Wat Zijn Blauwalgen En Zijn Ze Gevaarlijk


Als het lekker weer is in Nederland, dan wil je even afkoelen in het water. Dit is lekker verkoelend, maar het kan soms gevaarlijk zijn. Er kunnen blauwalgen in het water zitten. Ik vertel hier meer over blauwalgen en wat je moet weten. 

Wat zijn blauwalgen? Blauwalgen zijn een soort bacteriën die vooral tijdens hoge temperaturen groeien in het water. Zodra de bacteriën dood gaan komen er een bepaalde gifstoffen vrij. Deze gifstoffen kunnen mensen ziek maken.

Het kan vaak heel aantrekkelijk zijn om met warm weer lekker te zwemmen. Toch moet je wel uitkijken voor blauwalgen. Ze kunnen je ziek maken en huidirritaties veroorzaken. In dit artikel gaan we in op hoe je dit kunt voorkomen en wat je moet doen als je toch in water met blauwalg hebt gezwommen.

Wat Zijn Blauwalgen

Blauwalgen hebben eigenlijk een verkeerde naam gekregen. Het zijn eigenlijk geen algen of wieren die je ziet, maar het zijn bacteriën.

Deze bacteriën groeien vooral als het water een hoge temperatuur heeft.

In de maanden juli, augustus en september is het water vaak boven de 20 graden Celsius en ook is er weinig wind.

Door deze factoren en een gebrek aan waterplanten kunnen de blauwalgen zich enorm ontwikkelen. Het kan overal ter wereld voorkomen.

De mooie benaming voor blauwalgen is cyanobacteriën. Deze bacteriën leven van voedingsstoffen die opgelost zijn in het water, licht en koolstofdioxide.

Zodra de bacteriën afsterven, dan kunnen er bepaalde gifstoffen vrijkomen. Deze gifstoffen zijn bekend als toxines. Overigens maken niet alle blauwalgen deze gifstoffen aan.

De blauwalg groei zorgt voor meerdere blauwalgen door celdeling en die op gaan dan op het wateroppervlakte drijven. Deze komen samen bij elkaar en vormen een drijflaag op het water. 

Is Blauwalg Gevaarlijk

Blauwalgen kunnen zeker wel gevaarlijk zijn voor de mensen en ook dieren. Als er een hoge waarde van toxines wordt blootgesteld aan je lichaam, of je het inslikt, dan kan je goed ziek worden.

Honden die zwemmen gewoonlijk met een open bek waardoor ze ook deze gifstoffen binnen krijgen.

Zelfde geldt voor kinderen die in het water spelen, de kans is dan groot dat ze water binnen krijgen. Ook hebben kleine kinderen een snellere stofwisseling waardoor ze gevoeliger zijn voor blauwalg. 

Je kan na het inslikken van water met de blauwalg last krijgen van een aantal dingen, zoals:

  • overgeven
  • buikkrampen
  • misselijkheid
  • diarree
  • mogelijke allergische reacties

Verder kun je ook last krijgen van blauwalgen door er alleen in te zwemmen. Daar horen ook een aantal symptomen bij, zoals:

  • branderige of jeukende ogen
  • huidirritaties zoals jeuk, branderig gevoel of rode huid
  • een allergische reactie

De blauwalgen kunnen al snel reageren door het in contact komen van de huid. Het zal ongeveer een halve dag duren voordat je de nodige irritaties zal voelen.

Daarna kunnen deze klachten nog eens een halve week aanhouden. De gifstoffen dringen niet je huid door, maar zorgen wel voor deze irritaties. 

Om dit te voorkomen moet je goed opletten waar je zwemt. Als er blauwalg is aangetoond in het water, dan wordt er een zwemverbod opgelegd.

Dit is natuurlijk voor je eigen veiligheid. Ga ook niet zelf een duik nemen als je een drijflaag ziet of een verbod om te zwemmen. Je kan hier ernstig last van krijgen. 

Hoe Kan Je Blauwalgen Herkennen

Als je zwemt in gebieden waar blauwalg is, dan kan je erg ziek worden. Je wordt ziek door het per ongeluk inslikken van water, maar ook al door de aanraking kan je huid irritaties vernemen.

Blauwalg bevindt zich op het wateroppervlakte. Het is een laag bacteriën die leven van het licht, koolstofdioxide en bepaalde voedingsstoffen die opgelost zijn in het water.

Deze bacteriën planten zich voort door celdeling.  Als het water vooral stil ligt en de temperatuur boven de 20*c is, dan is er kans op blauwalg groei.

De blauwalg veroorzaakt dan een drijflaag die meestal goed zichtbaar is. De drijflaag hoopt zich makkelijk op bij jachthavens stranden of oevers.

Je kan de blauwalgen dan op het water zien drijven. Dan heeft het ook nog een bepaalde kleur die blauwalgen aannemen.

De kleuren zijn zoals je verwacht: blauw, groen of een combinatie van blauw en groen. Omdat de onderkant van de drijflaag uiteindelijk niet genoeg licht krijgt, sterven ze af.

Als de bacterie afsterft dan komt er een giftige stof vrij. Die stof kan je ziek maken. Ook neemt blauwalg vaak een rottende stank met zich mee. Het veroorzaakt vaak een geuroverlast langs het water.

Drijflagen zijn onderverdeeld in 3 verschillende soorten: je hebt de “beginnende drijflaag”. Die kan je herkennen aan geklonterde groene bolletjes die je in het water ziet zweven.

In dit stadium ruikt het water al niet meer fris.

Dan heb je de “drijflaag”. Dit is een dikke groene laag en het water stinkt nu nog veel meer. Als laatste heb je de ontledende drijflaag”.

In dit stadium ziet je een laag schuim op het water liggen en ruikt het water naar rottende planten.

Welk Water Is Gevoelig Voor Blauwalgen

Blauwalg vind je vooral in meren en oevers. Het blauwalg groeit het best als de temperatuur boven de 20*c is. Als het water stil ligt vindt er een grotere groep blauwalg plaats.

Dit komt door celdeling, die zorgt ervoor dat er ontzettend veel blauwalg kan plaatsvinden met de juiste omstandigheden.

De wind kan er voor zorgen dat de blauwalgen worden verplaatst. Een kleine bries verplaatst dan de gehele groep naar wal, maar een sterke wind kan ze allemaal verspreiden.

Daarom groeit het vooral goed op windstille plekken, waar het water niet te veel beweegt, met de juiste temperatuur en verdere omstandigheden.

In de maanden juli tot en met september vindt het meeste blauwalg plaats. De temperatuur van het water zal in deze tijd vaak boven de 20*c liggen, de nodige temperatuur voor blauwalgen.

Er is ook weinig wind in deze maanden wat er voor zorgt dat stilstaand water helemaal niet beweegt. De ideale omstandigheden voor blauwalg om te groeien. 

Wat Moet Je Doen Na Het Zwemmen In Blauwalg

Als je hebt gezwommen in gebieden waar blauwalg is kan je ziek worden. Het is zeker verstandig om op internet te kijken waar blauwalg zich kan bevinden.

Zo kan je voorkomen dat je op plaatsten zwemt waar blauwalg in het water zit. Als je in het water heb gezwommen waar blauwalgen zit, dan moet je goed douche.

Neem een goede douche waarbij je je hele lichaam goed schoonmaakt. Dit kan helpen tegen de huidirritaties die zich kunnen voordoen.

Als je het hebt ingeslikt kan je helaas niet veel er tegen doen. Probeer goed uit te zieken. Het kan tot 5 dagen duren voordat je beter bent.

Gelukkig duurt het meestal niet zo lang en heb je na 2 tot 3 dagen geen last meer.

Het ligt natuurlijk ook aan de weerstand die je hebt, met een hoge weerstand is het snel voorbij, met een lage weerstand kan het wat langer duren. 

Ook moet je je hond goed wassen na het zwemmen in een rivier of oever. Honden kunnen namelijk ook ziek worden van blauwalgen.

Het is altijd verstandig om je hond goed te wassen nadat hij gezwommen heeft om mogelijke ziektes tegen te gaan.

Blauwalg Bestrijden

Een effectieve manier om blauwalg te bestrijden is met waterstofperoxide. Het is gebleken dat blauwalg veel gevoeliger is voor waterstofperoxide dan andere algen.

Het water behandelen met een zeer lage en ongevaarlijke concentratie waterstofperoxide zorgt er voor dat de blauwalg verdwijnt.

Gelijk na de behandeling is de concentratie blauwalg met zo’n 90 procent gedaald en kan men weer veilig in dit water zwemmen.

Zwemmen in open water is heerlijk, maar gebruik je gezonde verstand als je ziet dat er blauwalg is. Blijf in dat geval uit het water!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen