Het is altijd leuk om een lekker stuk te varen. Je kan heel veel steden bereiken via het water. Als je dan ver van huis bent, dan is het misschien zo handig om daar te overnachten. Maar mag dat wel?
Als je boot op een veilige en toegestane ligplek ligt, dan mag je hier slapen. Er zijn geen regels voor het slapen op de boot, alleen voor de ligplaats van de boot.
Je mag dus altijd op je boot slapen als die goed ligt. In dit artikel ga ik wat dieper in op waar je wel en niet mag liggen en of je mag overnachten terwijl je voor anker ligt.
Mag Je Slapen Op Een Boot
Als je van plan bent om te slapen op de boot, dan is dat gelukkig mogelijk. Je mag altijd op je boot slapen als die voor anker ligt op de juiste plaats of is aangemeerd bij de voorbestemde plaatsen.
In Nederland zijn veel passantenhavens waar je voor een prijsje kan overnachten. De prijzen verschillen per locatie waar je je bevindt.
Er is meestal een aanmeersteiger waar je de boot tijdelijk neerlegt. Dan zal de havenmeester naar je toekomen of je moet zelf naar zijn kantoor gaan.
Hier wordt bekend of er plaats is en de kosten die passen bij de boot. De kosten worden meestal berekend ten opzichte van de lengte van de boot, meestal per strekkende meter.
Je kan altijd in de haven overnachten op de boot, tenzij de haven anders heeft aangegeven.
De boot moet natuurlijk ook geschikt zijn om er op te slapen. Het is handig als je de boot kan afdekken met een dekzeil of een overdekt deel heeft.
Het is niet fijn om in de buitenlucht te slapen op drukke plekken en in de haven zal dit niet gewaardeerd worden. Het is natuurlijk makkelijk als je boot een kajuit heeft om binnen te zitten, maar toch kan je het erg comfortabel maken als er geen bed in zit.
Bij een sloep zal je best een matras kunnen neerleggen als dit past. De meeste sloepen hebben een punt wat om is te bouwen tot bed, hier slaap je dan onder het dekzeil.
Er zijn verder ook geen wetten of regels die iets zeggen over het overnachten op de boot. Er zijn alleen regels waar de boot aangemeerd mag worden. Wil je daar meer over weten, klik dan hier.
Hoe Is Het Slapen Op De Boot
Iedereen ervaart het slapen op de boot anders. Het hangt natuurlijk ook af van alle omstandigheden. Zo heeft de soort boot, het weer, de ligplaats en overdekking invloed op de ervaring.
Ook al zijn er meerdere factoren die inspelen op de ervaring van het slapen op de boot, de grootste is toch wel de boot zelf.
De grootte van de boot heeft namelijk invloed op mogelijke golven. Een makkelijke regel is; hoe groter de boot, hoe stabieler je ligt.
Wij zijn zelf wel eens een maand lang op vakantie gegaan met de boot en hebben dan dus een maand lang op de boot geslapen.
Vaak heb je niets door tijdens het slapen zelf, maar begin je het pas te merken wanneer je op de vaste grond slaapt. Wij hadden dan weleens dat we lagen te schommelen in ons bed in een huis.
Daarnaast is het weer ook van invloed. Zoals je waarschijnlijk wel al weet kan slecht weer erg hoge golven geven.
Wij hebben al een artikel geschreven over varen in de storm (die kan je hier vinden!), maar ook als je stil ligt in een storm kan je flink tekeer gaan.
Veel zal het niet voorkomen, maar mocht je op de boot slapen tijdens slecht weer, dan kan je wel wat schommeling verwachten.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de ligging van de boot. Lig je in een rustige jachthaven, dan zal de boot minder tekeer gaan. Lig je ergens voor anker, dan kan de boot meer tekeer gaan.
Als laatste bespreken we nog de overdekking van de boot. Slaap je in de kajuit van een motorboot, dan lig je lekker binnen en zal de temperatuur aangenaam zijn.
Lig je echter onder een dun dekzeil, dan kan de temperatuur een stuk lager liggen. Het komt zelfs voor dat mensen praktisch in de buitenlucht slapen vanwege een dun dekzeil.
Het is aan te raden om je wel voor te bereiden op het weer en de overdekking. Slapen in een enorme kou is echt geen pretje.
Dit kan ik zeggen uit ervaring.
Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Slapen in enorme hitte is ook niet lekker, maar met de juiste kledij ben je al goed voorbereid.
Waar Mag Je Voor Anker En Mag Je Daar Ook Slapen
Als je graag voor anker wilt gaan, moet je een paar regels weten. Je kan voor anker gaan als er geen haven in de buurt is, of je wilt graag voor anker in de natuur.
Het is belangrijk om te weten waar je voor anker mag gaan. Het is verboden om andere scheepvaart te hinderen. Dat houdt natuurlijk in dat je niet in een vaargeul voor anker mag en kan gaan.
De vaargeul is een plek waar bepaalde boten moeten varen omdat het anders te ondiep kan zijn. Als je hier voor anker ligt zorg je voor een gevaarlijke situatie voor jezelf en de andere bootbestuurders.
Je belemmert ook mensen als je bij een splitsing voor anker gaat of een smalle vaart.
Het is ook verboden om voor een haven te liggen. Dit geldt voor een passantenhaven en een goederen haven. Je zou dan in de weg liggen voor andere bestuurders.
Natuurlijk mag je niet onder of bij een brug of sluis ankeren, dit belemmert ook andere bestuurders.
Daarnaast moet je onthouden als je voor anker gaat dat je je zwarte ankerbol moet ophangen in de mast. Je bent verplicht om dit te doen.
Ook is het verplicht om ‘s avonds je toplicht aan te zetten zodat andere bestuurders zien waar jouw anker ligt.
Wanneer je dan voor anker ligt, dan mag je hier ook slapen. Zorg er natuurlijk wel voor dat de boot ook echt stil ligt, leg een tweede anker aan. Het laatste wat je wil is wegdrijven terwijl je aan het slapen bent.
Wonen Op De Boot
Op de boot wonen is natuurlijk toegestaan in Nederland. Net zoals bij het slapen op de boot zijn er geen regels verbonden aan het wonen op een boot.
Toch mag je je boot niet ergens aanmeren en daar de rest van je leven wonen. Het water in Nederland is in bezit van Rijkswaterstaat of van de gemeente, of van de Provincie of van een particulier.
Op veel plekken is een maximaal aantal dagen opgesteld die zeggen hoelang je ergens mag liggen. Je mag wel bijvoorbeeld Nederland doortrekken en van plek naar plek gaan.
Je moet je wel aan de regels houden die horen bij het aanmeren en voor anker gaan. Boetes kunnen flink oplopen op het water en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Ligplaatsen
De meeste mensen met een boot hebben een vaste haven waar ze de boot laten liggen. De boot mag dan in de haven liggen voor een bepaald bedrag. Daar zou je in principe altijd kunnen blijven liggen.
Als je Nederland gaat doortrekken naar bepaalde steden, dan betaal je bij de haven een bedrag. Meestal wordt dit bedrag berekend door de lengte van je boot keer een bepaald bedrag.
Per stad gelden er andere prijzen voor de havens. Zo zal het liggeld veel meer zijn in Amsterdam in vergelijking met Friesland.
De prijzen zijn ook aangepast voor enkele dagen, of dat je een jaarabonnement hebt. Natuurlijk zijn er ook vele gratis ligplaatsen te vinden.
In vele dorpen en steden mag je bijvoorbeeld drie nachten gratis liggen, of wat te denken van de gratis Marrekrite plaatsen in Friesland.