Wat Kan Je Doen Op Een Boot (14 Ideeën)


Wanneer de zomer aantreedt, dan is het weer tijd om het water op te gaan. Je zou zelfs de hele zomervakantie kunnen doorbrengen op de boot!

Hoe relaxed een bootvakantie ook is, soms vraag je je af wat je nou nog kunt doen. In dit artikel hebben we 14 ideeën wat je kunt doen op de boot!

1. Varen

Het hele doel van het hebben van een boot is dat je kan varen! En het makkelijke aan varen is dat je altijd wel ergens heen kan.

Er zijn talloze rivieren, meren, kanalen, enzovoorts, dat er altijd wel een nieuwe plek te ontdekken is.

Varen is enorm relaxed. Met een lekker zonnetje het water op is heerlijk. En het varen hoeft ook niet alleen op een grote motorboot.

Je kan ook lekker aan dagje varen met een sloepje, of pak een rubberbootje erbij en ga over de meren racen.

Er is zoveel te doen op het water en varen is maar een onderdeel daarvan.

Ook al is varen wel een enorm simpel idee voor wat je kan doen op de boot, blijft het wel vaak een van de leukste.

Zeker wanneer je nieuwe steden of gebieden gaat ontdekken.

En daar gaat het volgende idee dan ook weer verder op in!

2. Steden Bezoeken

Wanneer je met de boot op pad bent, dan moet je altijd ergens aan land gaan weer. Ben je nou bijvoorbeeld op vakantie in de zomer, dan kan je heel Nederland doorvaren.

Zo kom je ongetwijfeld plaatsen tegen waar je nog nooit bent geweest.

Als je na een dag varen dan ergens aanlegt, ga lekker het dorp of de stad in. Hier kan je heerlijk rondlopen en vaak zijn er gezellige pleintjes waar je dan een hapje kan eten.

Het ontdekken van nieuwe plaatsen is altijd een van de leukste herinneringen van onze vakanties.

Zo leg je aan in een plaats waar je nooit van had gehoord en zo ontdek je hoe ongelooflijk leuk het kan zijn. Wat heel handig kan is is om vouwfietsen aan boord te hebben.

Wij hadden dat jarenlang niet en hebben alles lopend ontdekt, maar toen wij eenmaal vouwfietsen hadden ging er een wereld voor ons open.

Op deze manier konden wij veel meer ontdekken en ook zelfs even snel een boodschapje halen was makkelijker.

Natuurlijk lig je niet altijd in de buurt van een stad of dorp, maar hetzelfde principe geldt voor alle andere plekken waar je aanlegt. Misschien kun je bijvoorbeeld een mooie wandeling door de natuur maken.

3. Boot Schoonmaken

Ook dit moet gebeuren! Maar op een mooie dag is het geen straf om te doen. Mocht je een rubberbootje hebben, dan kan je vanuit daar de hele boot schoonmaken.

Je zou het zelfs in het water kunnen doen als je wil! Je kan het zo gek maken als je wil.

Bereid je natuurlijk wel altijd goed voor. Is de zeep die je wil gaan gebruiken eigenlijk wel goed voor de boot?

Bij een teakhouten dek, bijvoorbeeld, zijn er maar een beperkt aantal zepen die je kan gebruiken zonder het dek te beschadigen.

Vaak zit je met groene zeep wel goed, maar mocht je meer willen leren over het onderhouden van een teakhouten dek, dan kan je dit artikel lezen!

Mijn man maakt zelf vaak de boot schoon en die vindt het heerlijk. Lekker in het rubberbootje dobberen rondom de boot en maar schoonmaken.

In het warme zonnetje is dit ook helemaal niet zo erg. En wanneer je klaar bent ziet de boot er ook weer prachtig uit!

Trouwens, vergeet ook binnen niet schoon te maken.

De boel even stofzuigen of met de swiffer er over heen, want met harde vloeren hopen zich snel stofnesten op.

4. Zwemmen

Wanneer je op de boot bent is één ding zeker, er is water om je heen. En wat is er nou fijner dan in het water springen als de zon goed schijnt?

Zwemmen kan heerlijk verkoelend zijn en het kan zo goed als overal wanneer je op de boot bent. De meeste boten hebben tegenwoordig ook een klein zwemtrapje waarmee je makkelijk het water in en uit kan.

Mocht je boot niet zo’n zwemtrapje hebben, dan zijn er meer dan genoeg bootwinkels waar ze speciale zwemtrappen verkopen.

Deze kan je dan over de rand hangen en dan heb je alsnog een zwemtrap. Deze zijn natuurlijk gemaakt zodat ze niet de romp beschadigen, dus geen zorgen!

Tijdens het zwemmen moet je wel rekening houden met andere boten die rondvaren. Kijk altijd uit waar je zwemt.

Zo is het bijvoorbeeld verboden om bij sluizen en bruggen te zwemmen. Doe je het toch dan riskeer je een fikse boete.

Bij een sluis is ontzettend veel stroming die heel gevaarlijk en sterk kan zijn. Bij een brug is vaak veel vaarverkeer dat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Verder is het altijd handig om te weten of er blauwalgen in het water zijn. Je kan daar goed ziek van worden en dat kan de vaardag verpesten. Wil je meer weten over blauwalgen, klik hier.

5. Borrelen

Natuurlijk hoef je niet altijd in beweging te zijn. Steden bezoeken en zwemmen is erg leuk, maar soms wil je gewoon even lekker achterover liggen met een lekker drankje.

Of je nou met een groep lekker een drankje doet of alleen achterover ligt, een drankje op het water is heerlijk.

Op het water is er toch altijd een relaxtere vibe, dat in combinatie met een warme dag zorgt voor de beste borrelplaats.

Als je overdag gaat borrelen, vergeet je dan niet in te smeren. De tijd kan snel gaan tijdens het borrelen en je wil natuurlijk niet verbranden.

Maar ook ‘s avonds kan een lekker drankje heerlijk zijn. Een warme zomeravond is een perfect moment voor een lekker drankje en om terug te kijken op een heerlijke dag!

Houd wel in je achterhoofd dat er regels zijn verbonden aan het drinken tijdens het varen. Als je gaat borrelen op de boot, zorg dan dat je al aangemeerd bent, of houd het rustig.

De schipper zou zich sowieso beter onthouden van alcohol. Op het water zijn er namelijk hoge boetes en die wil je het liefst vermijden.

Om meer te lezen over de regels van alcohol op het water, dan kan je dit artikel hier lezen!

6. Lezen

Hierboven is net beschreven hoe relaxed het op het water kan zijn. Met de stilte om je heen en de warme zomergloed heb je de perfect setting om te genieten.

Een manier om hier uitermate gebruik van te maken is het lezen van een boek of krant.

In de morgen wakker worden, kopje koffie zetten, eendjes horen kwaken en dan je krant uitspitten. Wat een geluksmoment is dat!

Of  pak een boek die je leuk of interessant vindt en ga lekker lezen. Lezen kan echt overal, dus pak een boek erbij wanneer je er zin in hebt!

Lees nieuwe verhalen of leer wat nieuws en dat allemaal in de relaxte sfeer op het water!

Daarnaast is met de huidige technologie het ook mogelijk om een audioboek aan te zetten. Dan wordt het boek ‘voorgelezen’ en kan je ondertussen bijvoorbeeld de boot besturen.

Er is tegenwoordig erg veel mogelijk en daar moet je zeker gebruik van maken. Toch vinden sommige mensen het fijner om een echt boek vast te hebben. De keuze is aan jou.

7. Een Georganiseerde Tocht

Verscheidene bootmerken hebben een club van eigenaren van dat betreffende merk. Zo’n club organiseert diverse leuke activiteiten, maar ook leuke reisjes met de boot.

Zo hebben wij met onze club voor de liefhebbers elk jaar een voorjaarstocht en een najaarstocht.

Dit is bijzonder leuk om aan mee te doen, je komt op plaatsen waar je zo snel alleen niet zou komen en je ontmoet veel nieuwe mensen.

Een georganiseerde tocht is misschien niet voor iedereen een optie, maar kijk eens rond op het internet of er bepaalde clubs zijn van het merk van jullie boot.

Het is weer een hele nieuwe ervaring! Je zou zelfs zelf zo’n tocht kunnen organiseren als je dat wat lijkt.

Wij hebben dit vorig jaar voor het eerst gedaan en ik moet zeggen dat dat heel leuk was om te doen. Je moet er wel even de tijd voor nemen, want het begint met een leuke route uit te stippelen.

Dan natuurlijk ligplaatsen regelen, restaurants en excursies. En dan natuurlijk eerst zelf een keer de route varen om eventuele obstakels te ontdekken.

Denk aan te geringe vaardiepte, bruggen of sluizen in onderhoud etc. Maar het is echt een leuke uitdaging, vraag wat mensen/vrienden met een boot of het ze wat lijkt. Laat je niet tegen houden!

8. Vissen

Als je op het water zit is de stap om te gaan vissen vrij logisch. Hengel uitgooien en genieten maar. Een leuke bezigheid en ook nog eens in de gezonde buitenlucht.

Maar let er wel op of je een visvergunning nodig hebt. Kinderen tot 14 jaar kunnen in vele wateren zonder vergunning vissen, maar een volwassene moet het kind begeleiden en die heeft wel de juiste visdocumenten nodig.

Op sommige meren heb je bepaalde stukken voor kinderen waar er zoveel vis zwemt dat het niet lang zal duren voordat de eerste vis wordt gevangen. Wel zo leuk voor de kids.

Ook een goed idee is om een hengeltje zelf te maken met de jongelui, een stok en een stuk visdraad is al genoeg.

Uiteraard kan je ook een geschikte kinder-vishengel kopen in een sportzaal. Deze hengels zijn niet al te groot en niet al te zwaar.

Wat Te Doen met Kinderen

Varen met of zonder de kinderen kan een groot verschil maken. Zeker als de kinderen nog wat jonger zijn. Kinderen moeten vaak vermaak hebben, anders hoor je de klassieke ‘ik verveel me’ al erg snel.

Gelukkig zijn er ook talloze dingen die je op de boot kan doen met de kinderen. Veel van de ideeën hierboven kunnen al met de kinderen gedaan worden.

Het varen en steden bezoeken zal al snel met de kinderen gedaan worden. Maar zelfs het borrelen kan met de kids, met een gepast drankje natuurlijk.

Maar ook zullen de kinderen vaak willen gaan zwemmen en soms zullen ze zelfs aan een boek vastgekleefd zitten.

Maar toch zijn er veel meer dingen die de kids op de boot kunnen doen. Hieronder hebben we nog 7 extra ideeën voor wat je op de boot kan doen met de kids!

9. Knutselen

Zeker wanneer het wat slechter weer is, is het heerlijk om lekker te gaan knutselen met de kinderen. Wij namen ladingen kleurboeken, stiften, lijm en papier mee.

Vele creaties hebben we gemaakt en geknipt, dat was altijd erg leuk om te doen.

Ook een erg leuke tip is om van elke zomervakantie een dagboek te maken. Wij hebben vanaf 2002 dit elk jaar gedaan en dat is erg leuk om terug te lezen.

Voor de kinderen was het een gezellige bezigheid, want die mochten alles in plakken.

Zo bewaarden we bonnetjes van het liggeld of entreekaarten van attracties of zwembaden. Deze werden dan door de kinderen ingeplakt en zo ontstond een mooi aandenken.

10. Spelletjes Doen

Natuurlijk kan je altijd gezellig met elkaar spelletjes spelen. Bij de dinette hadden wij twee planken voor boeken, spelletjes en knutselspullen.

Yahtzee, Triominos, pestkaarten en Mens erger je niet, we hadden het allemaal mee.

Overdag kan je ook de klassieke spelletjes als verstoppertje of tikkertje doen. Vaak hadden onze kinderen een vriend mee tijdens het varen en wanneer we dan stil lagen was het altijd direct tijd voor spelletjes.

Ook is de kajuit meerdere keren gebruikt om een hut te bouwen. Kussens, dekens en wat al meer werden hiervoor gebruikt.

De meest mooie constructies ontstonden er!

Uiteindelijk zijn spelletjes toch wel het meest vermakelijk voor kinderen.

11. Eenden Voeren

Hoe leuk om samen met je kinderen eendjes gaan voeren! Op het water zijn er meer dan genoeg eenden te vinden.

En mochten er geen in de buurt zijn, dan is een stuk brood in het water al snel genoeg om er veel aan te trekken. De meeste zijn ook totaal niet schuw, dus grote kans dat het brood uit de hand wordt gegeten.

Je kan dit ook gewoon vanaf de boot doen, maar je kan ook de kant op of je kan zelfs in een rubberbootje gaan zitten. Hartstikke leuk om te doen met wat oud brood en wat extra tijd!

12. Varen Met Een Speedbootje

Een aantal mensen zijn in het bezit van een klein speedbootje. Deze kan achter je boot hangen of je sleept hem mee naar je bestemmingen. Het is ontzettend leuk om met het bootje rond te varen en de plek te verkennen.

Er zitten echter wel regels aan het varen met een speedbootje. Zo mag je hem pas besturen als je 12 jaar of ouder bent en je mag er ook niet harder dan 13 kilometer per uur mee gaan.

Als je kleiner bent is het natuurlijk geweldig om zo hard mogelijk te varen met een speedbootje, maar er zitten wel wat regels aan de snelheid.

In een haven, bijvoorbeeld, mag je niet hard gaan varen. Ook is het wel zo netjes om dicht langs andere boten de snelheid even te minderen.

Verder is het besturen van een speedbootje erg makkelijk. Vaar wat rond en zoek leuke plekken op. Een speedbootje kan je makkelijk aanmeren of de kant op trekken.

Je kan dan overal liggen en lekker bbq-en, zwemmen enzovoort. Draag wel altijd het dodemanskoordje. Doe je dat niet, dan ben je toch wel gevaarlijk bezig en hier kunnen boetes aan zitten.

13. Film Kijken

Altijd leuk voor de kinderen! Een spannende film of serie is heerlijk om te kijken tijdens een lange vaartocht of juist in de avond.

Een goede film of serie gaat ook zo voorbij, geweldig om de tijd door te komen. En met Netflix is het tegenwoordig ook heel makkelijk om de leukste films en series af te spelen.

Toen onze kinderen klein waren was er nog geen Netflix, maar namen we een laptop mee en dvd’s. Ooit hadden we seizoen 1 van Prisonbreak meegenomen en elke avond na het eten gingen we kijken.

Dit was al snel zo spannend dat we onderweg seizoen 2 hadden gekocht en seizoen 3 via marktplaats hadden laten bezorgen in Harderwijk waar we toen lagen in de jachthaven.

14. Koken

Wij hadden het geluk dat we in de zomer vier weken vrij hadden en dus mooie tochten konden maken. Tijdens de zomer is er van alles te doen op het water, maar er is iets wat elke dag moet gebeuren, en dat is koken!

Koken kan enorm gezellig zijn. Met ze alle een mooi gerecht uitkiezen en dan de taken verdelen. De ene zorgt voor de drankjes, de ander gaat snijden en de ander gaat bakken.

Tijdens het koken is er altijd ruimte voor leuke gesprekken en aan het einde heb je nog een heerlijke maaltijd over ook!

Wij gingen vroeger ook vaak met z’n alle koken. We zochten mooie recepten uit en wisselden per dag af wie er ging koken.

De ene dag begon onze oudste zoon en de volgende dag was de jongste aan de beurt.

Iedereen deed zijn eigen boodschappen (wij gingen natuurlijk wel mee als de kids boodschappen moesten doen) en daarna werd er lekker gekookt.

Dit was niet alleen gezellig en enorm lekker, maar ze leerden ook hoe je nou moest koken. Dit heeft later nog vaak vruchten afgeworpen!

Alise Pieterse

Hoi, ik ben Alise. Ik ben al een lange tijd fan van varen. Twintig jaar geleden kochten wij onze eerste boot en nu zijn wij de trotse bezitters van een Linssen. Zelf vind ik varen zo leuk dat ik heb besloten om mijn passie te delen!

Recente Artikelen