Hoe Lang Duurt De Veerboot Naar De Waddeneilanden


Als je meer van het mooie Nederland wil zien moet je zeker naar de Waddeneilanden gaan. Dit kan natuurlijk met je eigen boot of met een veerboot die vanaf meerdere locaties vertrekt.

WaddeneilandTijdsduur veerboot
Texel20 minuten (vanuit Harlingen)
Vlieland1 uur 35 minuten (vanuit Harlingen)
Terschelling2 uur (vanuit Harlingen)
Ameland50 minuten (vanuit Holwerd)
Schiermonnikoog45 minuten (vanuit Lauwersoog)

Je kan zo naar de Waddeneilanden vertrekken als je dat wilt. Er is niet eens een reservering nodig voor de veerboot. Wel zijn er een aantal andere zaken waar je vooraf even rekening mee moet houden. Hier gaan we in dit artikel wat verder op in.

De Waddeneilanden

Er vallen 5 eilanden onder het Nederlandse gebied. De 5 eilanden zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Deze eilanden liggen allemaal in de Noordzee. Dit zijn hele populaire vaarroutes voor de mensen die voor het eerst de zee op gaan, maar ook varen er veel veerboten heen en weer.

Als je graag een keer op zee wilt varen maar je nog geen ervaring hebt, worden de Waddeneilanden zeker aangeraden.

Het grootste eiland van deze groep eilanden is Texel. De eilanden zijn makkelijk te bereiken via de hele kust van  Nederland.

Dit maakt het ook makkelijk voor de veerboten, aangezien die van veel verschillende punten de eilanden kunnen bereiken.

Voor de geinteresseerde eilandbezoeker raden wij deze reisgids aan! Hierin staat allemaal informatie, routes en tips in over de Waddeneilanden!

Hoe Lang Is Het Varen Naar Texel

Hoe lang de rit duurt hangt af vanaf het punt waar je vertrekt. De veerboot die vanaf Den helder naar Texel gaat, doet er maar 20 minuten over.

Dit is ook de snelste route om naar een van de Waddeneilanden te komen. Er is geen reservering nodig voor de veerboot, dit is echter wel aan te raden voor de zekerheid.

Het zou zomaar kunnen dat de boot vol is, zoals bijvoorbeeld rond de Paasdagen of het Hemelvaartweekend. Verder is er genoeg plek om te parkeren.

De veerboot is te voet, op de fiets en zelfs met de auto te bereiken. Je kan natuurlijk ook met je eigen boot naar Texel varen.

Bij Texel is er de gelegenheid om je boot aan te meren en er te overnachten. Het wordt steeds drukker op de vaarroute naar Texel.

De haven heeft zich meerdere keren moeten uitbreiden door de toename van pleziervaart. De haven in Texel heeft nu 250 ligplaatsen en die zijn in het hoogseizoen bijna altijd vol.

Gelukkig is er nog een andere haven ter beschikking gesteld om nog meer boten op te vangen.

Texel is een hele mooie en schone haven, daar hebben ze zelf een Blauwe Vlag (een prijs) voor gewonnen.

Deze Blauwe Vlag is een internationaal milieu-merk dat jaarlijks wordt toegekend aan jachthavens en stranden. 

Deze Blauwe Vlag voor jachthavens staat voor schoon water, schone kades, goede sanitaire voorzieningen etc. Deze haven op Texel is voorzien met veel speelmogelijkheden voor kinderen en er is een lekker strand. 

Hoe Lang Is Het Varen Naar Vlieland

Er zijn meerdere mogelijkheden om naar Vlieland te gaan. Er gaan meerdere veerboten en het is natuurlijk ook bereikbaar met je eigen boot.

De veerboot vertrekt vanuit Harlingen naar Vlieland en de afvaarten worden verzorgd door rederij Doeksen. Er zijn voldoende mogelijkheden om je auto te parkeren. Zowel dichtbij de veerbootterminal als iets verderop gelegen parkeerterreinen.

Deze parkeerterreinen zijn bewaakt en die dichtbij de terminal is zelfs overdekt. De wat verder gelegen terreinen zijn op 10-15 minuten loopafstand.

Aan boord van de gewone veerboot is een klein restaurantje waar je jezelf kan bedienen. Je krijgt hier de keuze uit een veerdienst en een sneldienst.

De normale veerdienst duurt ongeveer anderhalf uur lang en de sneldienst doet er 45 minuten over.

Op de gewone veerboot mag je je fiets meenemen, op de snelboot niet. Ook mag je op de gewone veerboot eten en drinken, ook hier weer, op de snelboot niet.

Deze keuze moet je natuurlijk zelf maken. Let er wel op dat de snelboot naar Vlieland vaak via Terschelling gaat en dan duurt de overtocht ook anderhalf uur.

Het is absoluut geen straf om anderhalf uur lang op een veerboot te varen op zee. Het is een mooie tocht waar je veel vogels en misschien wel zeehonden tegen kan komen.

Beide boten varen langs een zandplaat die de Richel heet en hier liggen zeehonden vaak heerlijk in het zonnetje uit te rusten. Je kan natuurlijk ook zelf gaan varen naar Vlieland.

Je vaart dezelfde route als je veerboot. Er zijn haven beschikbaar voor passanten met ongeveer 300 plekken. Je moet wel rekening houden met de stroom als je de haven in vaart.

De ingang is redelijk klein en de stroming kan heel gemeen zijn. 

Hoe Lang Is Het Varen Naar Terschelling

De veerboot vertrekt ook vanuit Harlingen om naar Terschelling te gaan. Hier worden de afvaarten ook verzorgd door rederij Doeksen.

Parkeermogelijkheden zijn hier exact hetzelfde als hierboven beschreven. De veerboot doet er ongeveer 2 uur over om van Harlingen naar Terschelling te varen. Je mag op deze veerboot je fiets, motor, auto en hond meenemen.

De kaartjes zijn online beschikbaar en ook op locatie zelf. Wanneer je online je kaartje koopt kan je deze thuis uitprinten en in de terminal zelf scannen.

Zo hoef je niet daar in de rij te gaan staan. Online is ook nog eens goedkoper, altijd leuk!

Je kan Terschelling ook bereiken met je eigen boot. Dit is niet een simpele oversteek. Er zitten best veel diepteverschillen tijdens deze oversteek.

Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je goed in de vaargeul vaart, dus binnen de betonning. Jachthaven Terschelling heeft ongeveer 450 ligplaatsen en ook hier waait de Blauwe Vlag.

Hoe Lang Is Het Varen Naar Ameland

De veerboot die je naar Ameland brengt vertrekt uit Holwerd. Men kan hier parkeren op één van de twee parkeerterreinen. Je hebt P1, deze ligt vlakbij de terminal.

Wanneer deze vol is word je doorverwezen naar P2. Dit is verder van de terminal verwijderd, maar er rijden pendelbusjes.

De veerboot vaart elke dag 6 keer en in de zomer nog vaker en wordt verzorgd door Wagenborg Passagiersdiensten.

Het is toegestaan om op de veerboot je eigen auto mee te nemen, meld deze wel aan van te voren. De rit duurt ongeveer 50 minuten om van Holwerd naar Ameland te varen.

Er vertrekken ook sneldienst boten naar Ameland, die zullen er 20 minuten over doen.

Er is ook een watertaxi beschikbaar die de tocht in 15 minuten aflegt. Als je eenmaal op Ameland bent kun je gebruik maken van taxi’s en bussen die er rijden.

Ook is er de gelegenheid om een fiets te huren. Je kan natuurlijk ook met je eigen boot naar Ameland varen. Er is een haven voor pleziervaart die open is van 1 april tot 1 november. 

Hoe Lang Is Het Varen Naar Schiermonnikoog

De veerboot die naar Schiermonnikoog vaart vertrekt uit Lauwersoog. Ook hier is het parkeren goed geregeld. Er is een bewaakte parkeergarage en ook een bewaakt parkeerterrein.  

De rit met de veerboot zal ongeveer 45 minuten duren. De sneldienst zal er ongeveer 20 minuten over doen. Dan is er ook nog een keuze om met de watertaxi te gaan, die doet er 15 minuten over.

Er vertrekt 5 keer per dag een veerboot naar Schiermonnikoog en in de zomer zullen er extra veerboten beschikbaar zijn.  

Schiermonnikoog is een autoluw eiland en daarom mag je auto alleen mee als je een ontheffing van gemeente Schiermonnikoog hebt.

Dan heb je zelf ook de keuze om met je eigen boot te gaan varen naar Schiermonnikoog. Deze tocht is niet geschikt voor alle boten.

Heb je een boot die meer dan 1.40 meter diepgang heeft, dan wordt het afgeraden om naar Schiermonnikoog te varen. Je moet bij de tocht goed op de getijden letten.

De haven van Schiermonnikoog biedt 120 ligplaatsen aan. De haven zal op 1 april weer opengaan voor het vaarseizoen. 

Varen Op Zee

Ben je van plan om  voor het eerst op zee te gaan? Dan zijn de Waddeneilanden een goede training om mee te beginnen. Het wordt ook steeds populairder om naar de Waddeneilanden te varen.

Als je voor het eerst de zee op gaat, moet je goed voorbereid zijn. Je moet altijd het weer checken op mogelijk slecht weer.

Het is ook fijn om met iemand te varen zodat je niet alleen bent. Je moet altijd zeggen dat je de zee op gaat aan iemand, zodat mensen weten waar je bent.

Voor meer informatie over van alles waar je rekening mee moet houden als je gaat varen op zee, kan je dit artikel lezen!

Kijk goed naar de vaarroutes die je moet volgen, er zitten veel zandbanken in de zee. De zee kan heel ruw worden als het weer omslaat.

De boot die de oversteek moet maken, moet zeewaardig zijn. Er wordt heel veel informatie gegeven over de marifoon. Over bijvoorbeeld het weer, of de havens plek hebben en nog meer informatie dat belangrijk kan zijn.

Ik wens je ontzettend veel plezier toe als je de oversteek gaat maken naar deze prachtige eilanden!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen