Mag Je Een Boot Huren Zonder Vaarbewijs


Varen is een enorm leuke bezigheid, alleen kan een boot best prijzig zijn om te kopen. Gelukkig zijn er enorm veel plaatsen waar je een boot gewoon kan huren, maar wat zijn de regels omtrent het huren van een boot zonder vaarbewijs?

Voor het huren van een motorboten is een vaarbewijs nodig als deze langer dan 15 meter is of die sneller kan dan 20 kilometer per uur door het water kan. Wil je groter en/of sneller varen dan is Vaarbewijs 1 de basis. Hiermee mag je met een vaarbewijsplichtig schip op de rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag je in Nederland ook op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer varen. 

De meeste boten zijn echter wel te huren zonder een vaarbewijs. Wel is het belangrijk om enige kennis te hebben van de regels op het water. In dit stuk zullen we hier verder op in gaan zodat je niet onvoorbereid het water op gaat!

Boot Huren Zonder Vaarbewijs; Hoe Gaat Dat

Het huren van een boot is eenvoudig. Er zijn tegenwoordig heel veel verhuurbedrijven door heel Nederland die een grote verscheidenheid aan boten verhuren.

Wil je een boot huren voor 1 dag of voor een langere periode? Met hoeveel personen wil je varen? In welk gebied wil je varen?

Als je dit weet dan kan je online gaan zoeken en vaak vind je al snel verscheidene verhuur bedrijven. Het boeken gaat ook online. Vaak moet er een borg worden betaald voor vertrek.

Bij schepen geldt niet zoals bij auto’s dat er een verzekeringsplicht is. Dit betekent dat een verhuurder ook een schip kan verhuren dat niet verzekerd is.

Als dit onderwerp niet ter sprake komt vraag er dan toch altijd even naar. Dat kan een hoop problemen schelen mocht er toch schade worden gevaren.

Bij HISWA aangesloten verhuurbedrijven is het schip altijd goed verzekerd. In de praktijk betekent dit dat je als huurder slechts aansprakelijk bent tot het bedrag van het eigen risico.

In de meeste gevallen is dit gelijk aan de te betalen borgsom.

Is Het Verstandig Om Een Boot Te Huren Zonder Vaarbewijs

Varen is zeker net zo relaxed als autorijden. Alleen moeten wij bij het varen ook extra rekening houden met wind en stroming.

Het is dus wel zo verstandig om de eerste keer uitleg over de boot te krijgen en begrijpt hoe deze werkt.

Een korte proefvaart om aan te voelen hoe de boot vaart is dan ook een must. Speciale manoeuvres (wegvaren, afmeren, varen door en brug en sluis) zijn zaken die echt wel even geoefend moeten worden voordat je op pad gaat.

Naast deze speciale manoeuvres is het varen zelf niet erg moeilijk. Dit is dan ook goed te doen voor iemand zonder ervaring.

Het huren van een boot zonder vaarbewijs is dan ook zeker niet een slecht idee en ook zeker aan te raden.

De Voor- En Nadelen Van Het Huren Van Een Boot

Het huren van een boot heeft voor- en nadelen. Ben je nog nooit op het water geweest dan is een aantal keren een boot huren een goed idee om te kijken of je het wel zo leuk vindt als je had verwacht. En denkt de gehele bemanning daar dan ook net zo over?

Verder kan je bij verhuur je vaargebied zelf uitzoeken. Oke je moet er dan wel naar toe rijden of met het OV, maar het gaat in ieder geval veel sneller dan met de boot.

Verder is huren ook een mooie gelegenheid om uit te zoeken welke schip het best bij je past. Mocht je ooit zelf iets willen kopen dan weet je wat specifieker waar je naar op zoek moet gaan.

Verder heb je bij huur geen last van alle vaste en variabele kosten welke bij het zelf een boot bezitten aan moet denken.

Nadeel van het huren is wel dat je dit vaak vooraf moet boeken. En dan maar hopen dat het weer een beetje aardig is als je de boot hebt gehuurd.

Je moet er dan ook voor zorgen dat de boot binnen de gestelde huurperiode weer terug hebt gebracht.

Bij het huren van een sloep zal je vaak zelf voor eten en drinken (hoe hou je dit allemaal koel?) moeten zorgen.

Tegenwoordig zijn er wel steeds meer bedrijven die voor een heerlijke catering kunnen zorgen. Bij een schip waar je ook op kan slapen zal er altijd wel een inventaris aanwezig zijn om 1 of meerdere dagen op pad te gaan.

Een gaspit of een elektrische kookplaat en een koelkast zijn dan wel zo prettig. Maar ja, het blijven wel spullen die niet “eigen”zijn.

Waar Moet Je Rekening Mee Houden Als Beginnend Vaarder

Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden als (beginnend) vaarder. Er zijn tal van regels waar een ieder zich aan moet houden.

En twijfel je wie er nu voorrang heeft dan geldt de regel van goed zeemanschap.

Dit houdt in dat je op deze manier voorkomt dat levens in gevaar komen, schade wordt veroorzaakt of de scheepvaart in gevaar wordt gebracht.

De belangrijkste tip als beginnend vaarder is doe alles rustig aan en met beleid. Aanleggen lijkt heel eenvoudig voor een schipper die dit al heel vaak heel vaak heeft gedaan, het is een handigheid die je na een aantal keren oefenen ook zelf onder de knie krijgt.

Verder dient de schipper ook te weten of alle bemanningsleden kunnen zwemmen. Is dit niet het geval dan is een zwemvest op het water een must.

Tenslotte is het goed om te weten dat de boot vooruit en achteruit gaat door een schroef die ronddraait en onder water zit. Zorg ervoor dat niemand in de buurt van de schroef kan komen, dit is levensgevaarlijk.

Welke Huurboten Hebben Wel Een Vaarbewijs Nodig

Wil je groter dan 15 meter en/of sneller dan 20 kilometer per uur varen, dan is Vaarbewijs 1 de basis. Hiermee mag je met een vaarbewijsplichtig schip op de rivieren, kanalen en kleine meren varen.

Met Vaarbewijs 2 mag je in Nederland ook op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer varen.

Om meer te weten te komen over de lengtes en snelheden die zijn gekoppeld aan de soorten vaarbewijzen, kan je dit stukje van ons lezen!

Verder bestaat er ook nog iets als een ICC. Een ICC is een Internationaal Certificaat van Competentie. Het is een vertaling van het Vaarbewijs in het Engels.

Ieder land heeft zo zijn eigen voorwaarden om voor verhuur in aanmerking te komen. Hier kan je vinden aan welke voorwaarden je moet voldoen voor het huren van een boot in Europa.

Mocht je nou geïnteresseerd zijn in boten waar je wel een vaarbewijs bij nodig hebt, dan kan het handig zijn om deze te gaan halen.

Het halen van een vaarbewijs is eigenlijk net zoals het halen van een rijbewijs. Om je hier extra goed op voor te bereiden is het handig om dit theorieboekje aan te schaffen op Bol.com. Deze heeft on goed geholpen om het vaarbewijs te behalen!

In Het Kort

Het huren van een boot is een enorm goede optie om te kijken of je het varen nou echt zo leuk vindt. Ook is het een makkelijke optie om goed bij jezelf te ontdekken wat voor soort boot je nou echt heel leuk vindt.

Het huren van een boot is, ook zonder vaarbewijs, gewoon toegestaan. Er zitten echter wel enkele regels aan. Zo mag je zonder vaarbewijs niet een boot huren die langer dan 15 meter is of sneller kan dan 20km/h.

Toch blijven er heel veel verschillende soorten boten over die je wel gewoon mag huren zonder vaarbewijs. Zorg er echter wel voor dat je vooraf de lastigere manoeuvres een beetje kan oefenen, zou voorkom je schade en potentieël gevaar.

Verder is het huren van een boot enorm aan te raden. Je kan lekker genieten op het water en er een leuke trip van maken, dat terwijl je zelf niet eens een boot hebt!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen