Kan Je Zwemmen In De Biesbosch


Vanwege de prachtige natuur is de Biesbosch een zeer populaire plek om zowel te varen als zwemmen. Wanneer je er dan met je boot ligt, is er niets fijner dan een frisse duik, maar mag je eigenlijk wel zwemmen in de Biesbosch?

In de Biesbosch is het zeker toegestaan om te zwemmen. De waterkwaliteit is in vrijwel elk badstrand goed. De Biesbosch is een recreatiegebied waar verscheidene activiteiten gedaan kunnen worden, waaronder zwemmen. 

De Biesbosch blijft echter wel een Nationaal Park. Wees daarom ook fatsoenlijk en ga lekker recreëren bij de daarvoor aangewezen plaatsen. Hier ben je verzekerd van plezier en kom je ook geen verassingen tegen!

Regels Omtrent Zwemmen In De Biesbosch

Over het algemeen gelden er weinig regels omtrent het zwemmen in de Biesbosch. Zwemmen zou eigenlijk overal mogen.

Echter is de Biesbosch wel een groot Nationaal Park.

Je zal vele badstranden kunnen vinden, maar er zijn ook ongelooflijk veel wateren die meer in de natuur liggen.

De badstranden zullen altijd wel een goede plaats zijn om te zwemmen, maar de meer natuurlijke wateren kunnen nog wat verschillen.

De Biesbosch is niet overal even diep. Er zullen vele stukken water zijn waar je met gemak kan staan.

Hierdoor is ook niet ieder gebied even makkelijk te bereiken met de boot, tenzij je natuurlijk een speedbootje hebt.

Als je met een speedbootje gaat varen in de Biesbosch, dan is het overigens wel verstandig om je snelheid een beetje te matigen.

Het zwemmen in de ondiepere wateren is verder wel erg leuk. Je zal constant de bodem voelen, dus bepaal voor jezelf even hoe fijn je dat vindt, maar het belangrijkste om te onthouden is dat je niet zomaar gaat duiken van hogere afstanden.

Ook bommetjes of andere sprongen, hoe leuk ze ook zijn, kunnen gevaarlijk zijn in het ondiepe water.

Waar het wel altijd goed is om te zwemmen zijn de verscheidene zwemplekken en badstranden. Check hier vooraf altijd eventjes of het water veilig is (denk hierbij aan blauwalgen!).

Als dat dan het geval is, wat het bijna altijd wel is, dan kan je hier heerlijk zwemmen en genieten. Hieronder gaan we een paar van de badstranden bespreken!

Aakvlaai

De Aakvlaai is een groot watersportgebied, gelegen in het zuid-oosten van de Biesbosch.

Dit gebied is in de eerste instantie tot leven gekomen vanwege het verdwijnen van andere watersportgebieden in de Biesbosch, maar momenteel is het bijna een mini-park van zichzelf.

De vele waterwegen in de Aakvlaai zorgen voor vele verschillende soorten zwemgebieden. Zo zijn er wat smallere riviertjes, maar ook grotere plassen water.

De oevers bestaan voornamelijk uit zand, wat voor een fijne genietplek zorgt.

Naast de vele zandstrandjes zijn er ook verscheidene aanlegplaatsen voor boten aanwezig. Met de boot mag je hier ook overnachten, zolang je dat aan boord van het schip doet.

Om nog maar eens verder te gaan is barbecuen ook toegestaan, wat de Aakvlaai een enorm fijne plek maakt voor watersporters en natuurgenieters.

Hebbende over de natuur, in de Aaklvaai kan je ook je ogen uitkijken. Niet alleen zijn er talloze boom- en plantsoorten te bekennen, maar ook bevers, herten en hazen zijn hier gespot.

Al met al is de Aakvlaai niet alleen super om te zwemmen, maar ook om een dagje door te brengen.

Zo kan je de barbecue aansteken terwijl de kinderen nog aan het zwemmen zijn en zorg je voor een onvergetelijke dag!

Biesbosch Marina

Biesbosch Marina is een erg leuke camping gesitueerd in de Biesbosch. Dit campinggebied heeft natuurlijk ook een aantal leuke plaatsen om te kunnen zwemmen.

Deze plaatsen zullen qua waterkwaliteit in orde zijn, ook al kan het geen kwaad om dit nog even te checken vooraf.

Naast het zwemmen zijn er ook talloze andere activiteiten die je kan doen. Zo kan je fietsen huren en zelfs zeilles krijgen.

Al met al is Biesbosch Marina een top plek om te kunnen zwemmen, maar dus ook voor andere activiteiten.

Kurenpolder

De Kurenpolder in de Biesbosch is wederom een camping. Ook hier kun je super zwemmen, maar deze plek staan vooral bekend om het klimpark.

Dit klimpark zorgt voor wat variatie in de dag en je beleeft een unieke ervaring.

In de Kurenpolder kun je een mooi badstrand aantreffen en ook de Maas is niet ver weg.

Mocht je overigens niet willen zwemmen in het meer, dan biedt de camping ook nog een zwembad aan. Zo is er voor ieder wat!

In De Natuur

Naast de campings en badplaatsen kan je ook de Biesbosch in komen met de boot. Zelf zijn wij wel eens met de boot de Biesbosch ingevaren en dan kan je wel eens in een klein en ondiep riviertje komen.

Ook hier zou je vrijwel altijd gewoon kunnen zwemmen.

Wel is het in de kleinere wateren wat anders. Zo is het natuurlijk ondiep, dus pas daarvoor op, maar ook kan je andere varende boten tegenkomen.

Gelukkig zullen de varende boten wat in het midden varen en is er meer dan genoeg ruimte over om het water in te kunnen gaan!

Wat Kan Je Van De Natuur Verwachten In De Biesbosch

De natuur in de Biesbosch is prachtig. Naast de vele bossen en wateren zijn er ook talloze verschillende dieren, bomen en planten.

Zo staat de Biesbosch natuurlijk bekend om haar bevers, maar ook herten, hazen en vele soorten vissen zijn hier aanwezig.

Alleen de natuur van de Biesbosch is al een bezoekje waard!

De Biesbosch met zijn prachtige natuur is gemakkelijk te bereiken. Je zou er zo heen kunnen fietsen, rijden en varen.

Als je vaart, houd dan natuurlijk wel rekening met de diepte van de wateren. We hebben overigens een heel artikel geschreven over het varen in de Biesbosch.

Deze kan je hier vinden! Hier gaan wij in op het varen in de Biesbosch, het overnachten en nog veel meer!

Andere Activiteiten In De Biesbosch

De Biesbosch is een groot Nationaal natuurpark. Naast de talloze plaatsen waar je kunt zwemmen zijn er ook vele andere activiteiten die je kunt doen.

Je kan bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht door de natuur maken. De kans is er dat je dan ook wat wilde dieren zoals bevers of herten tegen kan komen.

Ook kun je een stukje varen met een rubberbootje of met een kano. Zo kan je de wat smallere delen van de Biesbosch ontdekken die anders wat minder toegankelijk zijn.

Mocht je nou niet met de boot naar de Biesbosch gaan, dan is een camping altijd een goed idee. Wil je een wat avontuurlijkere camping, dan is de Kurenpolder wellicht wel wat.

Waar je ook voor gaat, je zal het vast naar je zin hebben. En onthoud, zwemmen in de Biesbosch, dat mag altijd!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen