Varen in Rotterdam; De Maas, Havens En Meer


Varen langs de indrukwekkende skyline van Rotterdam, over de Nieuwe Maas en de Erasmusbrug onderdoor, wellicht nog langs een cruiseboot, er is genoeg te zien en te beleven! Wat dacht je de watertaxi’s of de RIB boten die je voorbij crossen? Rotterdam heeft een grote aantrekkingskracht op watersporters.

Rotterdam kan je prima bezoeken vanaf het water. De Nieuwe Maas voert je langs verscheidene bezienswaardigheden en natuurlijk moet een uitstap naar het havengebied ook niet ontbreken.

Hoe Is Het Varen In Rotterdam

Varen in Rotterdam is een zeer leuke bezigheid. Er is heel veel te zien en veel te doen, maar enige voorzichtigheid is ook geboden.

De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa waar het heel boeiend en interessant is om te varen.

Maar het is hier ook heel druk op het water, denk aan de zee- en binnenvaart die hier volop aanwezig is.

Dit zijn grote schepen die ook nog eens veel sneller varen dan een plezierjacht en ze veroorzaken zuiging, iets om rekening mee te houden.

Zorg voor goede vaarkaarten en hou er ook rekening mee dat de Rotterdamse haven eb en vloed kent.

Ook afstemmen op het juiste marifoonkanaal is natuurlijk een vereiste, maar dat spreekt voor zich. Houd altijd stuurboord!

Varen In En Om Rotterdam

Het varen in Rotterdam kent verschillende typen vaargebieden. Zoals ik hierboven al beschreef, de zeer drukke en bedrijvige haven, maar zo heb je ook het prachtige natuurgebied de Rottemeren of varen langs de Oude Haven.

Rotterdam bereik je meestal via de Nieuwe Maas. Deze route neemt je mee langs vele bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug, kop van Zuid en de Euromast, dwars door de stad.

Als je hier begint met je rondje vaar je de Nieuwe Maas af naar de Parksluizen. Hier vind je ook de Euromast, die kan je niet missen.

Bij de Parksluizen verlaat je het grote water en vaar je de stad in. Eerste stop is Delfshaven, een oud stukje Rotterdam.

Als je hier door vaart kom je langs de Van Nelle fabriek en daarna langs diergaarde Blijdorp. Dan verder naar de Bergse plassen.

Hier pak je de Rotte richting de Rottemeren. Een prachtig natuurgebied waar je de stad achter je laat. Vervolgens vaar je richting de Hollandse IJssel (je passeert wel de Hennipsloot, kijk voor actuele diepgang, deze is namelijk niet veel) terug richting Rotterdam.

Of wat dacht je van de Kralingse Plas ontdekken? Dit is één van de laatste veenplassen die is overgebleven en is heel diep.

Wanneer je op deze plas vaart zie je in de verte de skyline van Rotterdam. De Kralingse Plas heeft een zwemvijver waar je gebruik van kunt maken.

Jachthavens Van Rotterdam

Rotterdam kent verscheidene jachthavens. Ik zal hieronder een aantal jachthavens uitlichten:

  • City Marina Rotterdam: deze mooie haven ligt in de Entrepothaven en de Binnenhaven op de Kop van Zuid en heeft ligplaatsen voor boten van 5 tot 50 meter lang. Vlakbij vind je hier de Erasmusbrug, Hotel New York, de cruiseterminal en het Luxor theater. Ideale ligging dus en ook openbaar vervoermogelijkheden ten overvloede hier. De haven is bewaakt en alle ligplaatsen zijn voorzien van elektra en water punt op korte afstand. De haven is omgeven door gezellige restaurants en terrassen, echt een aanrader, wij kunnen het weten!
  • Watersportvereniging IJsselmonde: ook hier hebben wij al een aantal keer gelegen tot ons groot plezier. Het is een keurige haven die erg gemakkelijk te bereiken is vanaf de Nieuwe Maas. Wij deden deze haven vaak aan komend vanaf de Hollandse IJssel op weg naar Dordrecht en Gorinchem. De ligplaatsen zijn hier ook voorzien van water en elektra en er is gratis WIFI. Naast toiletten en douches kan je hier ook een wasje draaien of een hapje eten in het clubhuis.
  • Jachthaven De Rotterdamsche Admiraliteit: deze jachthaven is perfect gelegen in het centrum van Rotterdam en is geschikt voor boten tot wel 50 meter. De haven wordt bewaakt en is voorzien van water en walstroom. In de nabije omgeving vind je genoeg horeca gelegenheden. Kortom, een mooie uitvalsbasis om de stad te verkennen!
  • Watersportvereniging Blijdorp: erg leuk om hier te overnachten als je van plan bent om naar diergaarde Blijdorp te gaan. De diergaarde ligt tegenover de jachthaven. Ook erg makkelijk is het om van hier uit via de Parksluizen de Maas op te gaan of via Overschie naar Delft, Voorburg en Leidschendam. Hier ook water en walstroom en douchemogelijkheden.

Een Boot Huren In Rotterdam

Er zijn verschillende mogelijkheden om een boot te huren in Rotterdam. Zo kan je kiezen voor een partyboot waar je aan boord gaat van een boot met schipper.

Er zijn verschillende thema’s zoals een feestboot, een BBQ-boot of een borrelboot om er maar een paar te noemen. Genoeg verhuurbedrijven zijn te vinden op internet.

Ook erg leuk is zelf een boot huren. Bijvoorbeeld een elektrische sloep is erg in trek. Je hebt geen vaarbewijs nodig en je kan met 12 personen op de boot.

Je kan dit ook aanvullende met verschillende catering arrangementen, zoals een picknickbox bijvoorbeeld.

Verder is het een leuke optie om een loungeboot te huren. Dit kan onder andere bij de Zevenhuizerplas net boven Rotterdam. Op deze plas mag je niet met een motorboot komen, dus je kan je voorstellen dat het rustig varen is, wel zo fijn!

Een loungeboot is makkelijk te besturen en ervaring is niet nodig. Je hebt hier geen vaarbewijs voor nodig omdat de boot korter is dan 15 meter en niet sneller kan dan 20 kilometer per uur (Je kan in dit artikel meer lezen over welke boten je wel en niet mag besturen zonder vaarbewijs!).

De loungeboot heeft een elektro motor waardoor hij heel stil is.  Op de Rottemeren is het wel toegestaan om met een motorboot te varen, dus hier zou je bijvoorbeeld gezellig een sloep kunnen huren.

En dan natuurlijk de RIB! Hoe gaaf is het om met hoge snelheid over de Nieuwe Maas langs de skyline van Rotterdam te varen met een powerboat-RIB.

Deze zijn te huur met schipper, maar het is mogelijk om zelf even achter het stuur plaats te nemen.  Bij de ene RIB kunnen er 5 tot 8 personen mee, bij de andere RIB wel 12 personen. Even op internet kijken dus welke het meest geschikt is voor jouw gezelschap.

Wat ook heel leuk is om te doen is een tochtje met Spido. Spido verzorgt onder andere rondvaarten door de haven of de Tweede Maasvlakte.

Ook vaar je langs de SS Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Ze hebben trouwens ook arrangementen waarbij een rondvaart door de haven wordt gecombineerd met een bezoek aan de Euromast en de SS Rotterdam.

Dan heb je ook nog de splashtours Rotterdam. Je rijdt met een bus door Rotterdam langs mooie en bijzondere plekken.

Maar dan….de bus rijdt zo de Maas in met een spectaculaire duik en dan blijkt de bus opeens een boot te zijn. Ooit zelf gedaan en ik kan niet anders zeggen dat dit een hele leuke tour is!

Cruiseboot In Rotterdam

Met enige regelmaat tref je cruiseschip aan bij de cruiseterminal in Rotterdam. Elke week hoor je in de verte de scheepshoorn van een cruiseboot die de komst al ver van te voren aankondigt.

Het is een spectaculair gezicht hoe zo’n kolossaal schip aan komt varen en een plek aan de kade inneemt. De cruiseterminal bevindt zich aan de Wilhelminakade, dichtbij de Erasmusbrug. Een centrale locatie dus voor alle passagiers die de stad willen ontdekken.

Er zijn verscheidene rederijen die Rotterdam aandoen. Op internet vind je een schema met aankomsttijden van cruiseboten.

Erg bekend is natuurlijk de SS Rotterdam, een cruiseschip van de Holland Amerika Lijn die ligt aangemeerd op Katendrecht. Dit schip is 228 meter lang, 28 meter breed en 51 meter hoog.

Dit schip ging in de jaren vijftig de Atlantische Oceaan over op weg naar Amerika (de nieuwe wereld). De Holland Amerika Lijn stelt hoge eisen aan de zeewaardigheid van het schip, want de overtocht op zee kan heel ruw zijn.

Ook aan het interieur wordt veel aandacht besteed. Bekende architecten en kunstenaars worden ingehuurd voor de scheepsinrichting.

Op 13 september 1958 wordt de SS Rotterdam gedoopt door Koningin Juliana.  Het schip is dan half afgebouwd.

Een jaar later, op 3 september 1959 is de bouw voltooid en is het schip klaar voor haar eerste reis. De reis gaat naar New York. Kroonprinses Beatrix is één van de twaalfhonderd passagiers die inschepen. In New York wordt het schip feestelijk onthaald.

In de jaren zeventig gaan er steeds meer mensen met het vliegtuig naar New York. Het is sneller en dit zorgde ervoor dat de tochten naar New York over zee eindigden.

Toch was het de directeur De Monchy die bepaalde dat de SS Rotterdam toch in de vaart bleef. In de jaren negentig was het dan toch gedaan met de SS Rotterdam.

De Holland Amerika Lijn kwam in handen van Carnival Cruise Line, een bijzonder grote rederij uit Amerika.

Het schip voldeed niet meer aan de veiligheidseisen en Carnival wilde liever hun geld steken in moderne cruiseschepen dan in een renovatie.

De Holland Amerika Lijn kreeg een bod van Premier Cruises en veranderde de naam van SS Rotterdam in SS Rembrandt. Het schip werd ingezet in Europa, maar in 2000 ging Premier Cruises failliet. Het schip ging aan de ketting in Freeport (Bahama’s).

Toen kwam stichting behoud stoomschip Rotterdam in actie. Zij probeerden het schip weer terug te krijgen naar Rotterdam, daar waar ze thuishoort.

Dit lukt en het schip krijgt een definitieve plaats aan de Maashaven op de kop van Katendrecht. Holland Amerika Lijn stemde in naamsverandering toe en zo kreeg het schip weer haar oude naam, de SS Rotterdam.

In 2013 kreeg het schip een functie als hotel, vlakbij hotel New York dat diende als hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn.

Tevens is het mogelijk om te dineren op het schip en er worden ook rondleidingen gegeven. De watertaxi van Rotterdam doet ook het schip aan en ook de waterbus heeft een goede verbinding.

Tegenwoordig zijn er tal van evenementen te boeken op het schip, te denken aan een escaperoom of als trouwlocatie.

De Maas

De rivier de Maas loopt van Frankrijk door België naar Nederland. Het is een 950 kilometer lange rivier die in Nederland langs Den Bosch stroomt en dan de Noordzee bereikt via de Bergsche Maas, Amer en het Hollands Diep.

Ik hoor je nu denken, hè, maar Rotterdam ligt niet op deze route, maar Rotterdam ligt toch wel aan de Maas?

Inderdaad loopt de Maas niet door Rotterdam, maar wel de Nieuwe Maas. Vandaar ook de benaming Maasstad, alleen betreft het dus de Nieuwe Maas.

Deze twee rivieren hebben dus niets met elkaar te maken. Wel heeft de Nieuwe Maas te maken met de Rijn, om het nog verwarrender te maken. Maar ik zal het je uitleggen.

De Nieuwe Maas komt voort uit de Lek en de Noord en deze komen samen bij Ridderkerk. En deze komen weer voort uit de Nederrijn en de Nederrijn is het Nederlandse gedeelte van de Rijn.

In Rotterdam vind je verschillende verwijzingen naar de Rijn, denk aan de Rijnhaven of Rijnmond. Maar we zijn er nog niet, want waar komen de verwijzingen naar de IJssel dan vandaan?

Zoals IJsselmonde bijvoorbeeld? Vlakbij Rotterdam liggen een aantal plaatsen aan de Hollandse IJssel zoals Krimpen aan de IJssel of Capelle aan de IJssel.

De Hollandse IJssel begint in Nieuwegein en eindigt in de Nieuwe Maas.

Bezienswaardigheden In Rotterdam

Rotterdam heeft aardig wat bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn. Ik heb hierboven al geschreven over de SS Rotterdam, maar het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn, hotel New York, is meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Het is gelegen op de kop van Zuid, gebouwd in 1901 en in 1993 geopend als hotel met restaurant. Wanneer in 1971 de luchtvaart mensen sneller naar New York brengt wordt de dienstregeling beëindigd.

De Holland Amerika Lijn vestigt zich in Seattle en in 1984 wordt het gebouw verkocht aan een projectontwikkelaar.

In 1988 zien krakers hun kans schoon en nemen het gebouw in hun bezit. Hierop besloot de gemeente Rotterdam een jaar later om het gebouw over te kopen voor 26 miljoen gulden.

In 1993 werd het hotel officieel gedoopt en werd tevens de watertaxi opgericht  om beter bereikbaar te zijn voor het publiek. Later werd het hotel overgenomen door WestCord hotels.

Onze nationale trots, KLM, brengt Delfts Blauwe huisjes uit en in 2016 werd hotel New York verkozen tot hun 97 ste KLM-huisje.

De Erasmusbrug is niet te missen. Deze 802 meter lange brug over de Nieuwe Maas die noord met zuid met elkaar verbindt is het icoon van de stad Rotterdam.

De bijnaam van de brug is “de zwaan” en de brug is vernoemd naar de Nederlandse priester en humanist Erasmus, ontworpen door Ben van Berkel.

De bouw van de brug kostte 165,6 miljoen gulden. Vele evenementen worden gehouden bij de Erasmusbrug, bijvoorbeeld de Wereldhaven dagen of de marathon van Rotterdam.

Dan hebben we nog de Euromast. Deze 185 meter hoge mast is gebouwd in 1960 ter gelegenheid van de Floriade door architect Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren.

Bezoekers kunnen met een lift in 30 seconden naar het uitkijkplatform en de Brasserie op 100 meter hoogte en daarna brengt een glazen lift, de Euroscoop, van het Euroscoopdek (op 112 meter hoogte) je naar het hoogste punt op 185 meter.

De lift draait op zijn tocht langzaam rond, waarbij een optimale view wordt gegeven.

In de eerste instantie was de Euromast 100 meter hoog, maar werd in 1970 uitgebreid met de Space Tower en toen werd er een hoogte bereikt van 185 meter.

Toen kreeg de toren de stempel “hoogste uitkijktoren van Nederland”.

Voor de durfals onder ons is het mogelijk om vanaf de toren te kunnen abseilen. Onder leiding van professionele begeleiders is het mogelijk om dit te boeken.

Verder kan je hier gebruik maken van het restaurant, maar overnachten behoort ook tot de mogelijkheden. Ook de Euromast is bereikbaar met de watertaxi.

Voor de shopaholics onder ons moeten we zeker schrijven over de “koopgoot”. Dit is een verdiepte winkelpanden die dwars onder de Coolsingel doorloopt.

De Beurstraverse verbindt de Lijnbaan en de Hoogstraat, twee belangrijke winkelstraten via metrostation Beursplein. Het is een groot en bekend winkelcentrum van Rotterdam.

Zoals je hebt kunnen lezen is Rotterdam absoluut een stad om te ontdekken vanaf het water. Het heeft veel te bieden, vele bezienswaardigheden, restaurants en theaters.

Het is een bruisende stad waar altijd wat te beleven valt en ik kan Rotterdam ten zeerste aanbevelen! Veel plezier!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen