Varen is een enorm leuke bezigheid en het lijkt wel alsof iedereen het kan en mag. Toch zitten er enkele regels aan het besturen van een boot. In dit artikel gaan we hier iets dieper op in zodat je goed voorbereid het water op gaat!
Een boot besturen zonder het bezitten van een vaarbewijs is toegestaan wanneer de boot korter is dan 15 meter en minder hard vaart dan 20 kilometer per uur. Wel zijn er enkele vaargebieden waar het bezitten van een vaarbewijs verplicht is, dit geldt echter alleen voor grotere boten waarbij sowieso al een vaarbewijs verplicht is.
Bij het zien van deze regels wordt duidelijk dat er enorm veel boten zijn die je dus gewoon kan besturen zonder het bezitten van een vaarbewijs. Toch zijn er wel enkele zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Hier gaan we in dit artikel dieper op in!
Wanneer Is Het Bezitten Van Een Vaarbewijs Verplicht
Zoals hierboven is beschreven zijn de regels met het varen zonder vaarbewijs erg simpel. De boot mag niet langer zijn dan 15 meter en niet harder gaan dan 20 kilometer per uur.
Onder deze regels vallen enorm veel verschillende boten, van kleine speedboten tot aan grote motorboten.
Met deze regels in gedachte kan je ook snel verklaren waarom sommige boten maar 14,9 meter lang zijn, of net niet genoeg pk’s hebben om de 20 kilometer per uur te behalen.
Dit is natuurlijk gedaan met de gedachte dat iedereen deze boot dan mag kopen en gebruiken.
Wel is een vaarbewijs verplicht wanneer je een jetski of speedboot bestuurt. Deze gaan namelijk harder dan 20 kilometer per uur en vallen dus buiten de regel.
Mocht je nou een boot besturen die kleiner is dan 15 meter, maar wel harder kan dan 20 kilometer per uur, is een vaarbewijs wel verplicht, ook als je langzamer vaart dan die 20 kilometer per uur.
Verder is het handig om te weten dat de kapitein, de persoon die de boot bestuurt, verantwoordelijk is, niet de eigenaar van de boot.
Je mag dus zonder vaarbewijs een boot hebben en deze laten besturen door iemand die wel een vaarbewijs heeft. Deze persoon moet echter wel ouder zijn dan 18 jaar.
Wanneer Is Een Vaarbewijs Wel Verplicht
Ook al mag je een grote selectie boten vrijuit besturen zonder het bezit van een vaarbewijs, is het wel verstandig om te weten dat sommige wateren niet toegankelijk zijn zonder het hebben van een vaarbewijs.
Ook is een vaarbewijs vaak verplicht bij schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden, zoals veerponten of duwboten.
Wanneer je een boot wil besturen die harder gaat dan 20 kilometer per uur, of langer is dan 15 meter, dan is Vaarbewijs 1 verplicht.
Hiermee mag je dan over de rivieren, kanalen en kleine meren varen.
Om de grote meren en de zee op te gaan, heb je echter Vaarbewijs 2 nodig. Hiermee mag je bijvoorbeeld de Waddenzee, de Westerschelde, het IJsselmeer en het Markermeer op.
Dit geldt echter wel alleen voor boten langer dan 15 meter waarbij een vaarbewijs sowieso verplicht was.
Bij boten die kleiner zijn dan 15 meter en niet sneller dan 20 kilometer per uur gaan geldt deze regel niet!
Tips Bij Het Varen Zonder Vaarbewijs Of Ervaring
Ook al is het toegestaan om een grote selectie boten te besturen zonder het bezit van een vaarbewijs, is het niet altijd de meest verstandige optie.
Varen is een bezigheid, die net zoals het besturen van een auto, even geoefend moet worden. Daarom is het af te raden om zonder ervaring en zonder vaarbewijs in je eentje te gaan varen.
Wat de betere gang van zaken is, is om met iemand die wel ervaring heeft een stukje te gaan varen.
Zo heeft mijn man in de zomer in onze sloep gevaren met onze kinderen en hen daar alles geleerd. Na een paar keer oefenen en samen varen kunnen ze nu zelf erop uitgaan.
Dit stukje ervaring is toch wel echt belangrijk, aangezien niet alles bij het varen even makkelijk gaat.
Op de autoweg heb je lijnen en borden te volgen, bij het varen is dit niet, en zeker als onervaren bestuurder van een boot zijn de aanwijzingen die er wel zijn erg onduidelijk.
Daarnaast is het varen zelf ook niet het moeilijkste deel. Het varen gaat vaak gemakkelijk, maar de moeilijkheden zitten vaak in het aan- en afmeren.
Met een speedbootje of een sloep is dit natuurlijk snel te leren, maar ook grotere boten zijn toegestaan bestuurd te worden zonder vaarbewijs.
Met zo’n grote boot wil je natuurlijk niet de kant opvaren en schade krijgen. Oefen daarom altijd vooraf met iemand die wel ervaring heeft.
Zo leer je gevoel te krijgen voor het varen en vermijd je onnodige schade of gevaarlijke situaties.
Toch Een Vaarbewijs Halen
Het bezitten van een vaarbewijs kan vaak wel de juiste keuze zijn. Tenzij je van plan bent om alleen in een sloep te varen, is het toch wel aan te raden om een vaarbewijs te bezitten.
Niet alleen leer je alle regels en benodigdheden, maar je hebt ook het papiertje mocht je onverhoopt toch een boot moeten besturen die buiten de regels valt.
Maar het grootste voordeel is toch dat je alle inzichten krijgt. Het is net alsof je een rijbewijs haalt, maar dan voor de boot.
In Nederland zijn er twee soorten vaarbewijzen. Vaarbewijs 1 is de basis en voor de meeste pleziervaartschippers voldoende.
Met dit vaarbewijs mag je boten langer dan 15 meter en sneller dan 20 kilometer per uur besturen en alle rivieren, kanalen en kleine meren op. Ook mag je hiermee alle rivieren in Europa bevaren.
Mocht je de zee op willen gaan, of een groot meer, dan is het bezit van Vaarbewijs 2 verplicht.
Zoals ik al eerder zei is het halen van een vaarbewijs bijna hetzelfde als het halen van een rijbewijs. Bij het halen van je rijbewijs heb je waarschijnlijk veel geoefend en de nodige hulpmiddelen gebruikt.
Zo zijn die ook beschikbaar voor het halen van een vaarbewijs. Wij hebben zelf gebruikt gemaakt van dit theorieboekje (te koop via Bol.com) en die heeft ons enorm geholpen met het voorbereiden en behalen van ons vaarbewijs!
Mag Je Elke Boot Zomaar Kopen Zonder Vaarbewijs
Aan het kopen van een boot zitten maar weinig regels. Eigenlijk mag je elke boot kopen, zelfs als je geen vaarbewijs hebt. Na het aanschaffen van een boot gelden de regels die hierboven beschreven zijn.
Het kopen van een boot is echter wel een grote aankoop. Zorg dat je wel zeker bent van je aankoop en dat je na het aankopen de boot ook daadwerkelijk kan en mag besturen.
Bedenk bij aankoop ook eventjes of je niet voor de zekerheid en ervaring toch nog je vaarbewijs wil halen.
Gezien een boot vaak een grote som geld kost, wordt er ook overwogen om een boot zakelijk te kopen. Hieraan zitten echter veel regels, en deze regels wil je niet overschrijden! Om hier meer over te lezen kan je dit artikel die ik heb geschreven hier lezen!
Hoe Zit Het Met Het Huren Van Een Boot Zonder Vaarbewijs
Voor het huren van een boot gelden eigenlijk precies dezelfde regels. Een gehuurde boot bestuur je namelijk op dezelfde manier als een gekochte boot, dus gelden dezelfde regels.
Het huren van een boot heeft zelfs enkele voordelen ten opzichte van een gekochte boot. Zo kan je makkelijk de juiste boot vinden die het best bij jou past.
Ook ben je niet verplicht verzekerd te zijn. Om meer te leren over het huren van een boot zonder vaarbewijs, lees dan even dit artikel die wij hier hebben geschreven!
In Het Kort
De regels omtrent het besturen van een boot zijn vrij losjes in Nederland. Het overgrote deel van de boten mag zomaar bestuurd worden zonder vaarbewijs.
Hierbij komt dat het overgrote deel van de boten dus bestuurd kan worden door iemand met weinig tot geen ervaring. Ook mogen deze schepen verhuurd worden en gekocht worden door onervaren mensen.
Ook al is dit toegestaan, is het wel aan te raden om toch voor een vaarbewijs te gaan, of om in ieder geval wat ervaring op te doen.
Zo voorkom je onnodige problemen of mogelijke schade, en daar wordt iedereen natuurlijk blij van! Verder is het van uiterste belang dat je het naar je zin hebt op het water!