Boot Verhuren – Is Daar Een Vergunning Voor Nodig?


Het aanschaffen van een boot kan best een hoop kosten. Daarom is het niet raar om na te denken over mogelijkheden om wat terug te verdienen. De boot verhuren, bijvoorbeeld. Maar heb je daar een vergunning voor nodig?

Voor het professioneel verhuren van een boot heb je een exploitatievergunning nodig. Deze vergunning geeft het recht om geld te verdienen aan de verhuur van je boot. Deze vergunning is niet nodig voor het persoonlijk verhuren van dezelfde boot.

De regels omtrent het verhuren van een boot zijn soms wat onduidelijk. Wil je zakelijk verhuren? Dan is er een vergunning nodig. Maar privé mag je dezelfde boot wel verhuren zonder vergunning…

In dit artikel zullen we de nuances uitleggen zodat je precies weet wat wel en niet mag!

Heb Je Een Vergunning Nodig Om Een Boot Te Verhuren?

Het antwoord op deze vraag hangt er eigenlijk vanaf hoe serieus je wil zijn met het verhuren van je boot.

Ben je van plan een bedrijf op te zetten waar je een of meerdere boten verhuurt? In dat geval zal je een vergunning nodig hebben.

Deze vergunning heet de exploitatievergunning en het is eigenlijk een papiertje met ‘toestemming’ van de overheid om de boten te mogen verhuren.

Om zo’n exploitatievergunning te bemachtigen moet je voldoen aan enkele eisen. Deze kan je gemakkelijk vinden op de site van de overheid. Zo kan je meteen per gemeente zien wat de vereisten zijn.

Overigens kost zo’n vergunning ook nog wat: zo’n 1200 euro.

Maar als de vergunning dan binnen is, mag je ook voluit boten verhuren.

Het voordeel aan het verhuren met een vergunning is dat alle boot-gerelateerde kosten afgeschreven kunnen worden. Je bent nu immers een verhuurbedrijf en daar mag je best het meeste uit halen.

En om nog een voordeel te benoemen; nu je dan een officieel botenverhuurbedrijf bent, mag je aanstaande boten ook zakelijk aanschaffen. Zo kan je de aankoopprijs aftrekken van de winst en betaal je feitelijk minder belasting.

Echter is het opzetten van een bedrijf ook best weer een gedoe.

Vele mensen willen het liefst af en toe de boot verhuren. En gelukkig is ook dat mogelijk.

Voor het af en toe verhuren van je boot aan buren of kennissen is de exploitatievergunning gelukkig niet nodig.

Ten eerste is dat omdat het bijna onmogelijk is om te controleren. Maar aangezien de boot af en toe wordt verhuurt zal dit ook niet worden gezien als de bezigheid van een bedrijf.

Zo val je eigenlijk in het mandje ‘particulier’ en is de vergunning niet nodig.

Grappig weetje: De gemiddelde boot ligt 93% van het jaar stil op het water, ongebruikt.

De Verzekering Moet Verhuur Van De Boot Toestaan

Alhoewel je je boot gewoon mag verhuren als particulier, is het wel belangrijk om even je verzekering na te gaan.

Officieel is het verzekeren van je boot niet verplicht, maar de meeste eigenaren kiezen er voor om het toch wel te doen.

Als je dan dus een verzekering hebt afgesloten, lees even na of het verhuren van de boot toegestaan is. Vaak wordt het verhuren niet gedekt en zal je hier een aparte verzekering voor afsluiten.

Dit kan gemakkelijk geregeld worden door je huidige verzekeraar een bericht te sturen. De verzekering kan van belang zijn in geval van schade.

Maar dit geldt natuurlijk ook andersom. De huurder kan schade ondervinden tijdens het huren. Dit kan bijvoorbeeld als er iets op de boot defect is.

Zorg er dus voor dat de boot goed onderhouden is en dat alles werkt naar behoren. Ook is een korte uitleg over hoe de boot en haar apparatuur werkt van belang. Zo weet je in ieder geval dat de fout niet bij jou of de boot ligt.

Hoeveel BTW Op Botenverhuur?

Bij de verhuur van een boot moet je 9% btw rekenen. Dit moet echter alleen als de boot puur voor de verhuur is aangeschaft.

In andere woorden, verhuur je en ben je in bezit van een exploitatievergunning, dan moet je 9% btw rekenen.

Deze 9% moet je daarna wel weer afstaan, helaas. Maar het rekenen van btw kent ook zijn voordelen.

Zo mag je:

  • De btw van de aanschaf van de boot terugvragen.
  • De btw op bootgerelateerde kosten (onderhoud terugvragen.

Reken je btw? Dan moet je je er wel van bewust zijn dat de boot absoluut niet voor privé doeleinden gebruikt mag worden. De fiscus is hier erg streng op.

Wel zou je slechts een gedeelte van de btw kunnen aftrekken. Je zou kunnen uitrekenen naar rato van privé gebruik.

Kan Je Een Boot Zakelijk Kopen?

Het zakelijk aanschaffen van een boot kan alleen wanneer deze boot ook echt voor zakelijke doeleinden gebruikt gaat worden.

Je kan hierbij denken aan de verhuur van de boot of de boot gebruiken voor reclame-doeleinden.

Maar zelfs dan kan de fiscus erg moeilijk doen hierover. Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven, precies over deze vraag. Je kan het volledige artikel over het zakelijk aanschaffen van een boot hier vinden!

Over het algemeen kan je prima een boot zakelijk kopen wanneer je een verhuurbedrijf hebt, aangezien het bedrijf niet vooruit komt als er geen boten zijn om te verhuren.

Ook brengt het zakelijk aanschaffen van een boot een hoop voordelen met zich mee:

  • Je kan de btw van de boot en het onderhoud verrekenen.
  • Je kan de waarde van de boot verrekenen tegen je winst.
  • Zakelijk heb je vaak een groter budget.

Wat Heb Je Allemaal Nodig Om Een Boot Te Verhuren?

Het verhuren van je boot is een relatief makkelijk proces. Tenminste, als alles goed gaat. En laten we wel wezen, dat is niet vaak het geval.

Daarom hebben we hier een checklist gemaakt van zaken waar je zeker rekening mee moet houden wanneer je je boot gaat verhuren. Deze checklist is zowel voor particulier verhuren als zakelijk verhuren.

  • Stel een contract op. Met het opstellen van een contract is er geen mysterie wie er wel of niet verantwoordelijk is.
  • Maak een lijst van je inventaris. Sommige huurders zijn erg grijpgraag. Maak een lijstje van je inventaris zodat je altijd kan checken of alles er nog is!
  • Zorg voor de meest recente papieren aan boord. Spreekt voor zich!
  • Zorg dat de boot goed is onderhouden. De huurders kunnen schade opbrengen aan de boot, maar een slecht onderhouden boot kan dat ook aan de huurders. Zorg ervoor dat de boot in goede staat is!
  • Zorg voor de juiste verzekering. Verhuur van je boot valt vaak niet onder je standaard verzekering. Sluit er zelf eentje af zodat je weet dat je altijd goed gedekt bent!
  • Zorg voor een goede handleiding. Boten hebben niet zoals huizen permanente aansluiting aan water en elektra. Zorg dat de huurder weet hoe de boot werkt en dat hij/zij altijd kan terugvallen op een handleiding.
  • Zorg ervoor dat de huurder weet wat hij/zij moet doen in geval van nood. Ook dit spreekt voor zich, maar zorg ervoor dat de huurder niet in paniek midden op het water zit met nood, zonder ook maar enig idee te hebben van de volgende stappen.

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen