Is Het Verplicht Je Boot Te Verzekeren


De aankoop van een boot kan een kostbare aangelegenheid zijn. Na lang sparen ben je eindelijk de trotse bezitter van een boot. Je wilt daarom natuurlijk ook je boot goed verzekeren voor het geval je schade oploopt. Maar is verzekeren eigenlijk ook verplicht?

Het is in Nederland niet wettelijk verplicht je boot te verzekeren, wel wordt het aangeraden. Ook zijn er situaties die wel een verzekering vereisen. Een jachthaven kan jou als booteigenaar hiertoe verplichten of als je mee wilt doen met wedstrijden bijvoorbeeld.

De keuze om je boot wel of niet te verzekeren ligt dus bij jou, maar los van het feit dat het verstandig is (omdat de kosten van schade behoorlijk op kan lopen), wordt het dus in sommige situaties toch vereist. Hier gaan we in dit artikel er wat dieper op in.

Is Een Bootverzekering Verplicht Binnen Nederland

Het is in Nederland niet wettelijk verplicht een verzekering voor je boot af te sluiten. Er zijn bootbezitters die dit inderdaad ook niet doen.

Toch is het wel verstandig dit wel te doen. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel boten te vinden op het water. Een aanvaring is dan ook zo gebeurd. Of schade in een sluis bijvoorbeeld. En wat dacht u van een brand die kan ontstaan?

Of wellicht word je slachtoffer van diefstal. Je zal niet de eerste zijn… Met een verzekerde boot ga je toch meer ontspannen het water op.

Er zijn op internet meer dan genoeg verzekeraars te vinden. Raadzaam is het om een aantal met elkaar te vergelijken.

Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden. De ene verzekeraar biedt een beter pakket voor snelle boten, terwijl de andere verzekeraar een beter pakket biedt voor duurdere boten.

Is Een Bootverzekering Verplicht Buiten Nederland

In sommige landen is het inderdaad wettelijk verplicht om een bootverzekering te hebben. Ik noem bijvoorbeeld Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië.

Elk land bepaalt zelf de hoogte van de vereiste WA-dekking. Je moet een internationaal verzekeringsbewijs kunnen laten zien wanneer je in deze landen gaat varen.

Dit internationale verzekeringsbewijs wordt over het algemeen in het Engels uitgegeven. Dit certificaat bewijst dat je daadwerkelijk verzekerd bent.

Er is echter een uitzondering.

Italië vereist dan wel een internationaal verzekeringsbewijs, maar hiervoor moet je het zogenaamde Italië-certificaat aanvragen.

De Italiaanse wet verplicht je om dit certificaat bij je te hebben. Dit certificaat toont aan dat je over een WA-verzekering beschikt die aan de Italiaanse eisen voldoet.

Voor alle hierboven genoemde landen waar een internationaal verzekeringsbewijs verplicht is wordt aangeraden deze op tijd aan te vragen!

Welke Bootverzekering Moet Je Kiezen

Je boot kan je alleen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekeren, maar natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om aanvullend te verzekeren.

Bij de WA verzekering worden de kosten van materiële schade en/of letselschade vergoed die jij hebt veroorzaakt bij anderen.

Stel dat jij verantwoordelijk bent voor een aanvaring met een andere boot, dan worden de kosten van schade van jouw eigen boot niet vergoed.

Als je een aanvullende verzekering zou hebben, dan zou het wel worden vergoed. Om een verzekering af te sluiten is het goed om te kijken naar een aantal zaken: hoeveel is je boot waard bijvoorbeeld, of hebt je zelf genoeg financiële middelen om eventuele schades te betalen.

Ook moet je kijken wat jouw vaargebieden zijn. Deze vaargebieden worden onderverdeeld in verschillende categorieën.

Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen de Nederlandse wateren, de Europese binnenwateren en de internationale wateren.

Verzekeraars vertellen je tot welke grenzen je mag gaan. Zo zijn er namelijk een paar gebieden waar je niet verzekerd bent mocht je daar toch ooit willen varen.  

Dit heeft te maken met bijvoorbeeld oorlog, rotsachtig gebied of piraterij. Ook binnen 10 zeemijlen uit de kust van Libië ben je niet verzekerd.

Wil je met je boot de internationale wateren bevaren, dan verplichten verzekeraars je ook om een zeewaardigheidsverklaring aan te vragen.

Dit betekent dat je boot moet voldoen aan de zeewaardigheidseisen. Zo moet je onder andere reddingsvesten bij je hebben voor elk bemanningslid, reddingsboeien, zeekaarten, reddingsvlot en meer.

Verschillende Soorten Verzekeringen Voor Boten

Zoals hierboven beschreven dekt de WA verzekering alleen de schade (zowel materieel als immaterieel) die jij aan anderen hebt toegebracht en niet de schade die je zelf hebt opgelopen.

Deze WA dekking kan je aanvullen met BASIS CASCO. Deze WA verzekering met aanvullend pakket biedt meerdere dekkingen dan alleen een WA verzekering, ook schade die je aan anderen hebt toegebracht. Dan ben je ook verzekerd voor diefstal of vandalisme.

De meest uitgebreide dekking is WA met UITGEBREID CASCO. Deze verzekering vergoedt bijna alle schade en biedt ook vergoeding bij vorstschade en lekvaren.

Je kunt in principe elke boot verzekeren met een bootverzekering. Dan bedoel ik dus zeilboten, jachten, slopen en speedboten.

Wel verschilt het per verzekeraar welke bootsoorten zij verzekeren. Let hier dus goed op bij het aanvragen van een verzekering.

Situaties Waarbij Verzekeren Wordt Vereist

In sommige situaties wordt vereist dat je boot verzekerd is. Hierbij is te denken aan een jachthaven die jou verplicht een bootverzekering af te sluiten alvorens je een ligplaats toegewezen krijgt.

Dit kan ook gelden als je bijvoorbeeld een plek voor winterstalling zoekt.

Ook als je deel wilt nemen aan bepaalde wedstrijden kan een verzekering worden verplicht door de organisatie.

Maakt Het Uit Voor De Premie Hoe Snel Mijn Boot Gaat

Het antwoord op deze vraag is ja. De maximale snelheid is zeker van invloed op de premie.

De lengte van de boot en het vermogen van de motor bepalen of je boot als een snelvarend vaartuig (lees: speedboot) wordt gezien.

Steeds meer verzekeraars stellen grenzen aan het aantal pk’s, omdat snelle boten worden gezien als risicovol.

Daardoor kan de premie aanzienlijk hoger uitvallen. Het kan dus best een uitdaging zijn om een goede verzekering voor snelvarende boten te vinden.

Ben Ik Gedekt Als Mijn Kind Vaart

Wanneer je je kind wil laten varen met jouw boot moet je op een aantal zaken letten.

Als je kind 12 jaar of ouder is mag hij/zij een open boot besturen die niet langer is dan 7 meter en die niet harder kan varen dan 13 kilometer per uur (bedenk dat dit bijvoorbeeld een rubberbootjes zijn met maximaal 3pk).

Een boot die maximaal 20 kilometer per uur haalt mag worden bestuurd door een kind die minimaal 16 jaar oud is. En wanneer je boot harder kan dan 20 kilometer per uur, dan moet je kind 18 jaar of ouder zijn en in het bezit van een vaarbewijs.

Als je je niet houdt aan bovenstaande regels, dan geldt je bootverzekering niet en is er dus geen dekking.

Tips Voor Het Beveiligen Van Je Boot Tegen Diefstal

Je verzekert onder andere je boot tegen diefstal. Bij ons zijn een paar jaar geleden twee elektrische vouwfietsen gestolen.

Deze stonden op de kant naast de boot op de steiger. Vastgemaakt met twee sloten notabene.

Onze bootverzekering dekte helaas deze diefstal niet, want de fietsen moesten OP de boot staan en ook nog vastgemaakt met een slot aan de reling.  

Helaas komt dit vaak voor, dus hieronder een aantal tips om je boot goed te beveiligen:

  • Zorg voor een goed zichtbare ligplaats, niet afgelegen plekken dus. Denk hierbij aan een ligplaats in een bewaakte jachthaven.
  • Goede verlichting van de ligplaats is zeer belangrijk en effectief om kwaadwillenden op afstand te houden.
  • Een gecertificeerd slot met een hardstenen kern van minimaal 10mm maakt het dieven bijzonder lastig.
  • Bevestig goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.
  • Zorg dat je de gordijnen sluit zodat losse spullen binnen niet zichtbaar zijn.
  • Documenteer alle gegevens van je boot en maak foto’s.
  • Je kunt een track & tracé systeem laten installeren of een alarmsysteem.

Je kunt je boot registeren via de registratiekaart pleziervaartuigen. Je boot wordt opgenomen in een database die toegankelijk is voor de politie bij diefstal.

Tips Voor Het Beveiligen Van Je Boot Tegen Brand

Tijdens je verblijf op je boot moet je er niet aan denken dat er brand ontstaat. Vluchten is niet zo makkelijk op een boot. Hieronder wat tips voor de veiligheid aan boord:

  • Voor iedereen die zich op de boot bevindt moet een reddingsvest aanwezig zijn en deze moet op een goed bereikbare plaats liggen.
  • Zorg dat iedereen goed op de hoogte is van de vluchtwegen en ook dat alle opvarenden weten hoe om te gaan met de aanwezige brandblusser.
  • Check na het tanken dat er geen diesel is gemorst op hete motoronderdelen.
  • Het motorcompartiment moet te allen tijde schoon zijn.

In geval van brand moeten allereerst alle opvarenden in veiligheid worden gebracht. Zorg altijd dat er een goedgekeurde brandblusser aan boord is en natuurlijk ben je omgeven door water, dus een emmer kan ook handig zijn!

Samenvattend: Het Stappenplan Om Een Bootverzekering Af Te Sluiten

Ten eerste moet je de gewenste dekking bepalen. WA, WA basis casco of WA uitgebreid casco. Dit is afhankelijk onder andere van het vaargebied, de waarde van de boot en de ligplaats. Deze factoren bepalen het soort gewenste dekking.

Ten tweede is het verstandig om meerdere offertes op te vragen. Dit kan heel makkelijk online. Je moet een aantal vragen beantwoorden over je boot en de gewenste dekking doorgeven en dan krijg je een premieberekening door.

Hierna heb je een paar dagen bedenktijd. Vergelijk de offertes goed, want prijzen kunnen verschillen, maar de voorwaarden ook.

Ten derde kan het lonen te kijken of je in aanmerking komt voor een korting. Verschillende verzekeraars “belonen” je als je meerdere verzekeringen bij hun afsluit.

Stel dat je je autoverzekering en je bootverzekering (of nog meer verzekeringen) bij één en dezelfde verzekeraar afsluit, kan je korting krijgen op je premie. Interessant om over na te denken, dit kan namelijk behoorlijk oplopen.

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen