Kan Je Zwemmen In De Vlietlanden?


De Vlietlanden is een van de populairdere badplaatsen in het Leidschendam/Voorburg gebied. Maar kan je hier ook over al zwemmen?

Je kan zeker zwemmen in de Vlietlanden. De Vlietlanden heeft meerdere strandjes waar je kan zwemmen, maar je kan ook midden op het meer zwemmen, mocht je aankomen met een sloep bijvoorbeeld.

Alhoewel zwemmen in de Vlietlanden meestal prima kan, zijn er toch wat dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Hierover meer in dit artikel!

Regels Omtrent Zwemmen In Die Vlietlanden

Het fijne gevoel van zwemmen op een warme zomerdag is bijna niet te verslaan. En gelukkig bied de Vlietlanden een ruim aanbod van badplaatsen en strandjes.

Met 300 hectare is de Vlietlanden een van de grootste watersportgebieden in heel Nederland! Zo zal er eigenlijk altijd wel ruimte zijn voor iedereen!

Net zoals altijd gelden er wel een aantal regels.

Zwemmen Op Het Open Water

Allereerst mag je bijvoorbeeld niet zwemmen in de buurt van de bruggen. Hier zou je het vaarverkeer kunnen verhinderen en dat is niet de bedoeling.

Dit is niet alleen hinderlijk, maar ook nog eens enorm gevaarlijk!

Vergeet ook niet dat de Vlietlanden aangesloten is aan de rivier de Vliet. Deze rivier is vaak erg druk en er zal dan ook veel verkeer van komen.

Gelukkig is er meer dan genoeg ruimte op het grote water zelf. Ga voor anker of leg de boot aan de kust!

Maar ook hier geld, houd rekening met het vaarverkeer.

Alhoewel de meeste mensen goed opletten kunnen sommige je over het hoofd zien.

Kies daarom altijd een rustige plek uit, het liefst eentje die niet in de standaard vaargeulen ligt.

Om deze te vinden kan je het beste gewoon even zelf een stukje varen. Waar varen de meeste boten? Waar is het rustig? Observeer en kies dan de rustige locaties uit!

Regels Op Het Strand

Kies je voor een plaatsje op het strand? Dan is het belangrijk om te onthouden dat je hier niet alleen bent.

Andere gasten zijn hier ook om te genieten, dus probeer daar rekening mee te houden.

Let bijvoorbeeld op dat je muziek niet te hard staat of dat je voetbal niet bij de buren beland.

Ook is de Vlietlanden een natuurgebied, dus ruim ook vooral je rotzooi op wanneer je weer weg gaat!

Verder loopt het strand heel geleidelijk af in het water, wat het erg toegankelijk maakt voor zowel jong en oud!

Let Op Blauwalg

Alhoewel de Vlietlanden meerdere anti-algensystemen heeft, is het altijd mogelijk dat er toch Blauwalg aanwezig is.

De anti-algensystemen zijn te herkennen aan grote bubbelende cirkels in het water. Deze pompen zuurstof in het water om de algen tegen te gaan.

Check vooraf altijd even snel of er wel of geen blauwalg aanwezig is. Je kan namelijk goed ziek worden van het zwemmen in blauwalg.

Wat Kan Je Verwachten Van De Vlietlanden?

De Vlietlanden is een van de populairdere badplaatsen in het gebied Leidschendam/Voorburg. Daarom kan je op een warme dag dus wel wat drukte verwachten.

Gelukkig is de Vlietlanden met 300 hectare een van de grootste watersportgebieden in heel Nederland, dus ondanks de drukte zal er bijna altijd wel ruimte zijn.

De strandjes zitten vaak redelijk vol, zeker dicht rond de snackbar en de ingang. Maar de stranden zijn redelijk lang.

Wil je een rustiger plekje? Ga dan richting de uiteinden!

Ook zijn er meerdere strandjes, dus is het ene strandje te druk, dan kan je altijd de andere strandjes proberen.

Verder is het op het water zelf meestal niet enorm druk.

Uit eigen ervaring zien we voornamelijk iedereen voor anker liggen op een van de grotere meren, maar dit wordt vaak gedaan aan de randen.

Midden op het water is er genoeg ruimte om lekker te varen of een frisse duik te nemen.

En zoals eerder gezegd, er zijn 3 meren waar je kan varen. Twee liggen tegen de strandjes aan en de ander heeft een beboste kust.

Deze 2 meren zijn gescheiden door een dun stukje land wat eigenlijk 1 groot meer in 2en splits.

Andere Activiteiten Bij De Vlietlanden

Naast het zwemmen en genieten van de zon is er op de Vlietlanden nog veel meer te doen!

Voor De Horecagenieter

Eerder hadden we benoemd dat er op de Vlietlanden een snackbar aanwezig is. En hoewel een vette hap erg lekker is op z’n tijd, je kan pas echt lekker genieten in het restaurant Waterfront.

Dit is het enige restaurant in de omgeving en heeft een uitzonderlijk mooie locatie.

Je kijkt heerlijk over het mooie meer heen en je kan er prima eten bestellen. Zelf houden we van een heerlijke fles witte wijn richitng het einde van de middag.

De zon zal dan wat lager staan en het water is rustig. In kort, de perfecte setting om heerlijk achterover te leunen en de dag langzaam af te sluiten.

Voor De Watersporter

De Vlietlanden is natuurlijk ideaal voor hen die een boot bezitten. Maar mocht je zelf geen boot hebben, dan is er op de Vlietlanden een simpele opossing, de verhuur!

Op de Vlietlanden kan je diverse verhuurservicen vinden. Zo kan je een sloepje huren, maar ook een waterfiets, kano, of sup.

Deze verhuurservicen zijn te vinden rondom het restaurant de Waterfront. Zoek simpelweg naar een van de weinige gebouwen!

Voor De Natuurgenieter

Naast genieten van de watersport is de Vlietlanden ook een groot natuurgebied. Zo kan je heerlijk wandelen om het meer heen of door de bossen.

De beste aanpak hier is om naar een TOP (Toeristisch Overstappunt) te gaan. Vanaf hier kan je een mooie wandel- of fietstocht beginnen door het Groene Hart.

De TOP Zoeterwoude ligt het dichst bij de meren van het Vlietland.

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen