunnen gaan.

Ditzelfde geldt natuurlijk voor een cruiseboot, ook al zal deze nog stabieler in het water liggen. Een makkelijke regels is deze; hoe kleiner de boot, hoe groter de kans op zeeziekte.

In Het Kort

Zeeziekte is een onderdeel van reisziekte, en het kan enorm vervelend zijn. Of je last hebt van zeeziekte, is maar de vraag. Dit is afhankelijk per persoon, en er is maar één manier om achter te komen.

Over het algemeen zal je als persoon meer last hebben van zeeziekte op een kleinere boot. Een kleinere boot is minder stabiel en zal bij grote golven meer schudden.

Een grote boot daarentegen zal de golven makkelijk aankunnen en daardoor minder schudden.

Mocht je onverhoopt last hebben van zeeziekte, maak dan gebruik van de tips hierboven! Ze zullen je een hoop akeligheid besparen en je tijd op het water een stuk aangenamer maken!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen