Wanneer je aan het varen bent is het laatste wat je wil dat de boot omslaat. Gelukkig komt dit niet vaak voor, maar het is wel mogelijk. Maar hoe kan een sloep eigenlijk omslaan?
Een sloep kan omslaan. Dit gebeurt echter vrijwel nooit. Alleen met erg slechte weersomstandigheden of een grote malfunctie zal een sloep ook daadwerkelijk omslaan.
Ook al gebeurt het vrijwel nooit, de kans dat je sloep omslaat is aanwezig, hoe klein die ook is. In dit artikel gaan we wat dieper in op hoe een sloep nou om kan slaan en wat je dan zou moeten doen. Zo ben je overal op voorbereid en zal niets je verrassen!
Hoe Kan Een Sloep Omslaan
Elke boot is gemaakt om te kunnen blijven drijven. Toch komt het wel eens voor dat een boot zinkt of zelfs omslaat.
Het omslaan van een boot komt vaker voor bij kleinere boten, zoals een sloep of rubberbootje, maar zelfs bij deze kleinere boten is het erg zeldzaam.
Maar zeldzaam betekent niet dat het niet voorkomt. Maar hoe kan een sloep nou omslaan?
De meest voorkomende en eigenlijk de enige manier waardoor een sloep om kan slaan is ruig water. Wanneer er enorm hoge golven zijn, dan zou het zomaar kunnen dat de sloep omslaat.
Op normale water zul je zulke golven echter niet tegenkomen. Op zee zou dit natuurlijk wel kunnen, maar meestal is een sloep niet de boot waar je de zee mee op gaat.
Een sloep is namelijk niet zo zeewaardig als een groot schip. Mocht je meer willen lezen over wanneer een schip wel of niet zeewaardig is, dan kan je dit artikel die ik hier heb geschreven lezen!
Verder zou een sloep om kunnen slaan wanneer er een defect is in de boot zelf. Zo zou de boot bijvoorbeeld lek kunnen zijn, waardoor het kan zinken.
Maar echt omslaan zal niet snel gebeuren. Mocht je meer willen lezen over hoe boten zinken, dan kan je dit artikel die ik hier heb geschreven lezen!
Natuurlijk kan je altijd een sloep proberen te laten zinken door bijvoorbeeld al het gewicht aan 1 kant te zetten, maar zelfs dan zal de sloep waarschijnlijk alleen erg scheef staan en niet daadwerkelijk omslaan.
Zo zie je dat er maar weinig manieren zijn waardoor een sloep om kan slaan. Gelukkig maar, want het omslaan van je boot is wel het laatste wat je wil!
Wat Moet Je Doen Als Je Sloep Omslaat
Over het algemeen is het enorm zeldzaam dat een sloep om kan slaan. Boten zijn namelijk gemaakt om te blijven drijven, zelfs in ruig water.
Mocht het toch voorkomen, is het wel handig om te weten wat je moet doen. De eerste stap is natuurlijk heb bij je hebben van een reddingsvest, maar dat spreekt voor zich.
Allereerst is het belangrijk om te checken of iedereen veilig is. Bij het omslaan kan je bijvoorbeeld je hoofd stoten of je ergens anders aan verwonden. Check daarom eerst of iedereen oke is.
Daarna is het wel zo handig om hulp te zoeken. Mocht je nog je mobiel hebben kan je mensen bellen voor hulp, maar vaak zal er wel een andere boot inde buurt zijn. Je kan er dan ook wel van uit gaan dat die je te hulp komt schieten.
Mocht er geen hulp in de buurt zijn, dan is het belangrijk om te kijken of je ergens aan land kan. Je wil natuurlijk niet onderkoeld raken.
Ben je nou aan het varen in de zomer, dan zal dit niet snel een probleem zijn, maar bij lagere temperaturen kan onderkoeling erg gevaarlijk zijn.
Het KNRM heeft de tijd dat je in het water kan zijn bij bepaalde temperaturen goed uitgelicht:
Watertemperatuur | Wetsuit | Gekleed | Zwemkleding |
0° C | 15 minuten | 9 minuten | 2 minuten |
5° C | 3 uur | 1 uur | 30 minuten |
10° C | 9 uur | 3 uur | 1 uur |
15° C | 12 uur | 5 uur | 2 uur |
20° C | 15 uur | 8 uur | 4 uur |
De Invloed Van Het Weer Op Het Omslaan Van Een Sloep
De grootste factor bij het omslaan van een sloep is ruig water. En ruig water is vaak een gevolg van slecht weer.
Slecht weer is op zich al geen pretje, maar op het water is het vaak nog wat minder leuk. Het water word ruiger en de golven worden groter.
Er kan ook onweer aanwezig zijn, wat het nog minder aangenaam maakt. Wil je meer lezen over onweer op het water en de gevolgen hiervan, dan kan je dit artikel die ik hier heb geschreven lezen!
De grotere golven als gevolg van slecht weer zouden van invloed kunnen zijn op het omslaan van een sloep. Om de sloep ook echt om te laten slaan moeten de golven wel enorm hoog zijn.
In rivieren of zelfs meren zal je dit niet tegenkomen, maar op zee kan dat wel. Gelukkig zal je niet vaak op zee zijn met een sloep.
De invloed van mooi weer op een sloep is veel leuker. Een mooie, warme dag is de perfecte dag om het water op te gaan en wat is er nou makkelijker dan een stukje varen met de sloep!
Is Het Aantal Personen Van Invloed
Een andere factor waar misschien aan gedacht zou kunnen worden bij het omslaan is het aantal personen in de sloep.
De meeste sloepen kunnen vaak wel 10 of meer mensen aan, dus ook dit zal voor weinig problemen zorgen.
Met teveel mensen is de kans op zinken groter dan de kans op omslaan. Zelfs als alle mensen aan 1 kant van de sloep gaan staan, om zo het evenwicht uit balans te gooien, zal de sloep niet om gaan slaan.
Waarom Er Maar Een Kleine Kans Is Dat Je Sloep Ooit Om Zal Slaan
De tips hierboven zijn altijd handig om te onthouden. Mocht je onverhoopt omslaan met je sloep, dan ben je in ieder geval voorbereid. Toch kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je niet zal omslaan met je sloep.
Een sloep is namelijk een kleinere boot die laag op het water ligt. Het is breder dan het hoog is, wat het meteen al erg lastig maakt om om te slaan.
Het is een beetje hetzelfde idee dat een bord op tafel niet omslaat wanneer je het een zetje geeft, maar een glas dat wel zou doen.
Verder zijn boten gemaakt met drijfvermogen. Ze zijn gebouwd om boven water te blijven, en dit gebeurt dan ook wel.
En als de boot netjes in balans wordt gehouden (niet teveel gewicht aan 1 kant), dan zal de boot ook gewoon plat op het water liggen.
In Het Kort
Het omslaan van een sloep is een zeldzaam fenomeen. Het is eigenlijk niet echt iets waar je je zorgen om hoeft te maken.
De meeste omstandigheden waar een sloep om zou kunnen slaan zijn niet omstandigheden waar je je in zal bevinden.
Zo zal je niet in je sloep de zee of oceaan op varen en daarmee zijn eigenlijk alle gevaren al vermeden.
Wel is het handig om te weten wat je moet doen, mocht het onverhoopt toch gebeuren. Zorg daarom dat je wel de basis-handelingen weet en zo ga je voorbereid het water op!