Het is altijd genieten als je op het water bent. Lekker varen is rustgevend. Toch is zeilen een sport waar best wat kennis en vaardigheden voor nodig zijn. Ik leg hier wat handige tips uit die van toepassing zijn bij het zeilen.
Een zeilboot kan niet direct tegen de wind varen als zijn zeil uit op staat. Je komt tegen de wind door te laveren (kruisend varen). Zo heb je altijd wind in het zeil om de boot te verplaatsen.
Het klinkt misschien wel ingewikkeld om tegen de wind in te zeilen, maar toch het het goed te doen. Als je weet hoe je moet zeilen, dan kan je ook tegen de wind in naar je locatie varen.
Hoe Kan Een Zeilboot Tegen De Wind In Varen?
Het is niet zo ingewikkeld om met een zeilboot tegen de wind in te varen. Als je weet hoe je je zeil moet plaatsen tijdens het zeilen, dan moet dit wel lukken.
Omdat de wind van voor komt kan je je zeil niet zo positioneren om de wind op te vangen.
Als je tegen de wind in staat gaat je zeil luid klapperen omdat hij niet strak wordt geduwd door de wind.
Als je wel eens zeilt weet je dat de wind van de zijkant moet komen. Daarom moet je de zeilboot zo plaatsen dat er genoeg wind op valt te vangen waardoor de boot vooruit kan gaan.
Nu moet je met een zigzag lijn zoveel mogelijk wind proberen te vangen zodat de zeilboot sneller naar zijn bestemming kan gaan.
De zigzag methode zorgt ervoor dat de zeilboot wind in zijn zeil blijft hebben, wat er weer voor zorgt dat hij vooruit kan gaan.
Deze zigzag manier wordt opkruisen genoemd. Je gaat kruisend tegen de wind in.
Hoe Gaat Een Zeilboot Vooruit?
Een zeilboot wordt aangedreven door de motor of de wind. Maar als je aan het zeilen bent staat de motor natuurlijk uit.
Dan doet de wind en jij al het nodige om vooruit te komen. Hij kan al aardige snelheden hebben als er een beetje wind staat. Dat ligt uiteraard ook nog aan het type boot.
Een zeilboot bestaat makkelijk gezegd uit een boot, stuur, mast en een zeil. Door middel van de boot en het stuur kan je de zeilboot zo plaatsen dat hij goed staat om de wind op te vangen.
De mast van de zeilboot kan vrij draaien waardoor die meestal al de goede kant op draait voor de wind. Doordat het zeil ontzettend groot is, heeft die genoeg aan al een klein beetje wind.
Verder speelt de wind een grote rol bij het besturen van een zeilboot. Een zeilboot heeft niet veel wind nodig om al vooruit te komen.
Hij kan al grote snelheden maken als et een beetje wind staat. Het ligt natuurlijk ook aan de grootte van de zeilboot. Je hebt heel veel verschillende soorten zeilboten.
Het is het meest makkelijk om met een kleine zeilboot te beginnen, zo voel je goed aan hoe alles werkt en hoe je met de natuur kan spelen om te varen.
Een zeilboot is dus wel afhankelijk van de wind.
Als er geen wind staat of niet genoeg om vooruit te komen, dan kan je gaan peddelen of trekken met een lange jaaglijn (gaan jagen) of als je die hebt, de motor gaan gebruiken. Als je meer wilt weten over hoe een motorboot vooruit komt, klik hier.
Hoe Moet Je Zeilen?
Voordat je gaat zeilen moet je weten waar de wind vandaan komt. Dit heb je nodig om enige beweging te krijgen in de zeilboot. je kan zien waar de wind vandaan komt aan de hand van een windvaan op de mast, vlaggen of goed kijken in de omgeving.
Je gaat je zeilen zetten, maar altijd tegen de wind, vrij in het water of aan een paal vast.
Kom er achter waar de wind vandaan komt. Dit is op het water niet zo moeilijk. Je kan je vinger likken en voelen waar de wind vandaan komt, of je ziet het aan het water waar de golven naartoe bewegen.
De meeste zeilboten hebben ook nog een vlag ergens uit aan boord, die ook vertelt waar de wind vandaan komt.
Bij zeilen heb je een aantal standen die je moet aanhouden om de boot in beweging te krijgen. Dat luistert heel precies, dat moet je aan gaan voelen.
Voor de wind: Als je zeilboot voor de wind vaart, dan heeft hij de wind in zijn rug. Nu wordt het zeil ongeveer overdwars op de zeilboot geplaatst waardoor hij vooruit wordt geblazen.
De zeilboot zal nu ongeveer de snelheid van de wind aannemen. Dat ligt ook aan de grootte van de boot en het zeil.
Aan de wind: Aan de wind varen wil zeggen scherp aan de wind varen. Dit kan dus niet met een zeilboot waardoor je met een hoek van ongeveer 40* tegen de wind in moet varen.
Er is hier heel weinig wrijving met de boot en het water waardoor de zeilboot grote snelheden kan krijgen.
Kan Een Zeilboot Kapseizen?
Helaas kan elke boot kapseizen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Toch is een zeilboot speciaal gemaakt om extra kracht te krijgen van de wind, maar ook om zo stabiel mogelijk in het water te liggen.
Een zeilboot heeft een speciale kiel of twee zwaarden nodig anders zou de boot dwars uit varen. Dit zorgt voor extra stabiliteit als de zeilboot schuin hangt.
Als je aan het zeilen bent zul je zien dat de boot grotendeels van de tijd behoorlijk schuin hangt. Dat komt natuurlijk door de wind die wordt opgevangen in het zeil.
De kiel zorgt dus voor extra stabiliteit, maar toch kan een zeilboot kapseizen.
Er wordt veel wind opgevangen door het zeil, waardoor de zeilboot wat kantelt. Als hij te veel op zijn kant gaat, moet je de zeilen minder strak houden (laten vieren) waardoor de zeilboot weer wat rechter ligt .
Het ligt ook aan de grootte van de boot, een kleine optimist zal vaak kapseizen. Een optimist (dat is een jeugdklasse wedstrijdboot) is er voor gemaakt om weer makkelijk in te klimmen en recht te trekken zodat je verder kan.
Grotere zeilboten zullen niet snel kapseizen.
Hiervoor is een hele sterke wind nodig, een onervaren bestuurder of een ongeluk. Als de bestuurder merkt dat de boot te ver kantelt, dan handelt hij zo dat de boot niet meer veel spanning heeft en hij wat rechter op het water komt te liggen.
Een motorboot daarentegen werkt anders dan een zeilboot. Wil je meer weten over het kapseizen van een motorboot, klik hier.
Hoe Kan Je Sneller Zeilen Dan De Wind?
Een zeilboot wordt aerodynamisch gemaakt om zo min mogelijk weerstand te hebben van de wind en het water. Hij moet zo soepel mogelijk kunnen varen zonder dat er veel wind staat.
Bepaalde zeilboten die worden zo goed gemaakt dat deze een hogere snelheid kunnen halen dan de wind. Dit komt door een bepaalde stroom van lucht die stuwdruk uitoefent en statische druk.
Doordat deze druk afwisselt van de ene naar de ander wordt er gespeeld met de druk en snelheid. De luchtstromen worden door de boot gebogen naar het andere zeil.
Door de druk van de lucht die afwisselt en de gebroken luchtstroom, stroomt de lucht sneller over naar het andere zeil van de boot.
De zeilboot kan snelheden bereiken die tot wel 1.5x sneller zijn dan de wind. Hierdoor kan de zeilboot een snellere snelheid bereiken dan de wind.
Dit moet wel heel precies gebeuren om de juiste resultaten te behalen. Als de zeilen niet goed op elkaar staan, werkt dit niet en zal het 2e zeil tegenwerken.